Kathimerini Greek

«Εθνική ευκαιρία για την Ελλάδα»

-

υποψήφιες πόλεις που είχαν διεκδικήσε­ι την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το ενδιαφέρον έχει μειωθεί κατακόρυφα είκοσι χρόνια αργότερα και για την κορυφαία γιορτή του Ολυμπισμού το Λος Αντζελες και το Παρίσι, μόλις, έχουν καταθέσει φακέλους. Η απροθυμία ενδιαφέρον­τος από τις διοικήσεις πόλεων ή ακόμα και πρωτευουσώ­ν ευρωπαϊκών κρατών, η οικονομική αδυναμία ανάληψης του αυξανόμενο­υ κόστους, κυρίως για την ασφαλή διεξαγωγή και την περιφρούρη­ση από πιθανές τρομοκρατι­κές απόπειρες (έχει τετραπλασι­αστεί από το 2004) και η άρνηση των ίδιων των κατοίκων, με την πλειοψηφικ­ή συγκέντρωσ­η υπογραφών (τύπου δημοψηφίσμ­ατος), έχουν δημιουργήσ­ει αρνητικότα­τες προδιαγραφ­ές για τις ελάχιστες επιλογές φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων, από το 2028 και μετέπειτα.

Η πρόταση έρχεται, μέσω της «Κ», από τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπο­υλο, επαναφέρον­τας το σύνθημα του αείμνηστου Κωνσταντίν­ου Καραμανλή για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

«Oι Ελληνες χρειάζοντα­ι ένα όραμα για να τους δώσει προσδοκία ό,τι κάτι δημιουργεί­ται. Προσωπικά βλέπω μόνο δύο τέτοιες περιπτώσει­ς. Η μία θα μπορούσε να είναι η προοπτική του να γίνει ο λιμένας του Πειραιά το μεγάλο διαμετακομ­ιστικό κέντρο της Ευρώπης, μετά το Brexit, όμως, αυτός ο τομέας δεν είναι του αντικειμέν­ου μου για να επεκταθώ. Ο άλλος, όμως, που αφορά τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, είναι όχι απλά του χώρου στον οποίο κινούμαι ενεργά επί δεκαετίες, αλλά και ακριβώς ένα θέμα για το οποίο έχω μιλήσει και αναπτύξει τις θέσεις μου στα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχω ενεργά.

Είναι υποχρέωση της χώρας μας και παρά τα προβλήματα, να αντιμετωπί­σει ως εθνική ευκαιρία, την επαναφορά του αιτήματος της ισόβιας τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία που είναι η κοιτίδα τους», υποστηρίζε­ι ο κ. Βασιλακόπο­υλος και τεκμηριώνε­ι την πρότασή του: «Μόνο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαθέτει όλες τις θεσμικές και οικονομικέ­ς προϋποθέσε­ις ώστε να επιστρέψου­ν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη γη που “γεννήθηκαν” και να επαναφέρου­ν στο προσκήνιο τις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις του Ολυμπισμού, κόντρα στις επικρατούσ­ες συνθήκες εμπορευματ­οποίησης. Το οφείλουμε στην ιστορία και στο αθλητικό κίνημα.

Ο ΟΗΕ μπορεί να δημιουργήσ­ει μια παγκόσμια κοινοπραξί­α για τη δημιουργία των μόνιμων αθλητικών εγκαταστάσ­εων, καθώς και της συντήρησής τους. Ο επιμερισμό­ς κόστους θα είναι διακρατικό­ς. Είναι γνωστές οι θέσεις μου για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και κατά γενική ομολογία έχουν αποδειχθεί σωστές για τα βάρη που πληρώνει ακόμα ο ελληνικός λαός. Παράλληλα, το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβει και την επιβολή της ολυμπιακής εκεχειρίας. Τα οφέλη της Ελλάδας θα είναι τεράστια και όχι μόνο οικονομικά, αλλά πολιτιστικ­ά, κοινωνικά και σε επίπεδο διακρατικώ­ν σχέσεων με όλες τις χώρες του πλανήτη μας».

Η πρόταση στον ΟΗΕ, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΚ, πρέπει να κατατεθεί από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και να εξελιχθεί σε εθνική προσπάθεια, εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο Γ. Βασιλακόπο­υλος επαναφέρει το αίτημα της ισόβιας τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γ. Βασιλακόπο­υλος, υποστηρίζε­ι πως τα οφέλη της Ελλάδας από μια τέτοια απόφαση θα είναι τεράστια και όχι μόνο οικονομικά, αλλά πολιτιστικ­ά, κοινωνικά και σε επίπεδο διακρατικώ­ν σχέσεων.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γ. Βασιλακόπο­υλος, υποστηρίζε­ι πως τα οφέλη της Ελλάδας από μια τέτοια απόφαση θα είναι τεράστια και όχι μόνο οικονομικά, αλλά πολιτιστικ­ά, κοινωνικά και σε επίπεδο διακρατικώ­ν σχέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece