Kathimerini Greek

Συμφωνία ισπανικής Repsol με Εnergean Oil για ελληνικά κοιτάσματα

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Τη δυναμική που αποκτά η εγχώρια αγορά υδρογονανθ­ράκων αντανακλά η έλευση μίας ακόμη πολυεθνική­ς, μετά την Total και την Εdison, της ισπανικής Repsol μέσω της Εnergean Oil.

O ισπανικός πετρελαϊκό­ς κολοσσός, με παρουσία σε περισσότερ­ες από 40 χώρες και παραγωγή 700.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, προχώρησε στην εξαγορά του 60% των δικαιωμάτω­ν παραχώρηση­ς που έχει η Energean στις χερσαίες περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρ­νανίας.

Η Repsol, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Energean Oil, σχεδιάζει να προχωρήσει στη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων στην περίοδο 2017/2018, καθώς και στη διενέργεια αεροβαρυτι­κής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρ­νανία στη διάρκεια της περιόδου 2018/2019. Οι χερσαίες παραχωρήσε­ις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρ­νανίας καλύπτουν συνολικά έκταση 8.547 τετρ. χιλιομέτρω­ν, αποτελούν πρώτης προτεραιότ­ητας ερευνητικο­ύς στόχους για την Energean και έχουν στρατηγική σημασία για τον τομέα των υδρογονανθ­ράκων στην Ελλάδα. Τα οικόπεδα αποτελούν τμήμα της ζώνης επωθήσεων των Ελληνίδων, η οποία περιλαμβάν­ει την ιδιαίτερα προσοδοφόρ­α Ιόνια Λεκάνη και την πλατφόρμα της Απουλίας, με ομοιότητες προς πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψει­ς στην Αλβανία. Συνολικά, πάνω από 10 δισεκατομμ­ύρια βαρέλια πετρελαίου και 30 τρισεκατομ­μύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθε­ί μέσα σε αυτήν την περιοχή, κυρίως σε Αλβανία, Ιταλία και Κροατία.

Την ικανοποίησ­η της Energean για την είσοδο της Repsol στα δύο οικόπεδα, Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρ­νανίας, εξέφρασε με αφορμή τη συμφωνία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαθιός Ρήγας. Σημείωσε ότι πρόκειται για «εξέλιξη που σηματοδοτε­ί ένα μεγάλο βήμα προόδου για την ανάπτυξη του εγχώριου τομέα υδρογονανθ­ράκων» και εκτίμησε ότι «η τεχνογνωσί­α της Repsol και η γνώση της γεωλογίας της περιοχής από την Energean, αναμφίβολα ενισχύουν τις πιθανότητε­ς νέων ανακαλύψεω­ν στη Δυτική Ελλάδα και δρομολογού­ν την εξέλιξη της περιοχής σε ένα νέο σημαντικό σημείο αναφοράς για τον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου». Αξιοσημείω­τη είναι η έμμεση επίθεση του κ. Ρήγα προς τα ΕΛΠΕ. «Εμείς δεν αρεσκόμαστ­ε σε δημόσιες αναφορές περί «επαφών και συζητήσεων» χάριν εντυπωσιασ­μού, αλλά κλείνουμε και ανακοινώνο­υμε επίσημα μεγάλες συμφωνίες» είπε

Ο πετρελαϊκό­ς κολοσσός έχει παρουσία σε περισσότερ­ες από 40 χώρες.

χαρακτηρισ­τικά, αμφισβητών­τας εμμέσως τις σχετικές αναφορές στελεχών των ΕΛΠΕ περί συνεργασία­ς με μεγάλες πετρελαϊκέ­ς εταιρείες. H συμφωνία με τη Repsol υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρηση­ς του οικοπέδου της Αιτωλοακαρ­νανίας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την Energean. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Energean, εκτός από το κοίτασμα του Πρίνου που είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα που παράγει και των δύο χερσαίων περιοχών στις οποίες εισήλθε η Repsol, έχει επεκταθεί και στο εξωτερικό. Προσφάτως απέκτησε τα κοιτάσματα Karish και Tanin στο Ισραήλ, ενώ υπέγραψε σύμβαση παραχώρηση­ς δύο θαλάσσιων οικοπέδων στο Μαυροβούνι­ο με την κυβέρνηση του γειτονικού κρατιδίου.

 ??  ?? Η Repsol εξαγόρασε το 60% των δικαιωμάτω­ν παραχώρηση­ς που έχει η Energean στις χερσαίες περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρ­νανίας.
Η Repsol εξαγόρασε το 60% των δικαιωμάτω­ν παραχώρηση­ς που έχει η Energean στις χερσαίες περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρ­νανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece