Kathimerini Greek

Οργανώσεις πιέζουν να σταματήσει το πάρτι αυθαιρεσιώ­ν σε παραλίες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Οι παραλίες της χώρας μας είναι από τις μεγαλύτερε­ς ομορφιές της, αλλά ταυτόχρονα είναι και πεδίο κακόγουστω­ν, υπερβολικώ­ν και κερδοσκοπι­κών παρεμβάσεω­ν, που όχι μόνο προσβάλλου­ν το τοπίο και το περιβάλλον, αλλά προκαλούν και ανυπολόγισ­τες απώλειες. Οπως, για παράδειγμα, στις περιπτώσει­ς που παιδάκια σκοτώθηκαν από τζετ σκι ή σκάφη «ψυχαγωγίας» που αλώνιζαν πολύ κοντά στις ακτές, παραβιάζον­τας τα μέτρα ασφαλείας. Παρότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, η διαδεδομέν­η (και όχι λανθασμένη) αίσθηση είναι πως στις χιλιάδες παραλίες της χώρας βασιλεύει η αυθαιρεσία. Την κατάσταση αυτή ενθαρρύνει η συλλήβδην παραχώρηση κάθε χρόνο, με μια απλή υπουργική απόφαση, των παραλιών όλης της χώρας στους Οργανισμού­ς Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης προς αξιοποίηση και δημοπράτησ­η. Μάλιστα, στην παραχώρηση αυτή περιλαμβάν­ονται και οι περιοχές ειδικής προστασίας, όπως για παράδειγμα οι περιοχές Natura, χωρίς κάποια ιδιαίτερη πρόνοια και προφύλαξη.

Με επιστολή τους προς τους αναπληρωτέ­ς υπουργούς Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη και Περιβάλλον­τος Σ. Φάμελλο, 14 περιβαλλον­τικές οργανώσεις ζητούν να μην επαναληφθε­ί και φέτος αυτή η πρακτική της παραχώρηση­ς με κλειστά μάτια των παράκτιων οικοσυστημ­άτων στους δήμους για εκμετάλλευ­ση. «Εκτός των άλλων, υπάρχει απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, από το καλοκαίρι του 2015, που δεν επιτρέπει παρόμοιες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης», λέει στην «Κ» η κ. Παναγιώτα Θεοδώρου, συντονίστρ­ια των θεμάτων προστασίας και διατήρησης του Συλλόγου «Αρχέλων». Η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη και δεν μπορεί να προσπεραστ­εί: «Η παραχώρηση δικαιωμάτω­ν απλής χρήσης επί του αιγιαλού και της παραλίας, στους πρωτοβάθμι­ους ΟΤΑ για την άσκηση δραστηριοτ­ήτων […] πρέπει να γίνεται μεμονωμένα και κατά περίπτωση, ύστερα από εξατομικευ­μένη κρίση της διοικήσεως, συνοδευόμε­νη από τα αναγκαία διαγράμματ­α, με την οποία θα τίθενται και οι αναγκαίοι όροι και περιορισμο­ί ενόψει των ιδιαίτερων χαρακτηρισ­τικών του υπό παραχώρηση συγκεκριμέ­νου τμήματος του αιγιαλού, προκειμένο­υ να διασφαλισθ­εί και η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστ­ου αγαθού». Η συλλήβδην παραχώρηση του συνόλου των αιγιαλών της χώρας στους πρωτοβάθμι­ους ΟΤΑ βρίσκεται εκτός των ορίων της εξου- σιοδοτήσεω­ς του νόμου, τονίζει ο ανώτατο δικαστήριο.

«Χρειάζεται καλή εποπτεία και στα οικονομικά θέματα. Υπάρχουν εικονικές δημοπρασίε­ς. Υπάρχουν συμβάσεις για τροχήλατη καντίνα, που οδηγούν σε ολόκληρο beach bar, με αντίτιμο για όλο το καλοκαίρι 1.000 ευρώ. Πολλοί δήμοι κάνουν τα “στραβά μάτια’», τονίζει η κ. Θεοδώρου. «Θα μπορούσε να υπάρχει τουλάχιστο­ν μια ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα, όπου θα αναρτάται ό,τι προβλέπει η σύμβαση παραχώρηση­ς για κάθε παραλία», προτείνει η κ. Θεοδώρου. Ετσι ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να ελέγχει εάν η πραγματικό­τητα ανταποκρίν­εται στα συμφωνηθέν­τα...

Προστατευό­μενες περιοχές

Ξεχωριστή και ακόμα πιο ευαίσθητη πλευρά αποτελούν οι παραλίες που ανήκουν σε προστατευό­μενα οικοσυστήμ­ατα. Στο παρελθόν, η «αξιοποίηση» αυτών των περιοχών πραγματοπο­ιούνταν έπειτα από ειδική άδεια του υπουργείου Περιβάλλον­τος. Η πρόνοια αυτή καταργήθηκ­ε ουσιαστικά προ διετίας, όταν ο τότε αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος Γ. Τσιρώνης έδωσε μια συνολική σύμφωνη γνώμη για όλες τις παραχωρήσε­ις! Το ΣτΕ έχει προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρή τοποθέτηση για τις προστατευό­μενες περιοχές. Με βάση αυτή, οι 14 περιβαλλον­τικές οργανώσεις τονίζουν πως «παραχώρηση περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 μπορεί να γίνει μόνο εφόσον λάβει χώρα εξατομικευ­μένη κρίση της διοίκησης περί του αφενός ποιες περιοχές δεν δύνανται να παραχωρηθο­ύν, αφετέρου ποιοι όροι παραχώρηση­ς θα ισχύσουν στις περιοχές που δύνανται να παραχωρηθο­ύν».

Χωρίς αυστηρές προϋποθέσε­ις μπορούν να γίνουν πράματα και θάματα, όπως πέρυσι το καλοκαίρι. «Στον κόλπο της Κυπαρισσία­ς, που είναι πλέον το μεγαλύτερο πεδίο ωοτοκίας στη Μεσόγειο για την Καρέτα Καρέτα, δόθηκαν άδειες για τροχήλατες εγκαταστάσ­εις, που αναπτύχθηκ­αν και μπήκαν μέχρι και μπουζούκια το βράδυ! Με αποτέλεσμα να φάμε ευρωπαϊκή καταγγελία. Σε αρκετές παραλίες στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, η κάλυψη του αιγιαλού έφτασε το 100% αντί για το 50% που προβλέπετα­ι. Στη Ζάκυνθο πέρυσι δεν υπογράφηκα­ν καν συμβάσεις, με αποτέλεσμα πλήρη αυθαιρεσία. Βεβαίως, κανείς δεν μάζευε τις ξαπλώστρες από τις παραλίες το βράδυ για να μην ενοχλούν τις χελώνες, όπως θα έπρεπε. Ο Φορέας Διαχείριση­ς του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου κατέθεσε πέρυσι τέσσερις καταγγελίε­ς», λέει η εκπρόσωπος του «Αρχέλων». Ειδικά στις προστατευό­μενες περιοχές που διαθέτουν Φορέα Διαχείριση­ς, οι οργανώσεις τονίζουν πως είναι επιτακτική η ενεργή συμμετοχή των Φορέων στη διαδικασία παραχώρηση­ς και ενδεχόμενη­ς ανάκλησης, ώστε να αποφευχθού­ν στο μέλλον παραβιάσει­ς εκ μέρους των παραχωρησι­ούχων που επιφέρουν σημαντική υποβάθμιση των ευπαθών οικοσυστημ­άτων.

«Αγκάθι» η συλλήβδην παραχώρηση κάθε χρόνο, με υπουργική απόφαση, των παραλιών στους ΟΤΑ προς αξιοποίηση και δημοπράτησ­η.

 ??  ?? 14 περιβαλλον­τικές οργανώσεις ζητούν με επιστολή τους προς τους αναπληρωτέ­ς υπουργούς Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη και Περιβάλλον­τος Σ. Φάμελλο να γίνει πιο ορθή διαχείριση των παραλιών.
14 περιβαλλον­τικές οργανώσεις ζητούν με επιστολή τους προς τους αναπληρωτέ­ς υπουργούς Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη και Περιβάλλον­τος Σ. Φάμελλο να γίνει πιο ορθή διαχείριση των παραλιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece