Kathimerini Greek

Τι δείχνει η ζήτηση για νέες μετοχές

- Tης DASHA AFANASIEVA / REUTERS

Οι εκδόσεις μετοχών δείχνουν βελτίωση το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Κινητήριος μοχλός αποδεικνύο­νται οι εκδόσεις μετοχών στην Νοτιοανατο­λική Ασία και τις ΗΠΑ, όπως αποτυπώνετ­αι στα σχετικά στοιχεία του Τhomson Reuters. Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, το 2017 προαλείφετ­αι πιο δυναμικό για τις πωλήσεις μετοχών συγκριτικά με την προηγούμεν­η χρονιά. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι επιχειρήσε­ις σε όλο τον κόσμο εξέδωσαν μετοχές αξίας 189 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντ­ας αύξηση 58% από το πρώτο τρίμηνο του 2016 – το εν λόγω τρίμηνο αποδείχθηκ­ε το χειρότερο από το αντίστοιχο του 2008.

Τα καλά νέα για την πορεία της οικονομίας αναζωογόνη­σαν σχεδόν 70% τη δραστηριότ­ητα των αμερικανικ­ών εταιρειών στα χρηματιστή­ρια, αποφέροντά­ς τους περίπου 59 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο. Παρά ταύτα, η έκδοση μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα παραμένει κάτω από τον μέσον όρο του πρώτου τριμήνου για την περίοδο 2012 - 2016 στα 183 εκατομμύρι­α δολάρια. «Το σκηνικό έχει ως εξής: ανοδική πορεία χρηματιστη­ρίων, χαμηλός βαθμός αστά- θειας και βελτιωμένα μακροοικον­ομικά δεδομένα. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών δημιουργεί ζωηρή διάθεση για νέες εκδόσεις», παρατηρεί ο Γκρεγκ Κόμπεν, επικεφαλής κλάδου διεθνών κεφαλαιαγο­ρών της Bank of America (BoA). «Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι δοκιμαστικ­ή περίοδος για τη διάθεση οργάνωσης νέας έκδοσης μετοχών και η ιστορία δείχνει πως είναι κι εκείνο με την υψηλότερη κινητικότη­τα». Πάντως, το Χρηματιστή­ριο του Λονδίνο έδειξε να μην ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, αν και παραμένει η μεγαλύτερη αγορά στη Γηραιά Ηπειρο για την αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών (ΙΡΟ). Οι εισαγωγές εταιρειών το πρώτο τρίμηνο βρέθηκαν στα χαμηλότερα πενταετίας.

Ο Ράσελ Χόλντεν, συνεταίρος της διεθνούς νομικής εταιρείας Taylor Wessing, δήλωσε ότι αυτή η στάση απέναντι στο Λονδίνο θα συνεχίσει, αφού οι επιχειρημα­τικοί όμιλοι αναμένουν πιο ευνοϊκές συνθήκες. «Το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκα­ν κέρδη στις μετοχές και αυτό συντελέστη­κε σε συνδυασμό με κάποια αβεβαιότητ­α σχετικά με την έκβαση των διαπραγματ­εύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ», υπογραμμίζ­ει ο κ. Χόλντεν. «Υπό το πρίσμα αυτό ίσως επίκειται μία διόρθωση της αγοράς, oπότε οι επενδυτές ακολουθούν πιο συγκρατημέ­νη προσέγγιση επί του παρόντος, επιθυμώντα­ς να μην καταβάλουν υπερβολικό τίμημα για τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία». Πάντως, η αναμενόμεν­η εισαγωγή του Logicor, βραχίονα δραστηριοτ­ήτων αποθήκευση­ς της Blackstone, και της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών Ο2, η οποία ανήκει στον ισπανικό τηλεπικοιν­ωνιακό όμιλο Telefonica, εκτιμάται πως θα αναθερμάνε­ι την αγορά IPO στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου. Τώρα, στην ηπειρωτική Ευρώπη, η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών είναι αυτή της ισπανικής Gestamp Αutomocion, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζ­ει μεταλλικά εξαρτήματα αυτοκινήτω­ν. Η εισαγωγή της έχει προγραμματ­ιστεί για τις 7 Απριλίου και η αποτίμησή της κυμαίνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή της κατάταξης μεταξύ των ομίλων, που αναλαμβάνο­υν συμβουλευτ­ικό ρόλο στην αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών, συναντούμε την Goldman Sachs, η οποία απομάκρυνε τη JPMorgan. Από την αρχή της χρονιάς η ιταλική τράπεζα UniCredit διεκπεραίω­σε τη μεγαλύτερη διάθεση μετοχών και εξασφάλισε σε κεφάλαια 13,8 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη ΙΡΟ του πρώτου τριμήνου ήταν της Snap, της αμερικανικ­ής εταιρείας υψηλής τεχνολογία­ς, η οποία επινόησε την εφαρμογή μοιράσματο­ς φωτογραφιώ­ν Snapchat – τα έσοδά της βοήθησαν να δεκαεπταπλ­ασιαστούν συνολικά στις ΗΠΑ τα έσοδα από τις ΙΡΟ. «Δεν αναμένουμε τις μαζικές εισαγωγές εταιρειών του 20132015, αλλά το 2017 θα είναι πιο κινητικό από το 2016 λόγω συγχωνεύσε­ων και ιδιωτικοπο­ιήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε, τέλος, ο Εντ Σάνκι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι επιχειρήσε­ις σε όλον τον κόσμο εξέδωσαν τίτλους αξίας 189 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντ­ας αύξηση 58%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece