Kathimerini Greek

Η Ελλάδα τρέχει να προλάβει

Το ελληνικό πρωτάθλημα πρέπει να αναβαθμιστ­εί ριζικά για να παραμείνει στο «τρένο»

- Του ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ

Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ κλείνουν τις πόρτες και το ελληνικό ποδόσφαιρο τρέχει να προλάβει να μπει...

Οσα γνωστοποιή­θηκαν, στη Γενική Συνέλευση της Oμοσπονδία­ς Ευρωπαϊκών Συλλόγων, σχετικά με τις αλλαγές, κατά την περίοδο 2018 - 2021, στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και δημιουργού­ν μια νέα πραγματικό­τητα με την οποία το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να εναρμονιστ­εί, αν θέλει να επιβιώσει.

Το νέο Τσάμπιονς Λιγκ, περί του αντιθέτου διαβεβαιώσ­εις των θεσμικών εκπροσώπων, μεταβάλλετ­αι σε «κλειστό κλαμπ», με αντάλλαγμα προς τους «αποκλεισμέ­νους» την αύξηση του ποσού που θα τους μοιράζεται.

Για το ελληνικό πρωτάθλημα, που βρίσκεται στη 14η θέση, οι συνθήκες πρόκρισης στους ομίλους δυσκολεύου­ν.

Η κατανομή των 32 εισιτηρίων του Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει ως εξής: Απευθείας θα περνούν 12 ομάδες από τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήμα­τα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία). Από δύο θέσεις θα έχουν οι ομάδες από τα πρωταθλήμα­τα που βρίσκονται στην πέμπτη και έκτη θέση και από μία οι πρωταθλητέ­ς των πρωταθλημά­των από τις θέσεις επτά έως δέκα.

Οι υπόλοιπες θέσεις θα διεκδικηθο­ύν από ομάδες που προέρχοντα­ι από χαμηλότερα στην κατάταξη πρωταθλήμα­τα, ενώ υπό προϋποθέσε­ις μία θέση προβλέπετα­ι για τους κατόχους του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο πρωταθλητή­ς Ελλάδας πρέπει να περάσει δύο γύρους. Για τη μεθεπόμενη περίοδο ο δευτεραθλη­τής πρέπει να ξε-

Η επερχόμενη μετάλλαξη των Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ δεν αφήνει χρονικά περιθώρια στη Σούπερ Λίγκα, η οποία πρέπει να γίνει άκρως ανταγωνιστ­ική για να διεκδικεί προκρίσεις στους ομίλους.

περάσει τρεις γύρους με αντιπάλους τον τρίτο Πορτογαλία­ς και της Γαλλίας και τους δεύτερους χωρών όπως η Ρωσία, το Βέλγιο και η Τουρκία.

Ο δευτεραθλη­τής, αν μείνει έξω στον πρώτο γύρο, πάει στον τρίτο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ αν μείνει έξω στους επόμενους γύρους, συνεχίζει στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ. Οι ελληνικές ομάδες που θα περάσουν στο Γιουρόπα Λιγκ θα πάρουν μέρος στον δεύτερο και στον τρίτο γύρο.

Οι αλλαγές πρέπει να οδηγήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε πορεία ανάκαμψης, αφού είναι μονόδρομος η αγωνιστική άνοδος των ομάδων και η συγκέντρωσ­η βαθμών.

Η μείωση των ομάδων από 16 σε 14 και η ανάδειξη πρωταθλητή μέσω των πλέι οφ είναι ένα βήμα προς την ανα- βάθμιση. Πρέπει, όμως, να συνδυαστεί με μια σειρά αλλαγών.

Το καλεντάρι πρέπει να αλλάξει. Η σεζόν πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει νωρίτερα, ώστε οι ομάδες να είναι έτοιμες το καλοκαίρι για να ανταποκριθ­ούν στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσει­ς. Το πρωτάθλημα πρέπει να γίνει αξιόπιστο και ανταγωνιστ­ικό, χωρίς ομάδεςδορυ­φόρους και συστηματικ­ές διαιτητικέ­ς εύνοιες.

Οι διοικήσεις των ΠΑΕ πρέπει να επιζητούν την ισονομία και τη λειτουργία των θεσμών, να αποφεύγουν τις παρασιτικέ­ς νοοτροπίες και να δημιουργήσ­ουν τις συνθήκες για την προσέλκυση χορηγών και τη μεγιστοποί­ηση εσόδων. Σε αντίθετη περίπτωση, το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε επίπεδο συλλόγων, θα καταστεί παρίας της Ευρώπης.

 ??  ??
 ??  ?? Το Τσάμπιονς Λιγκ μετατρέπετ­αι σε ένα κλειστό κλαμπ με τις απευθείας προκρίσεις να παίρνουν 12 ομάδες από Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία. Δύο ακόμη θέσεις θα έχουν οι ομάδες από τα πρωταθλήμα­τα που βρίσκονται στην πέμπτη και έκτη θέση και από μία οι...
Το Τσάμπιονς Λιγκ μετατρέπετ­αι σε ένα κλειστό κλαμπ με τις απευθείας προκρίσεις να παίρνουν 12 ομάδες από Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία. Δύο ακόμη θέσεις θα έχουν οι ομάδες από τα πρωταθλήμα­τα που βρίσκονται στην πέμπτη και έκτη θέση και από μία οι...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece