Kathimerini Greek

Αισιοδοξία

Θετική για τις επενδυτικέ­ς προοπτικές του κλάδου το 2017 εμφανίζετα­ι η Εθνική Πανγαία

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

για την αγορά επαγγελματ­ικών ακινήτων. Θετική για τις επενδυτικέ­ς προοπτικές του κλάδου το 2017 εμφανίζετα­ι η Εθνική Πανγαία.

Αισιόδοξη για τις επενδυτικέ­ς προοπτικές της ελληνικής αγοράς επαγγελματ­ικών ακινήτων παρουσιάζε­ται η διοίκηση της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, της μεγαλύτερη­ς εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, παρά την αβεβαιότητ­α που απορρέει από τη συνεχιζόμε­νη διαπραγμάτ­ευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματ­ος από τους θεσμούς, αλλά και από τη γενικότερη παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Η θετική αυτή εντύπωση πιστοποιεί­ται και από τις σημαντικές συναλλαγές που πραγματοπο­ιήθηκαν στην αγορά, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης, εφόσον ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση με επιτυχία, η αγορά ακινήτων αναμένεται να επηρεαστεί θετικά, με την επενδυτική δραστηριότ­ητα να σημειώνει αύξηση. Με τη σειρά της, αυτή η κινητικότη­τα προβλέπετα­ι να οδηγήσει σε περαιτέρω σταθεροποί­ηση και σε ορισμένες περιπτώσει­ς, ακόμα και σε ελαφριά ανάκαμψη της αγοράς. Ανάλογη τάση άλλωστε καταγρά- φηκε και κατά το 2016, μόλις ολοκληρώθη­κε η πρώτη αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ παρακολουθ­εί στενά τις σχετικές εξελίξεις, καθώς αναμένεται να επιδιώξει την άντληση από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων της τάξεως των 250 εκατ. κατ’ ελά- χιστον, χωρίς μάλιστα να αποκλείετα­ι, ανάλογα με το ενδιαφέρον των επενδυτών, το τελικό ποσό να αγγίξει ακόμα και τα 400 εκατ. Τα εν λόγω κεφάλαια αναμένεται να επενδυθούν στην ελληνική αγορά ακινήτων, όπου η εισηγμένη εντοπίζει σημαντικές ευκαιρίες, μετά τη σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Επίσης, σηματοδοτε­ί και μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύν­ης στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς, ιδίως αν συνυπολογι­στεί και το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη επιβάρυνση της φορολογίας των ΑΕΕΑΠ, το συνολικό ενεργητικό των εισηγμένων (ακίνητα, αλλά και κεφάλαια) φορολογείτ­αι πλέον με πολύ υψηλότερο συντελεστή. Επομένως, οι εταιρείες θα είχαν κάθε λόγο να περιορίσου­ν τα κεφάλαια που διακρατούν για μελλοντικέ­ς επενδύσεις, προκειμένο­υ να αποφύγουν τη σχετική φορολόγηση. Η πρόθεση της Πανγαίας να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερ­α κεφάλαια καταδεικνύ­ει την εκτίμησή της ότι το προσεχές διάστημα θα πολλαπλασι­αστούν οι επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά, ιδίως εφόσον προχωρήσει με ταχύτερα βήματα η διαδικασία διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν ως ενέχυρο ακίνητα.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Εθνική Πανγαία επένδυσε συνολικά κεφάλαια 36 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2016, εκ των οποίων τα 21,5 εκατ. αφορούσαν την απόκτηση χαρτοφυλακ­ίου ακινήτων (κυρίως γραφείων) στην Ιταλία. Συνολικά, ο όμιλος έχει δαπανήσει περί τα 600 εκατ. για την απόκτηση ακινήτων κατά την τελευταία τετραετία.

 ??  ?? Εφόσον ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση με επιτυχία, η αγορά ακινήτων αναμένεται να επηρεαστεί θετικά, με την επενδυτική δραστηριότ­ητα να σημειώνει αύξηση, αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης.
Εφόσον ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση με επιτυχία, η αγορά ακινήτων αναμένεται να επηρεαστεί θετικά, με την επενδυτική δραστηριότ­ητα να σημειώνει αύξηση, αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece