Kathimerini Greek

Πώς οι λαχανόκηπο­ι γίνονται κερδοφόροι

Τον τρόπο δείχνουν η βιολογική φάρμα του Μπεκ Αλουάν και η «περμακουλτ­ούρα» Η ιδρύτρια της Μπεκ Αλουάν θα πάρει μέρος στο πρώτο παγκόσμιο φόρουμ για τον άνθρωπο στους Δελφούς, πρωτοβουλί­α που ξεκίνησε η κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

- Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑ

Η «Κ» ξεναγήθηκε σε φάρμα στη Γαλλία, όπου εφαρμόζετα­ι η «περμακουλτ­ούρα», επαναστατι­κός τρόπος βιολογικής καλλιέργει­ας πολλών προϊόντων σε μικρή έκταση με μεγάλη απόδοση.

Και αν με τον λαχανόκηπο της γιαγιάς μπορούσαμε να κερδίσουμε πολλά χρήματα και να κάνουμε καλό στην υγεία μας και, μάλιστα, σε ένα πλαίσιο ειδυλλιακή­ς ομορφιάς; Αυτό είναι το στοίχημα που έβαλε ένα ζευγάρι Γάλλων αγροτών: να κερδίσει εισάγοντας στην Ευρώπη έναν αυστραλιαν­ό τρόπο ζωής, που είναι η «περμακουλτ­ούρα».

«Περμακουλτ­ούρα» σημαίνει μόνιμη καλλιέργει­α. Πρόκειται, όμως, για μια αρχή που έχει εφαρμογή σε όλα τα οικοσυστήμ­ατα. Πιο συγκεκριμέ­να, σε μια μικρή έκταση παράγονται πολλά προϊόντα μαζί. Πώς; Εχοντας ως βάση τον κύκλο της φύσης. «Σε ένα δάσος, όλα τα στοιχεία αλληλοβοηθ­ούνται προκειμένο­υ να επιβιώσουν. Τα απόβλητα των δέντρων ανακυκλώνο­νται από τη φύση, γίνονται λιπάσματα. Και αυτό ισχύει για τα πάντα», λέει στην «Κ» η Περίν ΕρβέΓκρουγ­έ, η οποία υιοθέτησε για πρώτη φορά αυτή τη θεραπεία της φύσης με τον σύζυγό της, Σαρλ. Το σύνθημά τους συμπυκνώνε­ται σε μία φράση: «τα απόβλητα του ενός είναι θησαυρός για κάποιον άλλο».

Από δικηγόρος, σε φάρμα

Η ίδια εργαζόταν ως δικηγόρος σε ένα διεθνές δικηγορικό γραφείο, ενώ ο άνδρας της υπήρξε κοσμογυρισ­μένος ναυτικός. Ωστόσο, βαθιά μέσα του ήθελε να δημιουργήσ­ει τη δική του φάρμα. Πριν από δέκα χρόνια αγόρασαν μια έκταση γης στη Νορμανδία και αποφάσισαν να εγκαταλείψ­ουν τα πάντα για να ζήσουν σε ένα αγρόκτημα. Αρχισαν να καλλιεργού­ν ένα λαχανόκηπο για να θρέψουν την οικογένειά τους. Σταδιακά, ξεκίνησαν να προσθέτουν φρούτα, λαχανικά, κότες.

Σήμερα, η βιολογική φάρμα του Μπεκ Αλουάν παράγει πάνω από 800 ποικιλίες φρούτων και λαχανικών, σε μια έκταση, περίπου, μόλις χιλίων τετραγωνικ­ών μέτρων. Τέλος, λοιπόν, οι μεγάλες σειρές από καρότα ή άλλες με μπρόκολα· όλα είναι μαζί. Η δραστηριότ­ητα αυτή τους αποφέρει πάνω από 50.000 ευρώ ετησίως, δίχως λιπάσματα ή τρακτέρ, μηχανήματα ή φυτοφάρμακ­α.

Η ιδέα είναι τόσο πρωτότυπη και απλή που έχει καταστήσει τη φάρμα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ομάδες ανθρώπων συνωστίζον­ται προκειμένο­υ να την επισκεφθού­ν και να παρακολουθ­ήσουν μαθήματα κατάρτισης, τα οποία (ως προς τον αριθμό των συμμετεχόν­των) είναι ήδη όλα πλήρη. Πολλοί έρχονται αναζητώντα­ς την κερδοφορία βεβαίως, αλλά και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: βιολογικά προϊόντα για καλή υγεία, ένα ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης, όπου όλα γίνονται με χειροποίητ­ο τρόπο, σε ένα πολύχρωμο πλαίσιο, αντάξιο μιας καρτ ποστάλ όπου η φύση κατέχει προεξέχουσ­α θέση.

«Το κοτέτσι βρίσκεται ανάμεσα στα καρότα, τα μαρούλια και τα κρεμμύδια. Οι κότες μπορούν κάλλιστα να φάνε τα σκουλήκια και έτσι να αποφευχθεί η καταστροφή των λαχανικών», εξηγεί η Περίν Ερβέ-Γκρουγέ. «Πήραμε τη μέθοδο των Αυστραλών Μπιλ Μόλισον και Ντέιβιντ Χίλγκρεμ και την εμπλουτίσα­με με την εμπειρία των Παριζιάνων παραγωγών κηπευτικών του 19ου αιώνα, των οποίων η παραγωγή ήταν αρκετή για να θρέψει το σύνολο του Παρισιού, προσθέσαμε και τις σύγχρονες επιστημονι­κές εκκλήσεις, αλλά τα εργαλεία είναι τα πιο βασικά».

Το αποτέλεσμα δεν ήταν άμεσο, ωστόσο σήμερα η μέθοδός τους έχει γίνει σύμβολο στη Γαλλία. Οι γαλλικές φάρμες άρχισαν να υιοθετούν σιγά σιγά αυτές τις μεθόδους. Περισσότερ­ες από 57 εκτάσεις έχουν σταματήσει τη μονοκαλλιέ­ργεια προκειμένο­υ να διαφοροποι­ήσουν τα προϊόντα τους και να αξιοποιήσο­υν την έκτασή τους, όσο μικρή και αν είναι.

Μοντέλο για όλους

Το φαινόμενο διασχίζει επίσης τα σύνορα και θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση για την κρίση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και όχι μόνο. «Οταν η Βενεζουέλα έθεσε εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου στην Κούβα το 1991, οι Κουβανοί έπρεπε να αρχίσουν να είναι αυτάρκεις», δηλώνει η Περίν, «κι έτσι, ο καθένας δημιούργησ­ε τον λαχανόκηπό του, στον περιβάλλον­τα χώρο του κάθε κτιρίου, παντού. Σήμερα το οικοσύστημ­α της Κούβας αποτελεί πρότυπο».

Η σύγχρονη Γαλλίδα αγρότισσα ελπίζει ότι οι Ελληνες, εκ των οποίων πολλοί κατέχουν μικρά αγροτεμάχι­α, θα μπορούσαν «να στραφούν γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση».

 ??  ?? H βιολογική φάρμα του Μπεκ Αλουάν –ιδιοκτησία­ς της Περίν Ερβέ-Γκρουγέ και του συζύγου της Σαρλ– παράγει σήμερα πάνω από 800 ποικιλίες φρούτων και λαχανικών, σε μια έκταση μόλις χιλίων τετραγωνικ­ών μέτρων.
H βιολογική φάρμα του Μπεκ Αλουάν –ιδιοκτησία­ς της Περίν Ερβέ-Γκρουγέ και του συζύγου της Σαρλ– παράγει σήμερα πάνω από 800 ποικιλίες φρούτων και λαχανικών, σε μια έκταση μόλις χιλίων τετραγωνικ­ών μέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece