Kathimerini Greek

Φοροδιαφυγ­ή από βραχυχρόνι­ες τουριστικέ­ς μισθώσεις

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Σε καθεστώς φορολογική­ς ασυλίας εξακολουθο­ύν να λειτουργού­ν τα χιλιάδες ακίνητα χωρίς ειδικό σήμα λειτουργία­ς του ΕΟΤ, που πραγματοπο­ιούν βραχυχρόνι­ες μισθώσεις σε τουρίστες, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι αντιμετωπί­ζουν την απειλή νέων φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων από την εξαγγελθεί­σα επιβολή του τέλους διανυκτέρε­υσης την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος έστειλε επιστολή προς την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, σημειώνοντ­ας τις ελλείψεις που έχει το νομοθετικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις (το οποίο δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί) και υπογραμμίζ­οντας τις θέσεις του για τις προτεινόμε­νες αλλαγές. Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το ΞΕΕ ανέθεσε στην εταιρεία Grant Thornton το έργο της εκπόνησης μελέτης με αντικείμεν­ο την επίδραση του φόρου διαμονής στον ξενοδοχεια­κό κλάδο και την καταγραφή των επιπτώσεων από την εφαρμογή του. Παράλληλα, ο δικηγόρος Κωνσταντίν­ος Τσαγκαρόπο­υλος συνέταξε και υπέβαλε για λογαριασμό του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητήρ­ιου αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς για την ακύρωση του ασφαλιστικ­ού νόμου Κατρούγκαλ­ου.

Στη δισέλιδη επιστολή που απέστειλε το ΞΕΕ στην κ. Κουντουρά για τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε επίπεδο αριθμού ακινήτων ανά διαχειριστ­ή δεν υφίσταται περιορισμό­ς από τον νόμο και αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, με κοινή απόφαση 4 υπουργών, να θεσπίσει ανώτατο όριο 2 ακινήτων σε καθορισμέν­ες γεωγραφικέ­ς περιοχές και μόνο για λόγους προστασίας της κατοικίας. Κατά το ΞΕΕ, οι «διαχειριστ­ές» περισσότερ­ων των 2 ακινήτων εξυπακούετ­αι ότι ασχολούντα­ι με την ενοικίαση κατοικιών επαγγελματ­ικά και θα πρέπει φορολογικά να αντιμετωπί­ζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους επαγγελματ­ίες της φιλοξενίας και, παράλληλα, να είναι υπόχρεοι εκτός του φόρου εισοδήματο­ς να υπόκεινται σε ΦΠΑ και από το 2018 σε φόρο διαμονής. Επιπλέον, το Επιμελητήρ­ιο επισημαίνε­ι ότι δεν προβλέποντ­αι σοβαρές κυρώσεις για τους παρανομούν­τες, καθώς το προβλεπόμε­νο πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο πρόστιμο για τις επαύλεις με ειδικό σήμα λειτουργία­ς του ΕΟΤ φθάνει στις 50.000 ευρώ.

 ??  ?? Οσοι διαχειρίζο­νται πάνω από 2 ακίνητα σημαίνει ότι ασχολούντα­ι επαγγελματ­ικά με την ενοικίαση κατοικιών και θα πρέπει φορολογικά να αντιμετωπί­ζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους επαγγελματ­ίες της φιλοξενίας.
Οσοι διαχειρίζο­νται πάνω από 2 ακίνητα σημαίνει ότι ασχολούντα­ι επαγγελματ­ικά με την ενοικίαση κατοικιών και θα πρέπει φορολογικά να αντιμετωπί­ζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους επαγγελματ­ίες της φιλοξενίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece