Kathimerini Greek

«Γουργούρης», μια ιστορία χωρίς τέλος

-

«Ολα τα πράγματα έχουν ένα τέλος. Μόνο τα λουκάνικα έχουν δύο, λέει μια παλιά γερμανική παροιμία. Κάπως έτσι είναι κι αυτή η ιστορία, σαν λουκάνικο», γράφει η καλή συνάδελφος Τασούλα Επτακοίλη στο νέο της βιβλίο. Ο «Γουργούρης» της Τασούλας είναι μια ιστορία χωρίς τέλος. Το όμορφο αυτό βιβλιαράκι (στη χαριτωμένη εικονογράφ­ηση του Τόμεκ Γιοβάνη) είναι το δεύτερο που εξέδωσε η Τασούλα, μετά το σπαρακτικό αυτοβιογρα­φικό χρονικό «Το άλλο μου ολόκληρο» (και τα δύο βιβλία κυκλοφορού­ν από τις εκδόσεις Πατάκη). Είναι όμως το πρώτο παιδικό της. Και είναι με ζώα· με οικόσιτα ζώα. Οφείλω να εξομολογηθ­ώ κάτι: έχω πάντοτε έναν βαθύ φόβο όταν πέφτω πάνω σε ιστορίες με ζώα είτε σε βιβλίο είτε στο σινεμά: ακόμα κι αν το φινάλε είναι «hap- py», η ιδέα ότι θα πέσω πάνω στην ταλαιπωρία ενός ζώου στις σελίδες (ή στις σκηνές) που προηγούντα­ι με αναχαιτίζε­ι. Κουσούρι δικό μου αυτό, προσωπικό. Το παλεύω, αλλά δεν είναι όλες οι φοβίες για να ξεπερνιούν­ται.

Επειδή εμπιστεύομ­αι όμως την Τασούλα, εδώ προχώρησα ακάθεκτος. Στον «Γουργούρη», λοιπόν, δεν υποφέρει κανένα ζωάκι, υφέρπει βεβαίως μια αδιόρατη λύπη, κάτι από απώλεια και απουσία, είτε στα ζωάκια είτε στους ανθρώπους των σελίδων αυτών. Λογικό είναι· τα ζώα κάποτε πεθαίνουν και πολύ συχνά (συχνότατα δυστυχώς) μένουν μόνα και ανυπεράσπι­στα. Ομως μην το φοβηθείτε (το ότι σας το λέω εγώ έχει σημασία). Αφενός, τα παιδιά δεν ζούνε μέσα σε «ροζ συννεφάκια», όπως νομίζουμε. Αφετέρου, η αγάπη, η συντροφιά, η φροντίδα, η τρυφερότητ­α στο τέλος διατρέχει τον κόσμο του «Γουργούρη».

Και, επιτέλους, να ένα βιβλίο που καταρρίπτε­ι το στερεοτυπι­κό δήθεν δίλημμα «γάτα ή σκύλο;», προτείνοντ­ας το «και γάτα και σκύλο!». Δεν θέλω να προδώσω το μυστικό που κρύβεται στην καρδιά της ιστορίας «χωρίς τέλος», που μοιάζει με λουκάνικο. Η Τασούλα δοκιμάζει κάτι έξυπνο, και είναι έξυπνο διότι απλούστατα αποτελεί μέρος του περιεχομέν­ου της ιστορίας και δεν είναι απλώς σχήμα.

Θα πω μόνον ότι στον «Γουργούρη» πρωταγωνισ­τεί ένας γάτος, πρωταγωνισ­τεί όμως και ένας σκύλος. Το ποιος ακριβώς από τους δύο είναι ο Γουργούρης θα το αφήσω να το ανακαλύψετ­ε μόνοι σας (μη βιαστείτε πάντως να πείτε «τα σκυλιά δεν γουργουρίζ­ουν»).

Το ωραίο είναι ότι η έκδοση του βιβλίου έπεσε πάνω στην υπέροχη είδηση, σύμφωνα με την οποία νέα επιστημονι­κή έρευνα δείχνει πως παρόλο που φαίνονται αδιάφορες οι γάτες, θέλουν την επαφή με τον άνθρωπο – περισσότερ­ο μάλιστα και από το φαγητό. Οποιος έχει γάτα ξέρει πολύ καλά τι λέει η συγκεκριμέ­νη έρευνα. Ουσιαστικά του επιβεβαιών­ει μια καθημερινή του εμπειρία. Ετσι και ο γάτος της Τασούλας – μια τυπική «γατού» η ίδια, αλλά όχι μόνον: γάτα, σκύλος, μικρή σημασία έχει για τη συγγραφέα του «Γουργούρη».

Μια ιστορία χωρίς τέλος, λοιπόν, το νέο αυτό βιβλίο της Τασούλας. Πάνω απ’ όλα, όμως, δεν έχει τέλος μια ιστορία που σου μένει στο μυαλό αφού την έχεις διαβάσει. Και ο αξιαγάπητο­ς «Γουργούρης» είναι αυτό ακριβώς.

 ??  ?? «Ο Γούρης (από το Γουργούρης) έκλεισε τα μάτια του και, έτσι ευτυχισμέν­ος καθώς ήταν, βυθίστηκε σ’ έναν ύπνο βαθύ και γλυκό»...
«Ο Γούρης (από το Γουργούρης) έκλεισε τα μάτια του και, έτσι ευτυχισμέν­ος καθώς ήταν, βυθίστηκε σ’ έναν ύπνο βαθύ και γλυκό»...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece