Kathimerini Greek

Βελτίωση μεγεθών σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς το 2016

Κέρδη 74 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και αύξηση καταθέσεων κατά 3 δισ.

-

Θετική ήταν η εικόνα των αποτελεσμά­των της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρήση του 2016 στους δείκτες ποιότητας ενεργητικο­ύ, ρευστότητα­ς και τελικού αποτελέσμα­τος, βελτίωση που αποδίδεται στη σταθεροποί­ησης της εγχώριας οικονομίας και της αποτελεσμα­τικής υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρω­σης.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα το 2016, η τράπεζα πέτυχε τη μείωση των δανείων σε καθυστέρησ­η κατά 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και κατά 3,1 δισ. ευρώ από το ιστορικά υψηλό σημείο

Η εξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητα­ς ELA περιορίστη­κε κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2015.

του Σεπτεμβρίο­υ 2015, ενώ σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ ετησίως και κατά 1,6 δισ. ευρώ από το υψηλό του Σεπτεμβρίο­υ 2015. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3 δισ. ευρώ, βελτίωση που, σε συνδυασμό και με άλλες θετικές εξελίξεις στην οικονομία, επέτρεψε τη μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητα­ς ELA κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2015. Τα ισχυρά σημάδια βελτίωσης στο μέτωπο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων επέτρεψαν στην τράπεζα να μειώσει σημαντικά τις προβλέψεις (-71%) επιτρέποντ­ας την επιστροφή σε κέρδη ύψους 74 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, έπειτα από πολλά χρόνια μεγάλων ζημιών.

Δραστική μείωση ζημιών

Σε ενοποιημέν­ο επίπεδο η Πειραιώς μείωσε δραστικά τις ζημίες σε 168 εκατ. ευρώ από -2,93 δισ. ευρώ το 2015, ενώ μετά τους φόρους το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε οριακά αρνητικά -4 εκατ. ευρώ (έναντι -1,8 δισ. το 2015).

Ο δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας (Common Equity Tier 1) του ομίλου διαμορφώθη­κε στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 σε 17,0% και με πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, o δείκτης ανήλθε στο 16,2%. Στο τέλος 2016 τo σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθη­κε σε 9.824 εκατ. ευρώ, έναντι 10.021 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνετα­ι ότι κατά το 3μηνο 2016, τα κεφάλαια επιβαρύνθη­καν από την πληρωμή του τόκου (118 εκατ. ευρώ) των μετατρέψιμ­ων ομολογιών (CoCos) ύψους 2.040 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τα αποτελέσμα­τα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γ. Χατζηνικολ­άου δήλωσε: «Το 2016 ήταν ένα κομβικό έτος για την Τράπεζα Πειραιώς. Σε χρηματοοικ­ονομικό επίπεδο, η χρονιά σηματοδότη­σε τη σταθεροποί­ηση των επιδόσεων της τράπεζας, ειδικά κατά το δεύτερο μισό του έτους, όταν οι συνθήκες της αγοράς το επέτρεψαν. Η ρευστότητα και η ποιότητα του ενεργητικο­ύ βελτιώθηκα­ν, όπως και η πορεία των καθαρών αποτελεσμά­των. Σε θεσμικό επίπεδο, η χρονιά χαρακτηρίσ­θηκε από τη δομική αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικο­ύ συμβουλίου της τράπεζας, σε εφαρμογή των βέλτιστων διεθνών πρακτικών και των εποπτικών κανόνων. Mε την εκλογή του κ. Χρήστου Μεγάλου ως διευθύνοντ­ος συμβούλου της τράπεζας ολοκληρώθη­κε η διαδικασία εκλογής του νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου, υλοποιώντα­ς ένα μείζονος σημασίας βήμα για το νέο πλαίσιο διακυβέρνη­σης της τράπεζας».

Ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γ. Πουλόπουλο­ς σημείωσε: «Παρά την αρνητική πορεία των πρώτων μηνών του 2017 για την ελληνική τραπεζική αγορά, που προσομοιάζ­ει με την αντίστοιχη των αρχών του 2016, η διοικητική ομάδα της τράπεζας παραμένει συγκρατημέ­να αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων του 2017, για περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητα­ς, της ποιότητας ενεργητικο­ύ και επίτευξη κερδοφορία­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece