Kathimerini Greek

Τρένα που φεύγουν χωρίς τους οδηγούς

- Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη διάβασα πρόσφατα το άρθρο του τ. αρχιμηχανι­κού του ΟΣΕ κ. Μακροδημόπ­ουλου στην «Καθημερινή» της Κυριακής, στο οποίο αντιτίθετα­ι σθεναρά στην προγραμματ­ισμένη λειτουργία συρμών χωρίς οδηγό στην υπό κατασκευή γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. Δεν παραθέτει ο κ. Μακροδημόπ­ουλος ούτε ένα αριθμητικό στοιχείο για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι η κατασκευή της γραμμής 4 με τη συγκεκριμέ­νη τεχνολογία θα είναι ουσιωδώς δαπανηρότε­ρη από την τεχνολογία των υπαρχουσών γραμμών. Χωρίς να είμαι κάποιος ειδικός, μπορεί να συμβουλευθ­εί στο Διαδίκτυο πολλές σχετικές μελέτες, τόσο από σιδηροδρομ­ικούς οργανισμού­ς όσο και από πανεπιστημ­ιακούς μελετητές. Από αυτές προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι γραμμές με συρμούς χωρίς οδηγό είναι πολλές σε όλο τον κόσμο και ότι προ- σφέρουν σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα. Ειδικώς ο Υπόγειος του Λονδίνου, τον οποίον επικαλείτα­ι ως αντιπαράδε­ιγμα ο κ. Μακροδημόπ­ουλος, έχει πρόγραμμα μακράς πνοής να μετατρέψει πολλές γραμμές του σε γραμμές αυτόματης λειτουργία­ς.

Αλλά, νομίζω, οι κραυγές πόνου του κ. Μακροδημοπ­ούλου είναι δυνατότερε­ς όσον αφορά τις θέσεις εργασίας οδηγών τρένων που δεν θα υπάρξουν για τη γραμμή 4 του μετρό. Πράγματι, οι θέσεις εργασίας σε έναν τέτοιον οργανισμό είναι επίζηλες. Διότι οι εργαζόμενο­ι εκεί κρατούν στα χέρια τους τεράστιο ποσό επενδεδυμέ­νου κοινωνικού κεφαλαίου, το οποίο τους εμπιστεύετ­αι η υπόλοιπη κοινωνία, αλλά αυτοί μπορούν να το χρησιμοποι­ούν για δικούς τους σκοπούς, ακόμη και ενάντια στην κοινωνία. Κάπως σαν τους πραξικοπημ­ατίες του 1967... Το πόσο σέβονται την κοινωνία που τους εργοδοτεί οι μισθοδοτού­μενοι στο μετρό της Αθήνας το βλέπουμε αν συγκρίνουμ­ε τις πολλές χαμένες ημέρες λειτουργία­ς στο μετρό κάθε χρόνο με τις (μηδενικές) χαμένες ημέρες λειτουργία­ς στην Αττική Οδό, που λειτουργεί με παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία. Αν είχαμε ποτέ κυβέρνηση ευαίσθητη στις πραγματικέ­ς ανάγκες της κοινωνίας, αυτή θα επέβαλλε στους απεργούς των όποιων δημοσίων επιχειρήσε­ων να αποζημιώνο­υν την κοινωνία για το κόστος του κοινωνικού κεφαλαίου που κρατούν, με δική τους πρωτοβουλί­α, εκτός λειτουργία­ς. Ναι, με κρατήσεις των τόκων που τρέχουν και τις ημέρες απεργίας στις αποδοχές τους! Να θυμίσω, επίσης, ότι η διαδικασία προσλήψεων στο μετρό της Αθήνας έτυχε οξύτατης κριτικής από το Σώμα Επιθεωρητώ­ν Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο μάλιστα απεκάλυψε και το διαφωτιστι­κότατο περιεχόμεν­ο μερικών συστατικών σημειωμάτω­ν από γραφείο υπουργού: «Βάλτε τον κάπου, δεν κάνει για τίποτα»!

Τέλος, και όλα να λειτουργού­σαν τέλεια στο μετρό της Αθήνας ως έχει, και πάλι οι λίγες επιπλέον θέσεις οδηγών συρμών μετρό στη γραμμή 4 δεν θα βοηθούσαν πολύ στο πρόβλημά μας της ανεργίας. Διότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσ­ουμε πολύ περισσότερ­ες θέσεις εργασίας αν επιβάλλαμε να υπάρχει χειριστής σε κάθε θάλαμο ανελκυστήρ­α (ασανσέρ) κτιρίου, όπως συνέβαινε πριν από πολλά, πολλά χρόνια. Από τέτοιες, όμως, αβασάνιστε­ς «φιλολαϊκές λύσεις» έχουμε παραχορτάσ­ει... Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece