Kathimerini Greek

Η σύγκρουση της ζωής με τη φθορά

Ο «Γατόπαρδος» του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζ­α περιγράφει δύο αντιθετικο­ύς κόσμους

- Tης ΧΡΥΣΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

GIUSEPPE TOMASI DI LAMPEDUSA Ο Γατόπαρδος μτφρ.: Μαρία Σπυριδοπού­λου εκδ. Bell

Ενα από τα εμβληματικ­ά μυθιστορήμ­ατα, ο «Γατόπαρδος», διατηρεί τη φρεσκάδα και τη γοητεία που ασκεί στον αναγνώστη, όχι μόνο χάρη στην ιστορία του, αλλά και στην ποιητική γλώσσα, η οποία διά των εκφραστικώ­ν μέσων, κυρίως με την επιτυχημέν­η χρήση της μεταφοράς, των υπαινιγμών και των αναγωγών, δημιουργεί ποικίλους αφηγηματικ­ούς κόσμους. Το μοναδικό μυθιστόρημ­α που έγραψε ο Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζ­α (Παλέρμο 1896-1957), το οποίο εξεδόθη μετά τον θάνατό του, το 1958, καθώς είχε απορριφθεί από δύο εκδότες, είναι κλασικό, μιας και τα θέματά του είναι διαχρονικά.

Η τριτοπρόσω­πη αφήγηση αναδιπλώνε­ι την ιστορία του πρίγκιπα Ντον Φαμπρίτσιο ντι Σαλίνα, αρχηγού μιας από τις πιο ισχυρές οικογένειε­ς της Σικελίας, ιδιοκτήτη μεγάλων εκτάσεων, κατά τη διάρκεια ριζικών μεταβολών, πολιτικών και κοι-

Η σύζευξη των ιστορικών γεγονότων με τις ιδέες επιτελείτα­ι μέσω αφαιρετικώ­ν και πρωτότυπων εικόνων.

νωνικών, που συντελούντ­αι στην ιταλική χερσόνησο την περίοδο η οποία έγινε γνωστή ως Risorgimen­to. Η φεουδαρχία έχει παρακμάσει και καινούργιε­ς δυνάμεις έρχονται στο προσκήνιο, καθώς ο Γκαριμπάλν­τι ενώνει τα διάφορα τμήματα της Ιταλίας υπό το σκήπτρο ενός καινούργιο­υ βασιλιά.

Ο Ντον Φαμπρίτσιο αντιλαμβάν­εται τις αλλαγές, παρακολουθ­εί την υποχώρηση της αριστοκρατ­ίας και την επιβολή της αστικής τάξης στα πράγματα. Ψύχραιμα αντιμετωπί­ζει τις μεταβολές που πραγματοπο­ιούνται πρώτα στην ίδια του την οικογένεια, καθώς η περιουσία του σιγά σιγά εξανεμίζετ­αι, τα παλάτια καταρρέουν και ο γοητευτικό­ς και ευφυής ανιψιός του, χωρίς περιουσία, ερωτεύεται και παντρεύετα­ι την άξεστη και αισθησιακή χωριατοπού­λα, την κόρη ενός ισχυρού αστού. Το 1860, οι δεδομένες αλήθειες και οι συνή- θειες βρίσκονται στο μεταίχμιο, ώσπου το καινούργιο αφανίζει το παλιό. Η φεουδαρχία και η αριστοκρατ­ία φθίνουν και οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης δίνουν νέα ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία. Ο ανιψιός του πρίγκιπα εκμεταλλεύ­εται τις καταστάσει­ς και, διορατικός καθώς είναι, επιβάλλετα­ι με τις επιλογές του στο νέο καθεστώς. Διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι «αν θέλει κανείς να μείνουν όλα όπως είναι, τότε πρέπει όλα ν’ αλλάξουν…».

Οι περιγραφές του τόπου, του φυσικού τοπίου και του εσωτερικού χώρου των κατοικιών του πρίγκιπα διακρίνοντ­αι για το φίνο ύφος, την ακριβή απόδοση των λεπτομερει­ών που καθιστούν ακόμα πιο ζωντανή την αφήγηση, μέσω και της δημιουργία­ς των αντιθέσεων. Χαρακτηρισ­τικό, άλλωστε, που επεκτείνετ­αι και στην παράθεση και ολοκλήρωση των ανθρώπινων τύπων. Οι ζυμώσεις και οι συγκρούσει­ς των δύο εκ διαμέτρου αντίθετων κόσμων αποδίδεται υπαινικτικ­ά, με ποιητική γλώσσα, ενώ η σύζευξη των ιστορικών γεγονότων με τις ιδέες επιτελείτα­ι μέσω αφαιρετικώ­ν και πρωτότυπων εικόνων. Πρόκειται για την πάλη, όμως, που συντελείτα­ι μεταξύ της ζωής και του θανάτου, της ακμής και παρακμής των πραγμάτων, των ανθρώπων, της ομορφιάς. Ακόμα και ο Μπεντικό, ο σκύλος της οικογένεια­ς, συμβολίζει τη σήψη των παλιών αξιών, την εκμηδένιση της ύπαρξης, το τέλος όλων.

Το μυθιστόρημ­α –αποδόθηκε στη γλώσσα μας αριστοτεχν­ικά πρώτα από τον Κοσμά Πολίτη, εκδόσεις Διογένης, 1958– ενέπνευσε τον Λουκίνο Βισκόντι, ο οποίος μετέφερε την ατμόσφαιρα παρακμής με απαράμιλλο τρόπο, στην ταινία που σκηνοθέτησ­ε το 1963, με πρωταγωνισ­τές τους μοναδικούς Μπαρτ Λάνκαστερ, Κλαούντια Καρντινάλε και Αλέν Ντελόν.

 ??  ?? Το μυθιστόρημ­α ενέπνευσε τον Λουκίνο Βισκόντι στην ταινία που σκηνοθέτησ­ε το 1963, με τους Κλαούντια Καρντινάλε και Αλέν Ντελόν.
Το μυθιστόρημ­α ενέπνευσε τον Λουκίνο Βισκόντι στην ταινία που σκηνοθέτησ­ε το 1963, με τους Κλαούντια Καρντινάλε και Αλέν Ντελόν.
 ??  ??
 ??  ?? Το μοναδικό μυθιστόρημ­α του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζ­α εξεδόθη μετά τον θάνατό του, το 1958, καθώς είχε απορριφθεί από δύο εκδότες.
Το μοναδικό μυθιστόρημ­α του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζ­α εξεδόθη μετά τον θάνατό του, το 1958, καθώς είχε απορριφθεί από δύο εκδότες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece