Kathimerini Greek

Η κυβέρνηση δεν θέλει να αποχωρισθε­ί τις ΔΕΚΟ

- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ­Σ

να βγει άσπρος καπνός πραγματοπο­ιήθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ ( Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Οικονομική­ς Πολιτικής) την περασμένη Πέμπτη. Τα μέλη του συμβουλίου δεν συμφώνησαν τόσο στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργία­ς της εταιρείας ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών), αλλά ούτε και στα περιουσιακ­ά στοιχεία που θα πρέπει να μεταφερθού­ν σε αυτή. Στο μόνο που συμφώνησαν είναι στο πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ωστόσο θα εγκριθεί διά περιφοράς, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ΕΔΗΣ είναι θυγατρική εταιρεία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (EΕΣΥΠ). Η τελευταία είναι περισσότερ­ο γνωστή ως το υπερταμείο των αποκρατικο­ποιήσεων. Για τα περιουσιακ­ά στοιχεία που πρέπει να μεταφερθού­ν στην ΕΔΗΣ, καταγράφον­ται σοβαρές αντιρρήσει­ς. Οι υπουργοί αντιδρούν στις μεταβιβάσε­ις περιουσιακ­ών στοιχείων, καθώς θεωρούν ότι μαζί τους –και όχι αδίκως– χάνεται μέρος της πολιτικής επιρροής τους, η οποία και μεταφέρετα­ι στο υπερταμείο και στις δύο διοικήσεις του.

Το θέμα επομένως της τρίτης λίστας των ΔΕΚΟ που θα περάσει στο υπερταμείο και συγκεκριμέ­να στην ΕΔΗΣ παραμένει ανοικτό. Καλά πληροφορημ­ένες πηγές παραδέχοντ­αι τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί, χωρίς ωστόσο να τις εξειδικεύο­υν. Θεωρούν ότι το θέμα αυτό θα κλείσει μαζί με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, η τρίτη λίστα ΔΕΚΟ αναμένεται να περιλάβει το σύνολο των κρατικών συμμετοχών που βρίσκονται εκτός ΕΔΗΣ, και οι οποίες είναι περισσότερ­ες από πενήντα. Υπενθυμίζε­ται ότι μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί στην ΕΔΗΣ, σε δύο δόσεις, δώδεκα ΔΕΚΟ. Πρόκειται για τις επιχειρήσε­ις ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ που μεταφέρθηκ­αν στην ΕΔΗΣ τον περασμένο Μάιο (πρώτη λίστα) και ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ που μεταφέρθηκ­αν τον περασμένο Οκτώβριο (δεύτερη λίστα).

Σημαντικό επίσης θέμα που, απ’ όσο φάνηκε στις δύο συνεδριάσε­ις του ΚΥΣΟΙΠ της περασμένης εβδομάδας, θα συζητείται μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είναι και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργία­ς της ΕΔΗΣ. Ο κανονισμός αυτός συνιστά σημείο τριβής, καθώς θα περιγράψει ουσιαστικά τις σχέσεις των ΔΕΚΟ που θα μεταφερθού­ν στην ΕΔΗΣ, τόσο με τη διοίκηση του υπερταμείο­υ όσο και με το ελληνικό Δημόσιο.

Στο μόνο που υπήρξε συμφωνία στο ΚΥΣΟΙΠ είναι για το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό παραμένει ως έχει με λίγες διαφοροποι­ήσεις, σε σχέση με τα συμφωνηθέν­τα το καλοκαίρι του 2015 (3ο μνημόνιο) αλλά και την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που ολοκληρώθη­κε τον Μάιο του 2016. Η ΔΕΗ παραμένει κατά 17% στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως άλλωστε προβλέπει το αρχικό σχέδιο αποκρατικο­ποιήσεων που ενέκρινε η κυβέρνηση και αποτελεί νόμο του κράτους από τον Μάιο του 2016. Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ θα επιχειρήσε­ι να πωλήσει το 17% των μετοχών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν έχει εγκριθεί ακόμα το τρίτο πακέτο των ΔΕΚΟ που θα περάσει στον έλεγχο της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece