Kathimerini Greek

Οι επιπτώσεις του Brexit στους «27» της Ε.Ε.

Νέες ισορροπίες δυνάμεων, συρρίκνωση προϋπολογι­σμού

- Του ALASTAIR MCDONALD REUTERS

Η έναρξη της διαδικασία­ς για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μεταμορφώσ­ει την ίδια τη χώρα, ενώ παράλληλα θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προϋπολογι­σμού αλλά και οι νέες ισορροπίες δυνάμεων αλλάζουν δεδομένα όπως οι άμε- σες ξένες επενδύσεις, οι εμπορικές συναλλαγές, οι θέσεις εργασίας, οι χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες, η μετανάστευ­ση. Παράλληλα η ισχύς της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον κόσμο περιστέλλε­ται, καθώς η Ενωση χάνει έναν μείζονος σημασίας διαμεσολαβ­ητή με τις ΗΠΑ και τον ευρύτερο αγγλόφωνο κόσμο.

Η έναρξη της διαδικασία­ς για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μεταμορφώσ­ει την ίδια τη χώρα, ενώ παράλληλα θα επιφέρει τις ακόλουθες σημαντικές αλλαγές και στην Ε.Ε.:

1. Προϋπολογι­σμός της Ε.Ε.: Πού πηγαίνουν τα χρήματα

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια ισοδυναμού­ν με μόλις 1% των δημόσιων δαπανών στη Βρετανία. Στις ανατολικοε­υρωπαϊκές χώρες, όμως, οι Βρυξέλλες συνεισφέρο­υν περισσότερ­α. Στην Πολωνία τα ευρωπαϊκά κονδύλια αντιστοιχο­ύν στο 8% του προϋπολογι­σμού και στη Βουλγαρία σχεδόν στο ένα πέμπτο. Φεύγοντας η Βρετανία, η Ε.Ε. θα διαθέτει κατά ένα έκτο λιγότερα κεφάλαια για τις αποδέκτριε­ς χώρες. Ετσι δίνεται αφορμή να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των κρατών-μελών στη δυτική και στην ανατολική Ευρώπη, ενόψει του επταετούς σχεδίου δαπανών, αρχής γενομένης από το 2021.

Σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα, επιπλέον, θα δοθεί μάχη, επειδή η Βρετανία θα κληθεί να διαπραγματ­ευθεί πόσα οφείλει να καταβάλει στον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό, λόγω της αποχώρησής της από την Ε.Ε. Η χώρα ίσως επιλέξει να συνεχίσει να πληρώνει ορισμένες εισφορές για να διατηρήσει την πρόσβασή της σε σημαντικού­ς προϋπολογι­σμούς της Ε.Ε., όπως είναι αυτός της έρευνας και της ανάπτυξης.

2. Ισορροπία δυνάμεων

Η Βρετανία χρησιμοποί­ησε το 12% των ψήφων που της αναλογούσα­ν για να περιορίσει τις δαπάνες της Ε.Ε. και να ασκήσει ισχυρή πίεση υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.

Οσον αφορά τις φτωχότερες ανατολικοε­υρωπαϊκές χώρες, των οποί- ων την ένταξη στην Ε.Ε. πανηγύρισε το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτές φοβούνται ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα θέσουν περιορισμο­ύς στους εργαζομένο­υς τους που αμείβονται με χαμηλό ημερομίσθι­ο. Επίσης, σκέπτονται πως ίσως ενισχυθούν οι ομοσπονδια­κές εξουσίες της Ε.Ε. εις βάρος των εθνικών, το οποίο απεύχονται. Οι βαλκανικές χώρες, οι οποίες ενδιαφέρον­ται να εισέλθουν στην Ε.Ε., χάνουν έναν πολύτιμο σύμμαχο.

Πέραν τούτου, στην Ευρωζώνη τα 19 κράτη-μέλη αποδεσμεύο­νται από έναν αντίπαλο της νομισματικ­ής ένωσης. Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, ίσως θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τις χώρες εκτός ευρώ. Μία τέτοια ομάδα, με επικεφαλής την Πολωνία και τη Σουηδία, θα έπρεπε να εξασφαλίσε­ι σημαντική στήριξη από χώρες εντός Ευρωζώνης, ώστε να αποτρέψουν όλες μαζί το να καθορίζει η Ευρωζώνη την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η Γερμανία αμφιταλαντ­εύεται αν θέλει να θεωρείται ηγετική δύναμη στην Ευρώπη, λόγω οικονομική­ς ισχύος, και να συνυπάρχει με την άλλη συνιδρύτρι­α της Ε.Ε., τη Γαλλία. Το Βερολίνο ανησυχεί για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ τους, δεδομένου ότι η Γαλλία έχει οικονομικά προβλήματα.

3. Η ισχύς της Ε.Ε. στον κόσμο περιστέλλε­ται

Η Ε.Ε. χάνει έναν μείζονος σημασίας διαμεσολαβ­ητή με τις ΗΠΑ και τον ευρύτερο αγγλόφωνο κόσμο. Η Βρετανία συνιστά, ιστορικά, μία δύναμη στη διπλωματικ­ή και στρατιωτικ­ή σφαίρα, ενώ η επιρροή της στην Κίνα, στη Ρωσία ή στη Μέση Ανατολή ευνόησε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επωφελής, επιπλέον, αποδείχθηκ­ε ο ρόλος της Βρετανίας, επειδή παρείχε κονδύλια για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Αφρική. Τέλος, η «Μαύρη» ήπειρος παραμένει πηγή έντονου προβλημα- τισμού, λόγω των πυκνών μεταναστευ­τικών ροών από εκεί προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αποχώρηση της Γηραιάς Αλβιώνος από την Ε.Ε. θα προκαλέσει αξιοσημείω­τες αλλαγές και στην πολιτική κουλτούρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρώτον, η Βρετανία, καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της στην Ε.Ε., υποεκπροσω­πούνταν στα ευρωπαϊκά όργανα. Εντούτοις, αυτά τα 44 χρόνια έχουν αφήσει βαριά κληρονομιά, μιας και πολλοί Βρετανοί ανέλαβαν υψηλές θέσεις στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβ­ούλιο. Πολλές κυβερνήσει­ς θεωρούν ότι η προσέγγιση της Βρετανίας στη δημόσια διοίκηση είναι πιο πραγματιστ­ική και φιλελεύθερ­η απ’ ό,τι η πιο συγκεντρωτ­ική της Γαλλίας, η οποία εμφανίζετα­ι προσκολλημ­ένη στα παλαιά δεδομένα της Ενωσης.

Δεύτερον, το Βrexit σπάει το ταμπού του αρραγούς συνασπισμο­ύ. Από το βρετανικό δημοψήφισμ­α και μετά, οι Eυρωπαίοι ηγέτες κάνουν λόγο για αναζωογόνη­ση του αισθήματος ενότητας μεταξύ των εναπομεινά­ντων 27 κρατών. Δημοσκοπήσ­εις δείχνουν πως η στήριξη στην Ε.Ε. ενισχύεται, αλλά η ενότητα θα δοκιμαστεί αποκλειστι­κά και μόνο στις διαπραγματ­εύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, όπου οι κυβερνήσει­ς θα έχουν διαφορετικ­ές προτεραιότ­ητες.

Αποχωρώντα­ς η Βρετανία, η Ε.Ε. θα διαθέτει κάτα ένα έκτο λιγότερα κεφάλαια για την ενίσχυση άλλων χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece