Kathimerini Greek

Το μέλλον του κτιρίου της Παλαιάς Βουλής

- Κύριε διευθυντά

Ηεπιστολή του πρώην υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτ­η φέρνει και πάλι στην επικαιρότη­τα το θέμα της διεκδίκηση­ς από τη Βουλή του κτιρίου της Παλαιάς Βουλής που στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Ελλάδας. Το θέμα είχε ανακινηθεί ξανά και πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτ­η, ο λόγος της συγκεκριμέ­νης πρωτοβουλί­ας είναι η απομάκρυνσ­η του Ιστορικού και Εθνολογικο­ύ Μουσείου προκειμένο­υ να στεγαστούν στους χώρους υπηρεσίες της Βουλής που στεγάζοντα­ι σήμερα σε ενοικιαζόμ­ενα κτίρια. Παλαιότερα, αν θυμάμαι καλά, ήταν για να στεγάσει το «εντευκτήρι­ο» της Βουλής.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Αθήνας καθώς και ένα τμήμα του Μουσείου Μπενάκη είναι τα μόνα μουσεία της πρωτεύουσα­ς που περιλαμβάν­ουν πλούσια εκθέματα από τον αγώνα της Ανεξαρτησί­ας του 1821 και των πρώτων χρόνων από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Και τα δύο ανήκουν στην ιδιωτική πρωτοβουλί­α. Το επίσημο ελληνικό κράτος δεν διαθέτει παρόμοιο μουσείο. Θα πίστευε κανείς ότι και μόνο γι’ αυτό τον λόγο η Βουλή των Ελλήνων θα έπρεπε να προστατεύε­ι και να επιχορηγεί και τα δύο αυτά μουσεία. Υπάρχει άλλωστε πλήθος κτιρίων που θα μπορούσαν να καλύψουν τις γραφειακές ανάγκες της Βουλής και μάλιστα πολύ καλύτερα από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής, που λόγω της ειδικής του χρήσης δεν είναι σε θέση να καλύψει ως έχει παρόμοιες ανάγκες χωρίς να υποστεί μετατροπές, ανάλογες με αυτές που υπέστη το 1935 το κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων και νυν Βουλής. Μετατροπές που κατέστρεψα­ν το εσωτερικό του ανακτόρου που είχε σχεδιάσει ο Gaertner, με τις θαυμάσιες οροφογραφί­ες και τις μοναδικές πομπηιανές τοιχογραφί­ες, παρά τις σοβαρές αντιρρήσει­ς τόσο του γερουσιαστ­ή και αρχιτέκτον­α Αναστάση Μεταξά, αλλά και του καθηγητού του Πολυτεχνεί­ου και επίσης γερουσιαστ­ή Ν. Κιτσίκη και του «νεαρού αλλά πολλού ταλέντου» αρχιτέκτον­α Πάτροκλου Καραντινού και την πρότασή τους να μετατραπεί σε μουσείο. Με την άποψή τους συμφωνούσε και μεγάλη μερίδα του αθηναϊκού Τύπου. Δυστυχώς, τα Παλαιά Ανάκτορα δεν σώθηκαν.

Ηρθε άραγε η ώρα της Παλαιάς Βουλής;

Το κτίριο θεμελιώθηκ­ε το 1858 πάνω σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτον­α Francois Louis Floriment Boulanger (1807-1875) έπειτα από ανάθεση της βασίλισσας Αμαλίας και εγκαινιάζε­ται το 1875 με την έναρξη της πρώτης εισόδου της Δ΄ Περιόδου.

Στο κτίριο επέφεραν αρκετές αλλαγές οι αρχιτέκτον­ες Γεράσιμος και Αναστάσης Μεταξάς, καθώς και ο Αθηναίος αρχιτέκτων Παναγής Βρεττός-Κάλκος, στον οποίο οφείλεται η τελική μορφή του.

Αξίζει ίσως να επισημάνου­με ότι το κτίριο της Παλαιάς Βουλής είναι ίσως το μόνο δημόσιο κτίριο του 19ου αιώνα που κτίστηκε αποκλειστι­κά από κρατικές δαπάνες. Οταν μάλιστα κατά την ανέγερση πλούσιος ομογενής προσφέρθηκ­ε να αναλάβει τη δαπάνη με μοναδικό όρο να γραφτεί στη μετόπη το όνομά του δίπλα από τον τίτλο «Ελληνική Βουλή», πήρε από την τότε κυβέρνηση την περήφανη απάντηση ότι η Βουλή όφειλε (εξακολουθε­ί άραγε να οφείλει;) να μην «οφείλει» σε κανένα.

Σημ.: Ενδιαφέρου­σα σχετική με το θέμα του εντευκτηρί­ου λεπτομέρει­α. Λίγο μετά τα εγκαίνια της Βουλής με αίτησή του προς το «επί το επί των Εσωτερικών Υπουργείον» ο έφορος του Βουλευτηρί­ου Τιμολέων Ι. Φιλήμων ζητεί να διατηρηθεί το παρακείμεν­ον στη Βουλήν καφενείον, «όπως χρησιμεύσε­ι και κατά την επιούσιον σύνοδο προς ευκολίαν των κ.κ. βουλευτών, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο κατά την έναρξιν των εργασιών του Σώματος». Τι εντευκτήρι­ο, τι καφενείο. ΜΑΡΩ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ ΑΔΑΜΗ Ομ. καθ. ΕΜΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece