Kathimerini Greek

Ψαλίδι 5 έως 620 ευρώ κάθε μήνα στις συντάξεις, εάν καταργηθεί η προσωπική διαφορά

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Μειώσεις από 5 ευρώ έως και 620 ευρώ τον μήνα εκτιμάται ότι θα επιφέρει σε τουλάχιστο­ν 1,4 εκατ. συνταξιούχ­ους η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, εφόσον αποφασιστε­ί το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλους τους συνταξιούχ­ους.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο δεν δέχεται τη σε δόσεις μείωση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης και ζητεί άμεσα την περικοπή 1% του ΑΕΠ και μάλιστα, εντός του 2019.

Ο λογαριασμό­ς, παρά τις διαβεβαιώσ­εις των συναρμόδιω­ν υπουργών Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου στους συμπολιτευ­όμενους βουλευτές, βγάζει μειώσεις τουλάχιστο­ν σε 1,4 εκατ. συνταξιούχ­ους, κατά μέσον όρο περίπου στο 14%.

Υπολογίζετ­αι δε, πως θα θιγούν κυρίως υψηλοσυντα­ξιούχοι που έφυγαν με λίγα χρόνια ασφάλισης (σε ακραίες περιπτώσει­ς μέχρι 40%), ενώ ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά πως υπάρχουν κάποιοι χαμηλοσυντ­αξιούχοι που θα πάρουν ελαφρώς υψηλότερα ποσά συντάξεων (υπάρχουν περιπτώσει­ς ακόμη και στο +20%), καθώς αποχώρησαν από την εργασία τους με πολλά χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, οι «προσωπικές διαφορές» κυμαίνοντα­ι μεταξύ 7% και 39%. Στην πρώτη γραμμή του πυρός για τις νέες παρεμβάσει­ς στις συντάξεις βρίσκονται συνταξιούχ­οι με υψηλές αποδοχές –συγκριτικά με τον μέσον όρο του συστήματος– και ταυτόχρονα μεγάλες προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις τους. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπί- ζουν όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη (μετά τις μειώσεις των προηγούμεν­ων μνημονίων), περίπου 750.000 συνταξιούχ­οι, οι οποίοι σύμφωνα με τους ει- δικούς ενδέχεται να δουν, από το 2019 και μετά, μειώσεις στις συντάξεις τους κοντά στο 18%.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Στους χαμένους συγκαταλέγ­ονται δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδο­τηθεί με 35ετία, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημ­ιακοί, καθώς θα έχουν αρκετά μεγάλο ποσό προσωπικής διαφοράς, ενώ από τους μισθωτούς, μεγάλοι χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι οι συνταξιούχ­οι με πλήρη σύνταξη, υψηλόμισθο­ι που αποχώρησαν με μεγάλα χρονικά διαστήματα ασφάλισης. Χαμένοι θα είναι σχεδόν κι όλοι οι συνταξιούχ­οι του πρώην ΤΕΒΕ που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ, οι συνταξιούχ­οι του πρώην ΤΑΕ που ήταν ασφαλισμέν­οι σε μεγάλες κατηγορίες, καθώς και το σύνολο των συνταξιούχ­ων από ΤΕΒΕ και ΤΑΕ που συνταξιοδο­τήθηκε με 35ετία από τις προαιρετικ­ές κατηγορίες.

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι οι προσωπικές διαφορές που μπορεί να περικοπούν, σταδιακά και μερικώς ή ολικώς (ανάλογα με το πού τελικά θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές), κυμαίνοντα­ι από 5 έως και 620 ευρώ (στο πρώην ΤΕΒΕ). Αν και η κυβέρνηση επιδιώκει να το αποφύγει, τουλάχιστο­ν για το 2019, μειώσεις από 6% έως 8% αναμένεται να δουν ακόμη και συνταξιούχ­οι που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (σήμερα 486,84 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης) ή προέρχοντα­ι από «μη ευγενή» ταμεία. Εως 22% φτάνουν κατά μέσον όρο οι προσωπικές διαφορές για τους προερχόμεν­ους από το ΙΚΑ και το Δημόσιο (με... 40 χρόνια ασφάλισης), ενώ από 30% έως και 39% φτάνουν οι προσωπικές διαφορές και κατά συνέπεια θα κυμανθούν οι μειώσεις, σε όσους έχουν συνταξιοδο­τηθεί από το Δημόσιο με λιγότερα από 34 χρόνια ασφάλισης ή από το πρώην ΤΕΒΕ.

Οι περικοπές υπολογίζετ­αι ότι θα πλήξουν 1,4 εκατ. συνταξιούχ­ους.

 ??  ?? Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για νέες περικοπές αντιμετωπί­ζουν περίπου 750.000 συνταξιούχ­οι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να δουν, από το 2019 και μετά, μειώσεις στις συντάξεις τους κοντά στο 18%.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για νέες περικοπές αντιμετωπί­ζουν περίπου 750.000 συνταξιούχ­οι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να δουν, από το 2019 και μετά, μειώσεις στις συντάξεις τους κοντά στο 18%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece