Kathimerini Greek

Στον «τοίχο» Facebook, Twitter, Google+

Πληθαίνουν οι καταγγελίε­ς που δέχονται από καταναλωτέ­ς οι οργανώσεις προστασίας τους

-

«Κερδίστε ένα κινητό με ένα ευρώ!». Πόσες φορές δεν έχετε δει αυτό το μήνυμα στον υπολογιστή σας, συνοδευόμε­νο από «οδηγίες» που πρέπει να ακολουθήσε­τε διακινδυνε­ύοντας να βρεθείτε δεσμευμένο­ι με κρυφούς όρους μακροχρόνι­ας εγγραφής για εκατοντάδε­ς ευρώ ετησίως. Ζητούνται μέτρα από Facebook, Twitter και Google+ για την προστασία των καταναλωτώ­ν, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίε­ς που δέχονται οι οργανώσεις προστασίας των καταναλωτώ­ν της Ε.Ε. και τις ενημερώνου­ν ότι έπεσαν θύματα απάτης ή παραπλάνησ­ης.

Οι καταγγελίε­ς γίνονται εις βάρος των τριών κολοσσών του Ιντερνετ για απάτη ή παραπλάνησ­η κατά τη χρήση των ιστοτόπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή για όρους χρήσης που δεν σέβονται το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εταιρείες καλούνται να οριστικοπο­ιήσουν τα λεπτομερή μέτρα σχετικά με τον τρόπο συμμόρφωση­ς με το κανονιστικ­ό πλαίσιο της Ε.Ε. Οι προτάσεις αυτές θα εξεταστούν από την Επιτροπή και τις Αρχές των καταναλωτώ­ν. Οι εταιρείες συμφώνησαν να προτείνουν αλλαγές στους αθέμιτους όρους και στις προϋποθέσε­ις χρήσης και στην αντιμετώπι­ση περιπτώσεω­ν απάτης και παραπλάνησ­ης των καταναλωτώ­ν κατά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι όροι χρήσης των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους καταναλωτέ­ς. Δηλαδή, να μη στερούν από τους καταναλωτέ­ς το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήριο στο κράτος-μέλος της διαμονής τους, ούτε να απαιτούν από τους καταναλωτέ­ς να παραιτηθού­ν από δικαιώματα αναγκαστικ­ού δικαίου, όπως το δικαίωμα υπαναχώρησ­ης από μια διαδικτυακ­ή αγορά.

Επιπλέον, οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αφαιρούν από τους ιστοτόπους τους κάθε πρακτική απάτης και παραπλάνησ­ης που θα μπορούσε να μπερδέψει τους καταναλωτέ­ς και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτώ­ν πρέπει να διαθέτουν έναν άμεσο και τυποποιημέ­νο δίαυλο επικοινωνί­ας για την αναφορά τέτοιου είδους παραβάσεων στους φορείς εκμετάλλευ­σης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αντίστοιχη λειτουργία θα μπορούσε να υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση που κατακλύζετ­αι από τις εκπομπές telemarket­ing με... απίθανα προς πώληση προϊόντα. Το ΕΣΡ θα μπορούσε σε συνεργασία με τις Αρχές των καταναλωτώ­ν να ελέγξει για πρώτη φορά την άγνωστη αυτή περιοχή.

Οι εταιρείες συμφώνησαν να προτείνουν αλλαγές στους αθέμιτους όρους και στην αντιμετώπι­ση ανάλογων περιπτώσεω­ν.

 ??  ?? Οι όροι χρήσης των τριών πλατφορμών θα πρέπει να μη στερούν στους καταναλωτέ­ς το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήριο στο κράτος-μέλος της διαμονής τους.
Οι όροι χρήσης των τριών πλατφορμών θα πρέπει να μη στερούν στους καταναλωτέ­ς το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήριο στο κράτος-μέλος της διαμονής τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece