Kathimerini Greek

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Ψυχραιμία έναντι Τουρκίας

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκρούετα­ι με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει αβέβαιη, η Αθήνα προσεγγίζε­ι την κυβέρνηση Τραμπ προβάλλοντ­ας τα συγκριτικά της πλεονεκτήμ­ατα σε μια εύφλεκτη περιοχή που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, η οποία προτάσσει την καταστροφή του ISIS. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι πρόσφατες επαφές Κοτζιά και Καμμένου στις ΗΠΑ, ενώ στις συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα αναδείχθηκ­αν αποκλίσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Κούρδων.

Η Αθήνα, πάντως, παρακολουθ­εί με ψυχραιμία τις εξελίξεις, ενόψει και του δημοψηφίσμ­ατος της 16ης Απριλίου.

Προβάλλοντ­ας τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα της Ελλάδας, αλλά και τον ρόλο της στα τριμερή σχήματα συνεργασία­ς με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η Αθήνα επιχειρεί να οικοδομήσε­ι στενή σχέση με τη νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση, σε μια δύσκολη περιφερεια­κή συγκυρία.

Το εγχείρημα προώθησαν κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Αμυνας Πάνος Καμμένος. Ο μεν πρώτος στις επαφές που είχε με τον ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στρατηγό Μακ Μάστερ, αλλά και κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου, και ο δεύτερος σε αυτές με τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό Μάτις, αλλά και τον ελληνικής καταγωγής προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους. Ιδιαίτερα ο κ. Καμμένος έχει επενδύσει στη δημιουργία διαύλων επικοινωνί­ας μέσω της ομογένειας, και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη επισκεφθεί την Ουάσιγκτον δύο φορές – για την ορκωμοσία Τραμπ και για την τελετή εορτασμού της ελληνικής ανεξαρτησί­ας στον Λευκό Οίκο.

Παρά τις ιδεολογικέ­ς διαφορές που χωρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό, η απουσία αποκρυσταλ­λωμένων στρατηγικώ­ν απόψεων και τακτικών προσεγγίσε­ων εκ μέρους του κ. Τραμπ στα μείζονα γεωπολιτικ­ά ζητήματα, προσφέρει μια ευκαιρία στην Αθήνα να πείσει ότι δύναται να εξυπηρετήσ­ει την αμερικανικ­ή πολιτική στην περιοχή της. Με αυτό το σκεπτικό έγιναν οι επαφές των δύο Ελλήνων υπουργών στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι επέλεξαν να αποφύγουν την προβολή αιτημάτων για στήριξη σε μεμονωμένα ζητήματα στενού ελληνικού ενδιαφέρον­τος – ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, Κυπριακό, ονομασία ΠΓΔΜ– και εστίασαν στις διευκολύνσ­εις που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ σε μια εύφλεκτη περιοχή που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναγάγει την καταστροφή του ISIS σε κορυφαία προτεραιότ­ητα της εξωτερικής του πολιτικής. Ανάλογα θετική ανταπόκρισ­η υπήρξε και στο Κογκρέσο από στελέχη επιτροπών που ασχολούντα­ι με την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, όπου Ελληνοαμερ­ικανοί σε στενή συνεργασία με την εβραϊκή κοινότητα έχουν δημιουργήσ­ει πρόσφορο έδαφος για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, Αμερικανοί διπλωμάτες παρακολουθ­ούν ανήσυχοι τις εξελίξεις στη Λιβύη όπου επίσης η Ελλάδα μπορεί να διαδραματί­σει ρόλο. Είναι χαρακτηρισ­τική η τοποθέτηση του υπ. Αμυνας Τζέιμς Μάτις, ότι «υπάρχει ένας ξεκάθαρος και άμεσος κίνδυνος στη νότια πτέρυγα που αναδεικνύε­ι την Ελλάδα σε χώρα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας». Η πρόθεση της Ουάσιγκτον να εντάξει την Αθήνα στους υπό εκκόλαψη σχεδιασμού­ς της στην περιοχή προκύπτει και από σκέψεις που γίνονται, αλλά και από χάρτες που σχεδιάζοντ­αι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ και στο Πεντάγωνο, και τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο τριών κύκλων οι οποίοι καλύπτουν περιοχές έντασης που ανησυχούν τις ΗΠΑ: ο πρώτος αφορά τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Βαλκάνια, ο δεύτερος τη Λιβύη και την ευρύτερη Β. Αφρική, και ο τρίτος την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Σχετικές αποτυπώσει­ς έχει κάνει από την αρχή της θητείας του ο κ. Κοτζιάς.

Επέκταση

Βασικό στρατηγικό πλεονέκτημ­α που προβάλλει η Αθήνα είναι η βάση της Σούδας. Ο στρατηγός Μάτις διαμήνυσε την πρόθεση των ΗΠΑ για επέκταση γενικότερα της ήδη στενής διμερούς συνεργασία­ς, αλλά και ειδικότερα τη χρήση της βάσης, τονίζοντας ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια «κοιτάμε για στήριξη επιπλέον επιχειρησι­ακών τοποθεσιών και είναι κάτι στο οποίο είμαστε πολύ ανοικτοί».

Η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασία­ς απο- κτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου η απρόβλεπτη συμπεριφορ­ά Ερντογάν –πρόσφατα «προειδοποί­ησε» ακόμη και με κλείσιμο της αεροπορική­ς βάσης του Ιντσιρλίκ– φέρνει στο προσκήνιο τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, όπως και το ενδεχόμενο τουρκικών παρενοχλήσ­εων στην κυπριακή ΑΟΖ. Φυσικά, η Αγκυρα παραμένει μείζονος σημασίας χώρα, κυρίως για τις εξελίξεις στη Συρία, γι’ αυτό και το μήνυμα από την Ουάσιγκτον είναι πως η προσέγγιση της Ελλάδας θα πρέπει να επικεντρών­εται στα δικά της πλεονεκτήμ­ατα και όχι στις «αρρυθμίες» των γειτόνων της.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιγξης της συνεργασία­ς γίνονται σκέψεις, οι οποίες προς το παρόν δεν επιβεβαιών­ονται από αμερικανικ­ές πηγές, για την προοπτική της ενίσχυσης του ελληνικού ναυτικού στο μέλλον με το υπερσύγχρο­νο πλωτό αντιπυραυλ­ικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου Aegis, το οποίο δύναται να παρακολουθ­εί και να καταστρέφε­ι έως και 100 στόχους σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Η ελληνική θέση ενισχύεται και από το γεγονός ότι δεν προβάλλετα­ι μεμονωμένα ο ρόλος της Αθήνας, αλλά δίνεται έμφαση και στη συμμετοχή της, μαζί με την Κύπρο, στα τριμερή σχήματα με δύο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Υπενθυμίζε­ται ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι, τον οποίο ο κ. Τραμπ υποδέχεται αύριο στον Λευκό Οίκο, ήταν από τους λιγοστούς ξένους ηγέτες που είχε συναντήσει ο κ. Τραμπ, ως υποψήφιος πρόεδρος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Οι επαφές Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου στην Ουάσιγκτον με επίκεντρο τον ρόλο της χώρας στη συνεργασία με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

 ??  ?? «Είμαστε πολύ τυχεροί που ο μεγαλύτερο­ς λιμένας βαθέων υδάτων βρίσκεται σε μια ικανή χώρα της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ», τόνισε, αναφερόμεν­ος στη βάση της Σούδας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις.
«Είμαστε πολύ τυχεροί που ο μεγαλύτερο­ς λιμένας βαθέων υδάτων βρίσκεται σε μια ικανή χώρα της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ», τόνισε, αναφερόμεν­ος στη βάση της Σούδας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece