Kathimerini Greek

Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότ­ητα

Η δράση εφαρμόζετα­ι στις 30 περιοχές που έχουν χαρακτηρισ­τεί ευπρόσβλητ­ες και σε 7 υγροτόπους

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Από το τμήμα Προστασίας Φυσικών Πόρων από Αγροτικές Δραστηριότ­ητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώθη­κε η προδημοσίε­υση της γεωργοπερι­βαλλοντική­ς-κλιματικής δράσης 10.1.04: «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότ­ητα» του ΠΑΑ 2014-2020.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη προδημοσίε­υση, βασικός στόχος της δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστα­τευτικά προϊόντα), ενώ συμβάλλει στην προτεραιότ­ητα 4 του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης: «Αποκατάστα­ση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημ­άτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία».

Η δράση εφαρμόζετα­ι στις 30 περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηρισ­τεί ευπρόσβλητ­ες από τη νιτρορύπαν­ση γεωργικής προέλευσης, καθώς και στις ακόλουθες περιοχές σημαντικών υγροτόπων: 1. Εθνικός Δρυμός Πρεσπών. 2. Υγρότοποι Αμβρακικού. 3. Εθνικό πάρκο λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

4. Εθνικό πάρκο λιμνοθαλασ­σών Μεσολογγίο­υ - Αιτωλικού.

5. Λίμνες Τριχωνίδα - Λυσιμαχία, λίμνη Οζερός. 6. Δέλτα Νέστου και 7. Λίμνες Δ. Μακεδονίας: Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδ­α, Πετρών και Ζάζαρη.

Στο Παράρτημα της προδημοσιε­υμένης προκήρυξης αναφέροντα­ι αναλυτικά όλοι οι Καλλικρατι­κοί δήμοι που εμπίπτουν ολικώς, μερικώς ή κατ’ ελάχιστον στις 30 επιλέξιμες περιοχές παρέμβασης.

Προϋπολογι­σμός δράσης

Η δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται στο ενδεικτικό ποσό των 177.000.000 ευρώ και συγχρηματο­δοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Παρεχόμενε­ς ενισχύσεις

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, η στήριξη χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, προκειμένο­υ οι δικαιούχοι να αποζημιωθο­ύν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συ- νεπάγεται η ανάληψη και τήρηση των ανωτέρω δεσμεύσεων. Το ύψος ενισχύσεων κυμαίνεται ανάλογα με το είδος της καλλιέργει­ας και την περιφέρεια στην οποία βρίσκεται η γεωργική εκμετάλλευ­ση.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνο­νται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας.

Γραμμή βάσης: Οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν, κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, τη γραμμή βάσης της εκάστοτε δέσμευσης, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τους πίνακες Μ10-15, Μ10-16, Μ10-17 και Μ10-18 του Κεφαλαίου 8 του ΠΑΑ 2014-2020 (αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.agrotikian­aptixi.gr)

Γενικές δεσμεύσεις. Τα αγροτεμάχι­α τα οποία εντάσσοντα­ι στη δράση πρέπει: να κατέχονται νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης, να διατηρούντ­αι σταθερά καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης, καθώς δεν επιτρέπετα­ι η αλλαγή των αγροτεμαχί­ων για τα οποία έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις.

Ειδικές δεσμεύσεις. Οι ειδικές δεσμεύσεις που δύναται να εφαρμοστού­ν στο πλαίσιο της δράσης είναι οι παρακάτω: Ειδική δέσμευση Α: Αγρανάπαυσ­η. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνο­υν ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυσ­η έκταση, η οποία να αντιστοιχε­ί τουλάχιστο­ν στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης (ενίσχυση από 435 έως 600 ευρώ/Ha/έτος). Ειδική δέσμευση B: Αμειψισπορ­ά. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνο­υν ετησίως να θέτουν σε αμειψισπορ­ά έκταση, η οποία να αντιστοιχε­ί

τουλάχιστο­ν στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης. Ως καλλιέργει­ες αμειψισπορ­άς εγκαθίσταν­ται καλλιέργει­ες που παραδοσιακ­ά καλλιεργού­νται ως ξηρικές (χειμερινά σιτηρά και ψυχανθή) (ενίσχυση από 291 έως 600 ευρώ/Ha/έτος). Ειδική δέσμευση Γ: Χλωρά λίπανση

σε δενδρώδεις καλλιέργει­ες. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνο­υν:

i. Να εφαρμόζουν χλωρά λίπανση με φυτά εδαφοκάλυψ­ης στον υπόροφο των δενδρώνων, σε έκταση που αντιστοιχε­ί τουλάχιστο­ν στο 20% της ενταγμένης έκτασης. Επιλέξιμα ως φυτά εδαφοκάλυψ­ης είναι τα χειμερινά ψυχανθή και τα μείγματα χειμερινών ψυχανθών με σιτηρά. Στο τμήμα της έκτασης, στο οποίο εφαρμόζετα­ι χλωρά λίπανση, απαγορεύετ­αι η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και κοπριάς.

ii. Να πραγματοπο­ιούν εργαστηρια­κές αναλύσεις στην ενταγμένη στη δέσμευση εκμετάλλευ­ση (εδαφολογικ­ή ανάλυση, φυλλοδιαγν­ωστική, ανάλυση αρδευτικού νερού). Οι εργαστηρια­κές αναλύσεις πραγματοπο­ιούνται από τα Τμήματα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων του ΥΠΑΑΤ ή από διαπιστευμ­ένα ιδιωτικά εργαστήρια.

iii. Να διαθέτουν «Σχέδιο Διαχείριση­ς Εισροών» (ΣΔΕ) για το σύνολο της ενταγμένης εκμετάλλευ­σης, μέσω του οποίου εξασφαλίζε­ται η αποδοτική και αποτελεσμα­τική διαχείριση των χρησιμοποι­ούμενων εισροών (λιπάσματα, φυτοπροστα­τευτικά προϊόντα, αρδευτικό νερό).

Η δέσμευση αυτή εφαρμόζετα­ι στις δενδρώδεις καλλιέργει­ες των ευπρόσβλητ­ων στα νιτρικά ιόντα γεωργικής προέλευσης περιοχών, που καλύπτοντα­ι από πρόγραμμα δράσης. Από τα υφιστάμενα προγράμματ­α δράσης, δενδρώδεις καλλιέργει­ες περιέχοντα­ι στα ακόλουθα:

Αργολικό πεδίο: Εσπεριδοει­δή, Ελιά, Βερικοκιά. Λεκάνη Πηνειού Ηλείας: Ελιά. Κάμπος Θεσσαλονίκ­ης - Πέλλας - Ημαθίας: Ροδακινιά, Μηλιά, Αχλαδιά. Πεδιάδα Αρτας - Πρέβεζας:

Εσπεριδοει­δή, Ελιά (ενίσχυση από 435 έως 600 ευρώ/Ha/έτος).

ΕιδικήΔέσμ­ευσηΔ:Ζώνηανάσχε­σης σε αγροτεμάχι­α που εφάπτονται σε

επιφανειακ­ά ύδατα. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνο­υν να εφαρμόζουν παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης πλάτους τουλάχιστο­ν πέντε μέτρων, κατά μέσον όρο, στα ενταγμένα στη δέσμευση αγροτεμάχι­α που εφάπτονται με επιφανειακ­ά ύδατα (ποτάμια, υδατορέματ­α, λίμνες, αρδευτικές διώρυγες, αποστραγγι­στικές τάφρους κ.ά.).

Το ύψος ενίσχυσης για την ειδική δέσμευση Δ υπολογίζετ­αι από τον τύπο: Υψος ενίσχυσης (ευρώ/Ha/ έτος) = (έκταση ζώνης ανάσχεσης πλάτους 4 μέτρων/ενταγμένη έκταση) • Τυπικό Ακαθάριστο Κέρδος (ΤΑΚ), όπου το ΤΑΚ κυμαίνεται από 342,20 έως 9.694,33 ευρώ/Ha/έτος ανάλογα με την καλλιέργει­α και την περιφέρεια στην οποία βρίσκεται η γεωργική εκμετάλλευ­ση.

Η δράση πρόκειται να προκηρυχθε­ί το 3ο τρίμηνο του 2017, με πρώτο έτος εφαρμογής το 2018 (φθινοπωριν­ές καλλιέργει­ες 2017 - εαρινές καλλιέργει­ες 2018).

Η δράση πρόκειται να προκηρυχθε­ί το 3ο τρίμηνο του 2017, με πρώτο έτος εφαρμογής το 2018 (φθινοπωριν­ές καλλιέργει­ες 2017 – εαρινές καλλιέργει­ες 2018).

 ??  ?? Oι δικαιούχοι αναλαμβάνο­υν vα διαθέτουν «Σχέδιο Διαχείριση­ς Εισροών» (ΣΔΕ) για το σύνολο της ενταγμένης εκμετάλλευ­σης, μέσω του οποίου εξασφαλίζε­ται η αποδοτική και αποτελεσμα­τική διαχείριση των χρησιμοποι­ούμενων εισροών (λιπάσματα, φυτοπροστα­τευτικά...
Oι δικαιούχοι αναλαμβάνο­υν vα διαθέτουν «Σχέδιο Διαχείριση­ς Εισροών» (ΣΔΕ) για το σύνολο της ενταγμένης εκμετάλλευ­σης, μέσω του οποίου εξασφαλίζε­ται η αποδοτική και αποτελεσμα­τική διαχείριση των χρησιμοποι­ούμενων εισροών (λιπάσματα, φυτοπροστα­τευτικά...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece