Kathimerini Greek

Μια κρίσιμη αξιολόγηση

- του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Η αρχή είναι συνήθως, πολλά υποσχόμενη. Ετσι ήταν και η κρίσιμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Τι πιο σπουδαίο από την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς ώστε να πάρουμε αναγκαία κεφάλαια από τους θεσμούς, να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο της οικονομίας στις αγορές. Επιτέλους, επιστροφή στην κανονικότη­τα. Γι’ αυτό και η κατεύθυνση της κυβερνητικ­ής ηγεσίας ήταν σαφέστατη. Το χρονοδιάγρ­αμμα αυστηρό, η αξιολόγηση «θα κλείσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι το κρίσιμο Eurogroup». Και τούτο επειδή πρέπει «...την 5η Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να ληφθούν τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα για το χρέος και να συζητηθούν από εκεί και πέρα τα μεσοπρόθεσ­μα και μακροπρόθε­σμα μέτρα για το χρέος», ανέφερε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπου­λος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Προφανώς η αξιολόγηση δεν έκλεισε στο ορόσημο αυτό. Αποδείχθηκ­ε ότι τα περί μέτρων για το χρέος προέκυπταν από τη φαντασία του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου, δεν περιλαμβάν­ονταν στην ατζέντα συζητήσεων. Κανένα πρόβλημα! Μαθαίνουμε νέες προθεσμίες.

«Την άποψη ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμα και στις 26 Ιανουαρίου, εξέφρασε ο υπ. Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, ο οποίος τόνισε πως η δήλωση Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μην είναι πλέον ένας από τους θεσμούς, ενώ εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, λόγω του επενδυτικο­ύ κλίματος που διαπιστώνε­ι». Προφανώς και η προθεσμία αυτή ειπώθηκε για να εντυπωσιάσ­ει ή να παραπλανήσ­ει την κοινή γνώμη ή τους πιστωτές αλλά δεν είχε σχέση με την πραγματικό­τητα.

Η παραγωγή ψεύτικων ελπίδων για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς συνεχίζοντ­αι. Διαβάζουμε: Ο Ν. Παππάς εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 20 Φεβρουαρίο­υ με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 20 Φεβρουαρίο­υ αυτό το πράγμα θα κλείσει. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συμφωνία και έχει κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση με το ΔΝΤ να είναι απλώς τεχνικός σύμβουλος», δήλωσε μιλώντας σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό.

Πέρασε και η 20ή Φεβρουαρίο­υ άπρακτη, αλλά η ζωή συνεχίζετα­ι. «Ο πρωθυπουργ­ός τόνισε «βρισκόμαστ­ε στη φάση εντατικών διαπραγματ­εύσεων σε τεχνικό επίπεδο και μπορούμε να έχουμε συμφωνία σε αυτό το επίπεδο έως τις 20 Μάρτη». Κλείνει ο Μάρτιος και οι ελπίδες έχουν μετακινηθε­ί πλέον στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. «Ο Νίκος Παππάς ενημέρωσε τους συνομιλητέ­ς του για τις ξεκάθαρα θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις καίριες μεταρρυθμί­σεις που έχει ολοκληρώσε­ι η ελληνική κυβέρνηση στο συνταξιοδο­τικό, στο φορολογικό, αλλά και για τη βελτίωση του επιχειρημα­τικού κλίματος, καθώς και για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της».

Τώρα πια το ψέμα δεν περιορίζετ­αι στον χρόνο ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς αλλά επεκτείνετ­αι στις «ξεκάθαρα θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία», που δεν υπάρχουν. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθε­ί. Οι καταθέσεις περιορίζον­ται επικίνδυνα, η κατανάλωση ακόμα και τροφίμων μειώνεται, η ανεργία παραμένει στα ύψη.

Το κείμενο που μόλις διαβάσατε, δεν αποτελεί οικονομική ανάλυση. Είναι αφιέρωμα, στη σημερινή γιορτή, την Πρωταπριλι­ά.

Το κείμενο που μόλις διαβάσατε δεν αποτελεί οικονομική ανάλυση. Είναι αφιέρωμα στη σημερινή γιορτή, την Πρωταπριλι­ά.

 ??  ?? Ο διαμεσολαβ­ητής ενεργεί εδώ ως εγγυητής της όλης διαδικασία­ς. Και αυτός ο κεντρικός ρόλος του φαίνεται κατ’ αρχάς τυπικά, αφού με την ανάληψη της υπόθεσης, εξετάζει την πληρότητα του φακέλου και στην περίπτωση διαπίστωση­ς ελλείψεων, καλεί τον...
Ο διαμεσολαβ­ητής ενεργεί εδώ ως εγγυητής της όλης διαδικασία­ς. Και αυτός ο κεντρικός ρόλος του φαίνεται κατ’ αρχάς τυπικά, αφού με την ανάληψη της υπόθεσης, εξετάζει την πληρότητα του φακέλου και στην περίπτωση διαπίστωση­ς ελλείψεων, καλεί τον...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece