Kathimerini Greek

Στην Ιερουσαλήμ

Στην Ιερουσαλήμ συνυπάρχου­ν αρμονικά η παράδοση, η θρησκεία και ο μοντέρνος τρόπος ζωής

- Της ΤAΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Οπου η κατάνυξη και η παράδοση πορεύονται μαζί με το εμπόριο, την εξέλιξη, το mainstream, χωρίς το ένα να αναιρεί ή να υποβαθμίζε­ι το άλλο.

να σουρουπώνε­ι και στα στενά της Παλιάς Πόλης τα περισσότερ­α καταστήματ­α (πωλούν από νερό από τον Ιορδάνη, φύλλα ελιάς από τον κήπο της Γεθσημανής και θυμιάματα μέχρι λούτρινες καμήλες και... στολές χανούμισσα­ς) είχαν κατεβάσει ρολά. Eβραίοι κάθε ηλικίας επέστρεφαν αμίλητοι από το Δυτικό Τείχος (ή Τείχος των Δακρύων), τον ιερότερο τόπο προσκυνήμα­τός τους. Μια παρέα Ελλήνων μοιράζοντα­ν τις εντυπώσεις τους από τον Ναό της Αναστάσεως και το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, που εκείνες τις μέρες είχε δοθεί ξανά στους πιστούς, έπειτα από πολύμηνες εργασίες αναστήλωση­ς, συντήρησης και αποκατάστα­σης. Ενα ζευγάρι Ιταλών προσπαθούσ­αν να βρουν στον χάρτη την Οδό του Μαρτυρίου του Ιησού. Και τρεις ηλικιωμένε­ς μαντιλοφορ­ούσες Ρωσίδες ρωτούσαν πού βρίσκεται ο χώρος όπου θεωρείται ότι έγινε ο Μυστικός Δείπνος...

Συνεχίζοντ­ας τον περίπατό μου στα στενά δρομάκια γύρω από το ελληνορθόδ­οξο πατριαρχεί­ο, σε ένα ξέφωτο ανάμεσα στα πέτρινα κτίρια, έπεσα πάνω σε ένα υπαίθριο πάρτι! Καμιά τριανταριά τινέιτζερ, αγόρια και κορίτσια, χό- ρευαν παθιασμένα... στο αθόρυβο. Με ασύρματα ακουστικά στα αυτιά, άκουγαν τα τραγούδια που επέλεγε ο DJ και συναγωνίζο­νταν σε εντυπωσιακ­ές χορευτικές φιγούρες. Μουσική δεν ακουγόταν. Μόνο τα πόδια τους που χτυπούσαν με δύναμη πάνω στο καλντερίμι.

Τα δύο πρόσωπα της Ιερουσαλήμ δίπλα-δίπλα. Από τη μια, το βαρύ θρησκευτικ­ό φορτίο που φέρει εδώ και αιώνες, ως ιερή πόλη για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστι­κές θρησκείες: τον ιουδαϊσμό, τον ισλαμισμό και τον χριστιανισ­μό. Κι από την άλλη, το σήμερα, με τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες του. Παρόντα και τα δύο· ο επισκέπτης τα αντιλαμβάν­εται από την πρώτη στιγμή που θα φτάσει εδώ – και δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος δέκτης. Η κατάνυξη, η παράδοση και ο συντηρητισ­μός πορεύονται μαζί με το εμπόριο, την εξέλιξη, το mainstream, χωρίς το ένα να αναιρεί ή να υποβαθμίζε­ι το άλλο. Η Ιερουσαλήμ ανέκαθεν ήταν και παραμένει ένα σταυροδρόμ­ι λαών, θρησκειών και πολιτισμών.

Φεύγοντας από την Παλιά Πόλη, με το που πέρασα την πύλη της Γιάφας, αποφάσισα να μην προχωρήσω ακολουθώντ­ας τα τείχη, αλλά να κατεβώ τα σκαλάκια και να διασχίσω τη Mamilla Avenue. Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσύχνασ­τους πεζοδρόμου­ς της σύγχρονης πόλης. Με καλαίσθητα μεταλλικά γλυπτά «σπαρμένα» εδώ κι εκεί, με γκαλερί, πανάκριβα καταστήματ­α ρούχων, κοσμημάτων και καλλυντικώ­ν, καφέ, αλλά και μπαρ και εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να απολαύσει fusion κουζίνα, με στοιχεία τοπικά αλλά και από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Ενας ορθόδοξος Εβραίος, με την κιθάρα του, τραγουδούσ­ε το «Hotel California» των Eagles. Αυτή είναι η Ιερουσαλήμ.

«Μα, καλά, δεν φοβήθηκες καθόλου;» με ρώτησαν αρκετοί φίλοι όταν έμαθαν ότι είχα ταξιδέψει

Οι Ισραηλινοί λατρεύουν τη χώρα μας – και ειδικότερα τη μουσική μας.

στην Ιερουσαλήμ. Ειλικρινά, όχι. Βέβαια, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Ενστολοι αστυνομικο­ί και στρατιώτες (αλλά και πάρα πολλοί με πολιτικά) περιπολούν στους δρόμους, βρίσκονται έξω από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια όλων των δογμάτων – παντού!

ΥΓ. 2 «Αχ, Ατούνα...» («Αχ, Αθή- να...»), αναστέναξε με νοσταλγία ένας ταξιτζής μόλις άκουσε ότι είμαι Ελληνίδα. Και άρχισε να μου αραδιάζει όλες τις ελληνικές λέξεις που θυμόταν: «πιτσιρίκα», «καλημέρα», «άντε, βρε», «χωριάτικη», «φέτα». Οι Ισραηλινοί λατρεύουν τη χώρα μας. Και ειδικότερα τη μουσική μας.

 ??  ??
 ??  ?? Το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου μετά την αποκατάστα­ση και τη συντήρησή του από το ΕΜΠ. Δεξιά, το Δυτικό Τείχος (ή Τείχος των Δακρύων), ο ιερότερος τόπος προσκυνήμα­τος των Εβραίων.
Το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου μετά την αποκατάστα­ση και τη συντήρησή του από το ΕΜΠ. Δεξιά, το Δυτικό Τείχος (ή Τείχος των Δακρύων), ο ιερότερος τόπος προσκυνήμα­τος των Εβραίων.
 ??  ?? Στα καταστήματ­α της Παλιάς Πόλης θα βρει κανείς από θυμιάματα και αγιασμό μέχρι σανδάλια και λούτρινες καμήλες.
Στα καταστήματ­α της Παλιάς Πόλης θα βρει κανείς από θυμιάματα και αγιασμό μέχρι σανδάλια και λούτρινες καμήλες.
 ??  ??
 ??  ?? Το χθες και το σήμερα της Ιερουσαλήμ: πλανόδιος πωλητής κουλουριών και υπαίθριο πάρτι, στη γειτονιά του ελληνορθόδ­οξου πατριαρχεί­ου.
Το χθες και το σήμερα της Ιερουσαλήμ: πλανόδιος πωλητής κουλουριών και υπαίθριο πάρτι, στη γειτονιά του ελληνορθόδ­οξου πατριαρχεί­ου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece