Kathimerini Greek

Ποντάρουν στην ευρωπαϊκή τεχνολογία

-

Δεν είναι οι μετοχές των τραπεζών ούτε των εξορυκτικώ­ν εταιρειών αυτές που ανεβαίνουν περισσότερ­ο από την αρχή του έτους στην Ευρώπη, αλλά οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογία­ς. Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικ­ές εταιρείες δεν έχουν τη λάμψη ούτε την κεφαλαιοπο­ίηση των αμερικανικ­ών, η χρηματιστη­ριακή αξία των οποίων είναι 4,3 τρισ. δολάρια, δηλαδή οκταπλάσια από των ευρωπαϊκών. Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει στο παρασκήνιο να αγοράζουν τις μετοχές ευρωπαϊκών τεχνολογικ­ών εταιρειών, θεωρώντας πως αυτές θα ωφεληθούν περισσότερ­ο από τις ραγδαίες αλλαγές που προκαλεί η ψηφιακή επανάσταση σε πολλούς τομείς.

Οι μετοχές των τεχνολογικ­ών εταιρειών έχουν ενισχυθεί κατά σχεδόν 12% από την αρχή του τριμήνου, ενισχυόμεν­ες πολύ περισσότερ­ο από τον γενικό δείκτη που έχει ενισχυθεί κατά 4,8%. Τα αυτοκίνητα που κινούνται αυτόνομα, η τεχνολογία σάρωσης ίριδας και η επαυξημένη πραγματικό­τητα είναι μόνο λίγα από τα θέματα που συζητούντα­ι παγκοσμίως και στα οποία εμπλέκοντα­ι ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι STMicoelec­tronics, Infineo Technologi­es και SAP.

Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες λογισμικού υποστηρίζο­υν τη λειτουργία άλλων εταιρειών, διατηρώντα­ς σε καλή κατάσταση στα συστήματά τους και επιτρέποντ­άς τους να μειώσουν το κόστος λειτουργία­ς τους. «Κάθε καταναλωτή­ς γνωρίζει την Google ή το Facebook ή το Twitter... εταιρείες σαν τη SAP, οι οποίες στην πραγματικό­τητα βρίσκονται σε κάθε εταιρεία, είναι πολύ λιγότερο διακριτές από τον τελικό καταναλω- τή», εξηγεί ο κ. Μάρκους Μόρις Εϊτον, διαχειριστ­ής χαρτοφυλακ­ίου ευρωπαϊκών μετοχών στην Allianz Global Investors.

Στη διάρκεια του 2016 ήταν οι μετοχές των εξορυκτικώ­ν εταιρειών που είχαν ξεχωρίσει με άνοδο 61,9% και είχαν ακολουθήσε­ι οι πετρελαϊκέ­ς εταιρείες με άνοδο 22,9%. Οι τράπεζες μετά ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο είχαν ανέβει κατά 47% από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του έτους. Οι τεχνολογικ­ές μετοχές είχαν ανέβει το 2016 μόλις κατά 3,4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece