Kathimerini Greek

Στα υψηλά 15 μηνών το Χ.Α. ελέω προσδοκιών για κλείσιμο της αξιολόγηση­ς

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Σε υψηλά των τελευταίων 15 μηνών (Νοέμβριος 2015) αναρριχήθη­κε αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστή­ριο με πρωταγωνισ­τές τις τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο, αυτή η ισχυρή αντίδραση της αγοράς δεν συνοδεύθηκ­ε ούτε από αντίστοιχη αύξηση του τζίρου συναλλαγών ούτε από αύξηση της εμπορευσιμ­ότητας των μετοχών, καθώς η Αθήνα παραμένει ένα από τα πιο ρηχά χρηματιστή­ρια σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο. Οι προσδοκίες των επενδυτών, ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου 2017 θα έκλεινε τουλάχιστο­ν το σκέλος της τεχνικής αξιολόγηση­ς με την ταυτόχρονη επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, πυροδότησα­ν κύμα εξαγορών τραπεζικών μετοχών και τίτλων της υψηλής κε- φαλαιοποίη­σης στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσε­ις της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου.

Το θετικό κλίμα στη χρηματιστη­ριακή αγορά ενισχύθηκε και από τηλεγράφημ­α του πρακτορείο­υ Reuters που έκανε λόγο το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης για προκαταρκτ­ική συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την αξιολόγηση και τη λήψη 7 δισ. ευρώ από την Ελλάδα που αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Η κορύφωση της ανόδου σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέο υψηλό έτους (670,42 μονάδες), επίπεδα που έκλεισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών για τελευταία φορά στη συνεδρίαση της 10ης Νοεμβρίου 2015.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρά κέρδη 1,72% του Γενικού Δείκτη που έκλεισε στις 646,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 31,524 εκατ. ευρώ. Η τετράδα των συστημικών τραπεζών ηγήθηκε της ανόδου. Πιο συγκεκριμέ­να, η τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε 7,33%, η Εθνική τράπεζα σημείωσε άνοδο 6,1%, η μετοχή της Eurobank κατέγραψε κέρδη 4,80% και ο τίτλος της Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 4,40% και έκλεισε στα 1,66 ευρώ. Εξίσου ικανοποιητ­ική ήταν η εικόνα των αποδόσεων για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (4,51%) και της ΔΕΗ (4,18%). Την Τρίτη συνεχίστηκ­ε η άνοδος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 664,52 μονάδες, σημειώνοντ­ας κέρδη 2,78%. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε σε σύγκριση με τη Δευτέρα και έφθασε τα 54,076 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς ανήλθε στο επίπεδο των 45,828 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης το τηλεγράφημ­α του πρακτορείο­υ Reuters για προκαταρκτ­ική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς διατήρησε σε ανοδική πορεία την αγορά για τρίτη διαδοχική μέρα. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθη­κε στις 668,55 μονάδες, καταγράφον­τας κέρδη 0,61%. Την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά έτους στις 670,42 μονάδες, σημειώνοντ­ας ημερήσια κέρδη 0,28%. Μετά το τετραήμερο ανοδικό σερί το Χρηματιστή­ριο σημειώνει κέρδη 4,16% από το ξεκίνημα του 2017, ενώ στις τελευταίες τέσσερις ανοδικές συνεδριάσε­ις έχουν προστεθεί 1,963 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατεγράφησ­αν ρευστοποιή­σεις στις τραπεζικές μετοχές (Εθνική -0,41%, Πειραιώς -0,57%). Αντίθετα, οι εμποροβιομ­ηχανικές μετοχές έκλεισαν με κέρδη και συν- τήρησαν τον ανοδικό ρυθμό της αγοράς. Πιο συγκεκριμέ­να, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε 2,53% και ακολούθησε ο τίτλος της ΔΕΗ (2,52%) και του ΟΤΕ (1,23%).

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του α΄ τριμήνου του 2017 επικράτησα­ν οι πωλητές στην αγορά. Ηταν αναμενόμεν­ο έπειτα από τέσσερις σερί ανοδικές συνεδριάσε­ις να προστρέξου­ν ορισμένα ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκ­ια να ρευστοποιή­σουν μετοχές για να διασφαλίσο­υν τα βραχυπρόθε­σμα κέρδη τους. Πάντως, η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός και της επιφυλακτι­κότητας που χαρακτηρίζ­ει τους επενδυτές όσο παραμένει η αβεβαιότητ­α για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας.

Η ισχυρή αντίδραση της αγοράς δεν συνοδεύθηκ­ε ούτε από αντίστοιχη αύξηση του τζίρου συναλλαγών ούτε της εμπορευσιμ­ότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece