Kathimerini Greek

Χάνει έδαφος η αμερικανικ­ή βιομηχανία ρομποτικής

Από Ευρώπη και Ιαπωνία εισάγουν οι ΗΠΑ τα ρομπότ που χρησιμοποι­ούν στη βιομηχανία

-

και την Ιαπωνία εισάγουν οι ΗΠΑ τα περισσότερ­α ρομπότ που χρησιμοποι­ούν οι βιομηχανίε­ς τους, αυξάνοντας θεαματικά την παραγωγικό­τητά τους. Η αμερικανικ­ή βιομηχανία στον τομέα της ρομποτικής έχει χάσει έδαφος και μερίδιο αγοράς τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου, οι ΗΠΑ εμφάνισαν έλλειμμα 4,1 δισ. δολαρίων από το διμερές εμπόριο ειδών ρομποτικής με την Ιαπωνία, την Ε.Ε. και την Ελβετία, οι οποίες προπορεύον­ται στον κλάδο.

Πρόκειται για εμπορικό έλλειμμα διπλάσιο από εκείνο του 2003. Εχει μειωθεί από τα 7 δισ. δολάρια στα οποία έφτασε το αντίστοιχο έλλειμμα το 2001 και η αιτία ήταν η επέκταση των ξένων βιομηχανιώ­ν εντός των ΗΠΑ και όχι η ανάκαμψη των αμερικανικ­ών βιομηχανιώ­ν ρομποτικής. Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία του γερμανικού ομίλου βιομηχανικ­ού εξοπλισμού VDMA, οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις βλέπουν να μειώνεται το μερίδιο αγοράς τους και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Το 1995 κάλυπταν το 81% της εγχώριας ζήτησης για βιομηχανικ­ό εξοπλισμό. Το 2015, όμως, έχουν περιοριστε­ί στο 63%. Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικ­ής εφημερίδας Wall Street Journal, το εμπορικό έλλειμμα στον συγκεκριμέ­νο κλάδο θέτει ενώπιον διλήμματος τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να ενισχύσει την αμερικανικ­ή βιομηχανία και να περιορίσει τις εισαγωγές.

Εχει επικρίνει τους κατασκευασ­τές αυτοκινήτω­ν, κλιματιστι­κών και αγροτικών μηχανημάτω­ν, επειδή μετέφεραν μονάδες παραγωγής τους στο εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι αν ενισχυθεί ο μεταποιητι­κός τομέας των ΗΠΑ, οι εταιρείες του κλάδου θα εισάγουν περισσό- τερα μηχανήματα από το εξωτερικό, επειδή δεν έχουν πολλές επιλογές. Σχετική έκθεση που ετοίμασε η ομάδα επιστημονι­κών συμβούλων του προέδρου Ομπάμα το 2012, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η «πικρή αλήθεια» είναι πως οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω συγκριτικά με άλλες πλούσιες χώρες σε ό,τι αφορά την καινοτομία στη μεταποίηση.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, επιδιώκει να απεξαρτηθε­ί από τα φθηνά εργατικά χέρια και να ανταγωνιστ­εί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η στρατηγική του «Made in China 2025» στοχεύει στην κυριαρχία της στον κλάδο της καινοτόμου μεταποίηση­ς, εν μέρει μέσω επιθετικών εξαγορών ξένων επιχειρήσε­ων, όπως ήταν η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από τον κινεζικό όμιλο Midea.

Οι ΗΠΑ κυριαρχούσ­αν στην ανεπτυγμέν­η και καινοτόμο μεταποίηση όλη τη δεκαετία του 1970, όταν η πρωτοπορία ήταν τα μηχανικά εργαλεία. Το Ντιτρόιτ ήταν τότε η εμπροσθοφυ­λακή του κλάδου. Το πρώτο βιομηχανικ­ό ρομπότ του κόσμου ήταν το Unimate, που κατασκευά- στηκε στο Κονέκτικατ και εγκαταστάθ­ηκε το 1961 στη μονάδα της General Motors στο Τρέντον. Τη δεκαετία του 1970, οι GM και Ford Motor δοκίμασαν διάφορα ρομπότ, ενώ το 1982 δημιούργησ­αν κοινοπραξί­α στον κλάδο η GM με τη Fanuc. Τη δεκαετία του 1980, η αμερικανικ­ή μεταποίηση σημείωσε πτώση. Σχεδόν επτά στις 10 αμερικανικ­ές βιομηχανίε­ς μηχανικών εργαλείων έκλεισαν εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, του ισχυρού δολαρίου και των στρατηγικώ­ν λαθών. Και η παρακμή συνεχίζετα­ι. Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα «ευέλικτων προϊόντων μεταποίηση­ς» αλλά εξάγουν κυρίως εξαρτήματα και απλά μηχανήματα ως επί το πλείστον στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες.

Οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις βλέπουν να μειώνεται το μερίδιο αγοράς τους και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

 ??  ?? Σύμφωνα με το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου, οι ΗΠΑ εμφάνισαν έλλειμμα 4,1 δισ. δολαρίων από το διμερές εμπόριο ειδών ρομποτικής με την Ιαπωνία, την Ε.Ε. και την Ελβετία, οι οποίες προπορεύον­ται στον κλάδο.
Σύμφωνα με το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου, οι ΗΠΑ εμφάνισαν έλλειμμα 4,1 δισ. δολαρίων από το διμερές εμπόριο ειδών ρομποτικής με την Ιαπωνία, την Ε.Ε. και την Ελβετία, οι οποίες προπορεύον­ται στον κλάδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece