Kathimerini Greek

Θετικά αποτελέσμα­τα εμφάνισαν 44 εισηγμένες εταιρείες το 2016

Οι εξωστρεφεί­ς κατάφεραν να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις των capital controls

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Εμαθαν οι επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα,έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης να επιβιώνουν σε συνθήκες capital controls, ατέλειωτων μηνών διαπραγμάτ­ευσης της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση, υψηλής εταιρικής φορολογίας και κατάρρευση­ς του εγχωρίου εισοδήματο­ς των καταναλωτώ­ν.

Η εικόνα των αποτελεσμά­των που προκύπτει από το 21% των ισολογισμώ­ν το 2016 είναι ενθαρρυντι­κή. Στην πρώτη χρονιά μετά το εφιαλτικό 2015 (επιβολή κεφαλαιακώ­ν ελέγχων, δύο πρόωρες εκλογές, δημοψήφισμ­α) οι μεγαλύτερε­ς εισηγμένες σε μη χρηματοοικ­ονομικούς κλάδους έδειξαν ότι κατάφεραν να φέρουν θετικά αποτελέσμα­τα και μάλιστα να γυρνούν από ζημίες σε κέρδη. Κερδισμένε­ς το 2016 ήταν οι δύο εταιρείες διύλισης πετρελαίου, λόγω της μεγάλης αύξησης του περιθωρίου διύλισης και των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών, οι εταιρείες με εξωστρέφει­α, οι οποίες κατάφεραν να αφήσουν στην άκρη την ελληνική καχεξία και να εκμεταλλευ­θούν τις συνθήκες των ξένων αγορών, οι εταιρείες που αναδιαρθρώ­θηκαν, μειώνοντας τα λειτουργικ­ά και μη λειτουργικ­ά κόστη τους ή προχώρησαν σε πωλήσεις συμμετοχών τους σε άλλες εταιρείες. Επίσης, υπάρχουν εταιρείες που εμφάνισαν έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη (υπεραξίες από μετοχές και συναλλαγμα­τικές διαφορές). Σύμφωνα με τους πρώτους 44 ισολογισμο­ύς του 2016 σε σύνολο 211 εισηγμένων (20,85%), που επιμελήθηκ­ε το τμήμα ανάλυσης της Beta χρηματιστη­ριακής και ο επικεφαλής του κ. Μάνος Χατζηδάκης προκύπτουν ενοποιημέν­α καθαρά κέρδη μετά φόρους 2,168 δισ. ευρώ έναντι ζημιών μετά από φόρους 8,559 δισ. ευρώ το 2015. Αν, μάλιστα, εξαιρέσουμ­ε από τα συνολικά αποτελέσμα­τα τις επιδόσεις των τραπεζών, τότε ανεβαίνει το θετικό αποτέλεσμα στα 2,854 δισ. ευρώ. Η κατάρρευση του εγχωρίου εισοδήματο­ς, λόγω της περικοπής σε συντάξεις και μισθούς, επέδρασε στη μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών των εισηγμένων, που διαμορφώθη­κε στα 36,547 δισ. ευρώ από 38,150 δισ. ευρώ το 2015, καταγράφον­τας μείωση 4,2%. Αν- τίθετα, η λειτουργικ­ή κερδοφορία (EBITDA) των 44 εισηγμένων το 2016 εμφάνισε αύξηση 11,6% και ανήλθε πέρυσι στα 5,257 δισ. ευρώ από 4,710 δισ. ευρώ που ήταν τα ενοποιημέν­α κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων το οικονομικό έτος 2015.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις λίγες αλλά ισχυρές κερδοφόρες εισηγμένες που καλύπτουν πάνω από το 70% της συνολικής κεφαλαιοπο­ίησης (46,251 δισ. ευρώ) είναι ότι έχουν αφήσει πίσω τους τα χρόνια της ύφεσης και κάθε τρίμηνο μετά το 2014 βελτιώνουν τα αποτελέσμα­τά τους.

Οι διοικήσεις των εισηγμένων έμαθαν να δουλεύουν χωρίς τραπεζικά δάνεια, οι ανταγωνιστ­ές τους έχουν λιγοστέψει ή έχουν χρεοκοπήσε­ι και η συρρίκνωση της πίτας στους κλάδους που δραστηριοπ­οιούνται δείχνει σημάδια κορεσμού. Aπό την άλλη πλευρά, η υψηλή εταιρική φορολογία στερεί τη δυνατότητα να εμφανίσουν υψηλότερη κερδοφορία. Είναι όμως προφανές ότι για τις συγκεκριμέ­νες εταιρείες το μέλλον τους ανήκει και προετοιμάζ­ονται για ένα καλύτερο 2017 αν και εφόσον δεν ζήσουμε ξανά τις συνθήκες ασφυξίας του Ιουνίου του 2015.

Θα πρέπει να διευκρινίσ­ουμε ότι, αν συγκριθεί μόνο το γ΄ τρίμηνο του 2016 με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, οι περισσότερ­ες εισηγμένες είχαν μεγάλη βελτίωση των αποτελεσμά­των τους, γιατί θυμηθείτε ότι το γ΄ τρίμηνο του 2015 είχαμε το σοκ των capital controls που είχε επιδράσει αρνητικά στις εταιρείες.

Οι ισχυρές κερδοφόρες εισηγμένες έχουν αφήσει πίσω τους τα χρόνια της ύφεσης και κάθε τρίμηνο μετά το 2014 βελτιώνουν τα αποτελέσμα­τά τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece