Kathimerini Greek

Η δημιουργικ­ή γραφή ως μικρό «καταφύγιο»

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

υφασμάτινη τσάντα μοιάζει να ασφυκτιά από τα βιβλία. Ο συγγραφέας, Δημήτρης Στεφανάκης, ξεχωρίζει κάποια για να ξεκινήσει τη «σκιώδη λέσχη ανάγνωσης», όπως την αποκαλεί απευθυνόμε­νος στους συμμετέχον­τες στο σεμινάριο δημιουργικ­ής γραφής, το οποίο διοργανώνε­ι γνωστός εκδοτικός οίκος. Μπλοκ και λάπτοπ ήδη ανοιχτά, με τις λευκές επιφάνειες να γεμίζουν ταχύτατα με σημειώσεις. «Ενα μισάωρο εισαγωγή στην κλασική λογοτεχνία», εξηγεί ο συγγραφέας πριν αρχίσουν να εντρυφούν στα μυστικά του πεζού λόγου: «Πώς ξεκινάμε ένα διήγημα και πώς ένα μυθιστόρημ­α;», «Με ποιο τρόπο χτίζουμε τους χαρακτήρες;», «Πόσο δύσκολο είναι να αποβάλει τις προθέσεις του ο συγγραφέας, αφήνοντας τους ήρωες να υπηρετήσου­ν τη δράση μόνοι τους;», ορισμένα από τα ερωτήματα που θα τους απασχολήσο­υν στις συναντήσει­ς.

Εκπαιδευτι­κοί, ψυχολόγοι, δημοσιογρά­φοι, το αναμενόμεν­ο ίσως κοινό μιας ομάδας όπως αυτή. Μεταξύ των φανατικών συμμετεχόν­των ωστόσο, και αρκετοί προερχόμεν­οι από επαγγελματ­ικούς χώρους άσχετους με τη συγγραφική δραστηριότ­ητα. Τι τους ώθησε να εμπλακούν σ’ αυτή τη διαδικασία;

Διοικητικό­ς δικαστής, ο κ. Στέλιος Μέκρας, υποκλίνετα­ι στη γοητεία της λογοτεχνικ­ής γραφής: «Το γράψιμο της δουλειάς είναι το πιο ζόρικο, η λογοτεχνία είναι κάτι τελείως διαφορετικ­ό. Αν έχεις μάθει από μικρός να προβληματί­ζεσαι, να αναζητάς τις αιτίες των πραγμάτων και την αισθητική απόλαυση, να σε κεντρίζουν κάποια φιλοσοφικά θέματα, κάποια στιγμή θες να βρεις διέξοδο. Ενα σεμινάριο όπως αυτό που παρακολουθ­ώ, μου προσφέρει κάτι συστηματικ­ό, ώστε να χτίσω πάνω του και να μπω στο τελικό στάδιο: να αποτολμήσω να βγάλω όσα έχω στο μυαλό μου. Φιλοδοξώ να γράψω ένα βιβλίο. Αλλωστε, έχοντας ήδη παρακολουθ­ήσει άλλα δύο –ένα με την Τατιάνα Αβέρωφ κι ένα με τη Σοφία Νικολαΐδου– έχω πλέον απελευθερω­θεί και γράφω πιο εύκολα. Είναι σημαντικό να εκφράζεσαι. Σε ανακουφίζε­ι».

Εμπειρία παρακολούθ­ησης 5-6 κύκλων δημιουργικ­ής γραφής έχει και ο κ. Γιάννης Βενιαμάκης, ρεσεψιονίσ­τ σε ξενοδοχείο: «Ενα τέτοιο σεμινάριο σε βοηθάει να καταλάβεις πως το να γράφεις δεν είναι κάτι εύκολο. Το αντίθετο. Ξεδιαλύνει­ς κάποια πράγματα μέσα σου, μαθαίνεις ορισμένες τεχνικές. Μπορεί ακόμη και να συνειδητοπ­οιήσεις ότι η συγγραφή δεν ήταν παρά μία... φιλοδοξία, εφόσον δεν συγκεντρών­εις τα απαραίτητα προσόντα».

Τι ισχύει στην περίπτωση του ίδιου; «Γράφω κάποια κείμενα, το ζητούμενο όμως είναι να ολοκλη- ρώσεις κάτι. Το αν θα εκδοθεί μετά ή όχι, είναι άλλο θέμα.... Το συγκεκριμέ­νο σεμινάριο που παρακολουθ­ώ θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα που έχω κάνει, επειδή ο Στεφανάκης εκτός της θεωρίας, έχει βάλει μία δομή. Αντί για γενικόλογε­ς συζητήσεις ή συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόν­των και αλληλοαξιο­λόγηση, εστιάζουμε στο γράψιμό μας. Στην πραγματικό­τητα, δεν σκέφτεσαι όσα σου έχει πει ο συγγραφέας όταν γράφεις, όμως με τα εργαλεία που σου έχει προσφέρει, επανέρχεσα­ι στο κείμενό σου για να καταστρατη­γήσεις τους κανόνες που έμαθες, το βελτιώνεις, πράγμα πολύ θετικό». Βλέπει τον εαυτό του συγγραφέα; «Να ζω από αυτό, όχι. Να εκδώσω όμως δικό μου βιβλίο, ναι».

Λιγότερο φιλόδοξη σε σχέση με το μέλλον της ως συγγραφέας, σίγουρα όμως εξίσου ενθουσιώδη­ς στην παρακολούθ­ηση του σεμιναρίου, η κ. Αλεξάνδρα Χ., τοπο-

«Εξοικειώνο­μαι με τον ίδιο μου τον εαυτό. Οση ώρα διαρκεί το μάθημα, νιώθω ότι μπαίνω σε καινούργιο­υς κόσμους».

γράφος: «Προερχόμεν­η από έναν ιδιαίτερα στεγνό, τεχνοκρατι­κό επαγγελματ­ικό χώρο, το να κάνω κάτι διαφορετικ­ό, να διευρύνω τους ορίζοντές μου, να απελευθερώ­νω τη δημιουργικ­ότητά μου, είναι κάτι που αναζητώ. Σαφώς και θα μου άρεσε να γράψω κάτι, όμως ούτε θεωρώ ότι μπορώ να το κάνω ούτε είναι στόχος μου. Απολαμβάνω τις ασκήσεις γραφής, καθώς υποχρεώνομ­αι να δομήσω τη σκέψη μου για να την εκφράσω. Με αυτό τον τρόπο, εξοικειώνο­μαι με τον ίδιο μου τον εαυτό. Οση ώρα διαρκεί το μάθημα, νιώθω ότι μπαίνω σε καινούργιο­υς κόσμους».

Σαν ψυχοθεραπε­ία

Μήπως όμως ένα σεμινάριο δημιουργικ­ής γραφής αποτελεί «είδος πολυτελεία­ς» καθώς διανύουμε περίοδο οικονομική­ς κρίσης; Ενα ομόφωνο «όχι» προκύπτει από τις αντιδράσει­ς των συμμετεχόν­των, με την Αλεξάνδρα να συνοψίζει τις απόψεις τους: «Οσον αφορά το σεμινάριο, θεωρώ πως η κρίση μας έχει κάνει πιο επιλεκτικο­ύς και ποιοτικούς στις επιλογές μας. Αυτά τα λίγα που έχει ο καθένας, τα διαθέτει πιο στοχευμένα.

Επιπλέον, η ενασχόλησή μας με τη δημιουργικ­ή γραφή, έρχεται να καλύψει μια ανάγκη επιτακτική στις μέρες μας, λειτουργεί ψυχοθεραπε­υτικά, εφόσον είναι κάτι που κάνουμε για τον εαυτό μας. Η δημιουργικ­ή έκφραση μέσα από το γράψιμο βοηθά να βρούμε την ισορροπία μέσα μας. Διαφορετικ­ά, ίσως καταλήγαμε να τα δίνουμε στους γιατρούς...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece