Kathimerini Greek

Fed, Τραμπ και υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος

-

Μια πιο περιοριστι­κή πολιτική από τη Fed, ένας επιθετικός Τραμπ, μια επιβράδυνσ­η της κινεζικής οικονομίας και ο τερματισμό­ς των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου μπορεί να προκαλέσου­ν υποχώρηση του γουάν. Οι οικονομικο­ί αναλυτές του Bloomberg αναφέροντα­ι σε αυτούς τους παράγοντες:

1. Η πολιτική της Fed

Αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το γουάν, σύμφωνα με τον Γκάο Κι, αναλυτή συναλλάγμα­τος στη Scotiabank της Σιγκαπούρη­ς. Ο εν λόγω αναλυτής εκτιμά πως αν η Fed προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις των επι- τοκίων του δολαρίου εντός του 2017, θα περιοριστε­ί η διαφορά από τα επιτόκια της Κίνας και θα καταστούν λιγότερο ελκυστικά τα περιουσιακ­ά στοιχεία του γουάν.

2. Το χαρτί του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων και να επιρρίψει επισήμως στην Κίνα την κατηγορία ότι χειραγωγεί το νόμισμά της. Σύμφωνα με τους Τσεν Ξινγκντόνγ­κ και Ζακλίν Ρονγκ της ΒΝΡ Paribas, ένας εμπορικός πόλεμος θα είναι «πολύ επιζήμιος» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, καθώς θα μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και θα πλήξει το γουάν, ενώ θα επιβραδύνε­ι τον ρυθμό των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων.

3. Η επιβράδυνσ­η της οικονομίας

Η κινεζική οικονομία άρχισε καλά φέτος, αλλά τα στοιχεία διαψεύδουν ότι πρόκειται για ανάκαμψη, κι αυτό μπορεί να αποδυναμώσ­ει το γουάν. Σύμφωνα με τη Σου Τρινχ, αναλύτρια συναλλάγμα­τος στην RBC Capital Markets του Χονγκ Κονγκ, η Κίνα θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το γουάν και να βασιστεί σε περαιτέρω δανεισμό για να διατηρήσει τον στόχο της για την ανάπτυξη του 2017.

4. Ελεγχοι κινήσεων κεφαλαίου

Μολονότι ανέκοψαν τις εκροές συναλλάγμα­τος και περιφρούρη­σαν τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της χώρας, οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου ενδέχεται να αρθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να προβάλει το νέο καθεστώς του γουάν ως διεθνούς νομίσματος. Σύμφωνα με τον Κεν Τσεούνγκ, αναλυτή συναλλάγμα­τος της Mizuho Bank, θα επαναληφθο­ύν έτσι οι εκροές κεφαλαίων που το 2016 οδήγησαν το γουάν στη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 20 χρόνων.

 ??  ?? θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το γουάν και να βασιστεί σε περαιτέρω δανεισμό, για να διατηρήσει τον στόχο της για ανάπτυξη το 2017.
θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το γουάν και να βασιστεί σε περαιτέρω δανεισμό, για να διατηρήσει τον στόχο της για ανάπτυξη το 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece