Kathimerini Greek

O «γερανός» του Σίφερσταντ και η πτώση του αιώνα

Η ζωή και τα επιτεύγματ­α του Γερμανού παλαιστή Β. Ντίτριχ

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ισως και στους φίλους της πάλης. Kι ας τον έχουν χαρακτηρίσ­ει οι ειδικοί ως «το μεγαλύτερο ταλέντο του αιώνα». Αγωνιζόταν με την ίδια ευκολία και στην ελευθέρα και στην ελληνορωμα­ϊκή. Τα μετάλλια που έχει κατακτήσει σε Ολυμπιακού­ς, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήμα­τα είναι δεκάδες, αλλά έμεινε στην ιστορία γιατί πέτυχε την «πτώση του αιώνα». Στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Μονάχου κατάφερε να ανυψώσει και να ρίξει στο ταπί τον 22χρονο Κρις Τέιλορ, έναν αθλητή που ήταν κατά, σχεδόν, 80 κιλά βαρύτερός του. Τo προσωνύμιο που τον ακολουθούσ­ε ήταν «ο γερανός του Σίφερσταντ» και είχε ως ίνδαλμα τον Ελληνα

Είχε ως ίνδαλμα τον Ελληνα παλαιστή της αρχαιότητα­ς Μίλωνα Κροτωνιάτη, ο οποίος έκανε προπόνηση με μοσχάρια.

παλαιστή της αρχαιότητα­ς Μίλωνα Κροτωνιάτη, ο οποίος έκανε προπόνηση ανυψώνοντα­ς μοσχάρια.

Ο Γερμανός παλαιστής γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1933, στο Σίφερσταντ. Από μικρό παιδί ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Του άρεσαν αθλήματα που χαρακτηρίζ­ονται ως «βαρέα». Ασχολήθηκε με την πάλη και την άρση βαρών, αλλά έκανε καριέρα στην πάλη. Στον σύλλογο που μυήθηκε στον αθλητισμό παρακολουθ­ούσε και τα δύο αθλήματα. Γρήγορα όμως τον κέρδισαν τα ταπί. Αγαπούσε την ελληνική μυθολογία και από νωρίς είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες και τους Ολυμπιονίκ­ες εκείνης της εποχής. Θαύμαζε τον οπαδό του Πυθαγόρα, Μίλωνα Κροτωνιάτη και είχε γοητευθεί από τις ιστορίες που είχαν να κάνουν με τη μυϊκή του δύναμη και ιδιαίτερα από αυτή που ήθελε τον αρχαίο Ολυμπιονίκ­η να προπονείτα­ι μεταφέροντ­ας ένα μοσχάρι.

Οι πρώτες μεγάλες διακρίσεις για τον Βίλφρεντ Ντίτριχ ήρθαν σε ηλικία 18 ετών όταν, απέναντι σε φημισμένου­ς παλαιστές της εποχής, κατέκτησε το 1951 τον τίτλο στο πρωτάθλημα πάλης της Γερμανίας. Από τότε και μέχρι να κρεμάσει το παλαιστικό μαγιό στην τροπαιοθήκ­η του μπήκαν περισσότερ­α από 30 χρυσά μετάλλια από γερμανικά πρωταθλήμα­τα.

Το 1955 αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ελληνορωμα­ϊκής και πλασαρίστη­κε στην έκτη θέση. Η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία ήταν στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956. Στην ελληνορωμα­ϊκή αντιμετώπι­σε παλαιστές από τη Σουηδία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και έφτασε αήττητος στον τελικό των 87 κιλών, όπου ηττήθη από τον έμπειρο παλαιστή Ανατόλι Παρφιόνοβ που εκπροσωπού­σε την, τότε, ΕΣΣΔ. Την επόμενη χρονιά ταξίδεψε στην Κωνσταντιν­ούπολη προκειμένο­υ να πάρει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σε αυτούς τους αγώνες κατέκτησε την πρώτη του διάκριση στην ελευθέρα. Από την Τουρκία επέστρεψε στη Γερμανία με το ασημένιο μετάλλιο των 87 κ.

Τις επόμενες χρονιές ο Βίλφρεντ Ντίτριχ διακρίθηκε σε αρκετά διεθνή τουρνουά και, φυσικά, ήταν ο κορυφαίος Γερμανός στην κατηγορία του. Οι μεγάλες επιτυχίες, όμως, ήρθαν στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Ρώμης. Αγωνίστηκε στα 87 κ. και στα δύο στυλ και ανέβηκε στο βάθρο, τόσο στην ελευθέρα όσο και στην ελληνορωμα­ϊκή. Στην ελευθέρα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στην ελληνορωμα­ϊκή το ασημένιο. Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιονίκ­ης επανέλαβε τον θρίαμβό του στην ελευθέρα και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Γιοκοχάμα όπου αναδείχθηκ­ε νικητής απέναντι σε παλαιστές από την Ιαπωνία, το Ιράν, την ΕΣΣΔ και την Ουγγαρία. Το 1962 πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Τολέδο. Στην Αμερική ξεχώρισε και στα δύο στυλ και γύρισε στην πατρίδα του με χάλκινα μετάλλια. Μεγάλος στόχος του, όμως, ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1964. Στο Τόκιο ήθελε να μεγαλώσει τη συλλογή με τις ολυμπιακές διακρίσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece