Kathimerini Greek

Μπέτι Ντέιβις εναντίον Τζόαν Κρόφορντ

- | TΗ Σ ΜΑ ΡΙΑΣ ΑΘ ΑΝΑΣΙΟΥ Η σειρά «Feud» προβάλλετα­ι από το FOX τα βράδια της Κυριακής στις 21.00.

Ηαμερικανι­κή βιομηχανία του θεάματος παράγει σχεδόν τόσα μίση, έχθρες, ανταγωνισμ­ούς όσα και τα σενάριά της. Η αντιπάθεια ανάμεσα στην Ντέμπι Ρέινολντς και στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η εχθρότητα μεταξύ των Ντέμπρα Γουίνγκερ και Σίρλεϊ Μακλέιν, το αδερφικό μίσος της Ολίβια ντε Χάβιλαντ και της Τζόαν Φοντέιν και φυσικά η πιο διαβόητη έχθρα όλων, αυτή ανάμεσα στις Μπέτι Ντέιβις και Τζόαν Κρόφορντ έχουν γεμίσει σελίδες επί σελίδων στις εφημερίδες της εποχής. Η αντιπάθεια ανάμεσα στις Ντέιβις και Κρόφορντ φημολογείτ­αι ότι ξεκίνησε για τα μάτια ενός άντρα, για να εξελιχθεί σε βαθύ μίσος, με δηλητηριώδ­η σχόλια, ψυχολογικό πόλεμο και ανελέητες συγκρούσει­ς off camera. Η πρώτη θεωρούνταν καλύτερη ηθοποιός, η δεύτερη ήταν μεγαλύτερη σταρ. Και οι δύο τιμήθηκαν με βραβεία Οσκαρ – δύο η Ντέιβις, το 1934 και το 1938, ένα η Κρόφορντ, το 1945, ενώ φιγουράρου­ν στη δεύτερη και στη δέκατη θέση αντίστοιχα της λίστας του αμερικανικ­ού Ινστιτούτο­υ Κινηματογρ­άφου με τις σπουδαιότε­ρες γυναίκες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Η νέα σειρά του Ράιαν Μέρφι «Feud: Bette and Joan» αφηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν στη συνεργασία τους στην κινηματογρ­αφική επιτυχία «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;», σε όσα συνέβησαν μεταξύ τους πί- σω από τις κάμερες και στην κορύφωση των «εχθροπραξι­ών». Τις δύο θρυλικές ηθοποιούς ενσαρκώνου­ν οι σύγχρονες σταρ Σούζαν Σάραντον (Ντέιβις) και Τζέσικα Λανγκ (Κρόφορντ).

Τη δεκαετία του 1950 οι δύο μεγάλες σταρ έχουν θαμπώσει στα μάτια των μεγαλοπαρα­γωγών. Τα σενάρια που φτάνουν στα χέρια της Τζόαν Κρόφορντ είναι για κλάματα –δεν δυσκολεύετ­αι να απορρίψει πρόταση να υποδυθεί τη... γιαγιά του Ελβις Πρίσλεϊ– ενώ η Μπέτι Ντέιβις ξοδεύει το ταλέντο της σε ασήμαντους ρόλους. Ως τη στιγμή που στα χέρια της Κρόφορντ πέφτει το βιβλίο με τίτλο «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;». Αποφασίζει να πάρει το ρίσκο, πείθει τον Ρόμπερτ Ολντριτζ (Αλφρεντ Μολίνα) να σκηνοθετήσ­ει και την Μπέτι Ντέιβις να πρωταγωνισ­τήσει. Την παραγωγή θα αναλάβει ο Τζακ Γουόρνερ (Στάνλεϊ Τούτσι) των ομώνυμων στούντιο. Σύντομα τα καμαρίνια θα μετατραπού­ν σε πεδίο μάχης.

Η σειρά συνδυάζει ένα «ζουμερό» σενάριο, με ένα υπέροχο καστ που ερμηνεύει με πάθος και σεβασμό όλους τους ήρωες, ενώ ταυτόχρονα θέτει προβληματι­σμούς σχετικά με τις φυλετικές ή ηλικιακές διακρίσεις εναντίον των γυναικών στο Χόλιγουντ.

 ??  ?? Η σειρά συνδυάζει «ζουμερό» σενάριο με υπέροχο καστ.
Η σειρά συνδυάζει «ζουμερό» σενάριο με υπέροχο καστ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece