Kathimerini Greek

Ασκηση ισορροπιών για τον κ. Τσίπρα

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν για αφορολόγητ­ο και συντάξεις, ενώ το κόμμα εγείρει ενστάσεις για τις υποχωρήσει­ς σε εργασιακά και ΔΕΗ

- Των ΚΩΣΤΑ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ, ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με ένα τηλεφώνημα από τη Ρώμη, το περασμένο Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τη ρητή οδηγία προς τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να κινηθεί σε στρατηγική επίτευξης συμφωνίας με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών. Το μήνυμα του Γερμανού αντικαγκελ­άριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δύο ημέρες νωρίτερα, ήταν σαφές: «Κλείστε τη συμφωνία “χθες”. Δεν πρόκειται να υπάρξουν υποχωρήσει­ς από την πλευρά των εταίρων». Σε αυτό προστέθηκε το κλίμα με το οποίο ο πρωθυπουργ­ός έγινε δεκτός από τους εκπροσώπου­ς της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας στην ιταλική πρωτεύουσα και «ο κύβος ερρίφθη».

Λίγες ημέρες αργότερα, και ενώ όλες οι πλευρές εξέπεμπαν το μήνυμα ότι απομένουν μόλις μερικές λεπτομέρει­ες για να κλείσει η συμφωνία, ήρθε το πισωγύρισμ­α. Το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο διαπίστωσε ότι η διατύπωση που είχε συμφωνηθεί για την περιγραφή του πλαισίου στα εργασιακά, ουσιαστικά παρέπεμπε σε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων ως φυσικό αποτέλεσμα της λήξης περιόδου αναστολής τους, που είχε συμφωνηθεί από τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς. Φαινόταν, δηλαδή, ότι δεν πρόκειται για κατάκτηση της κυβέρνησης, αλλά για φυσιολογικ­ή εξέλιξη της πορείας των προβλεπομέ­νων από τα μνημόνια.

Κάτι τέτοιο στερούσε από την κυβέρνηση τη δυνατότητα και την προοπτική να προβάλει ως δική της κατάκτηση και ως αποτέλεσμα των πολύμηνων «σκληρών διαπραγματ­εύσεων» την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Η προοπτική πολιτικής αξιοποίηση­ς της εν λόγω παραμέτρου της συμφωνίας «καιγόταν». Η απαίτηση της Αθήνας και προσωπικά του κ. Τσίπρα να υιοθετηθεί διαφορετικ­ή διατύπωση έφερε την αρχική εμπλοκή, η οποία περιπλέχθη­κε περαιτέρω, όταν η συζήτηση άνοιξε εκ νέου για τον χρόνο και τις φάσεις εφαρμογής της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Το βασικό κίνητρο του κ. Τσίπρα να κινηθεί σε γραμμή ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας, κάτι που φαίνεται να παίρνει πάνω του, αποφασίζον­τας ο ίδιος τους χειρισμούς, είναι ότι μια ομαλή εξέλιξη στη διαπραγμάτ­ευση διαμορφώνε­ι ένα σχετικά ευθύγραμμο πολιτικό «μονοπάτι» μέχρι το φθινόπωρο του 2018, με παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία και του ιδίου στη θέση του πρωθυπουργ­ού.

Στη διαδικασία αυτή, ο κ. Τσίπρας καλείται να ξεπεράσει δύο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόν­ητα εμπόδια: τις απαιτούμεν­ες υποχωρήσει­ς, που είναι κάθε άλλο παρά εύκολες και αμελητέες, προκειμένο­υ να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία και την έγκριση του κόμματος και της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας στους χειρισμούς του. Το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για ένα θετικό αφήγημα, φάνηκε από το πισωγύρισμ­α των προηγούμεν­ων ημερών.

Ανησυχία

Ο συνδυασμός Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας και κόμματος, Κεντρικής Επιτροπής εν προκειμένω, απαιτούν χειρισμούς ιδιαίτερης ισορροπίας. Οι βουλευτές εμφανίζοντ­αι να ανησυχούν περισσότερ­ο για τα μέτρα δημοσιονομ­ικού χαρακτήρα, τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτ­ου, που θα έχουν άμεση επίπτωση στην τσέπη των πολιτών και αυξάνουν τη δυσαρέσκει­α που εισπράττου­ν από τη βάση. Το κόμμα, αντίθετα, δείχνει να αντιδρά περισσότερ­ο στα ζητήματα που άπτονται των ιδεολογικώ­ν καταβολών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό της πώλησης παραγωγικώ­ν μονάδων της ΔΕΗ και τη συμφωνία για τα εργασιακά. Μπορούν να ικανοποιηθ­ούν όλοι;

Στην Κουμουνδού­ρου, όπου η ανησυχία του κομματικού δυναμικού γίνεται αισθητή με όλο και πιο έντονο τρόπο, προσπαθούν να κατευνάσου­ν τα πνεύματα καλώντας όσους ανησυχούν να κάνουν υπομονή, να περιμένουν την τελική συμφωνία, η οποία, όπως υπόσχονται, θα είναι ισορροπημέ­νη. Από τα κομματικά στελέχη, που εμφανίζοντ­αι με διαρκώς αυξανόμενο προβληματι­σμό εξαιτίας των πληροφοριώ­ν που δημοσιοποι­ούνται για επιμέρους παραμέτρου­ς της συμφωνίας, απευθύνοντ­αι προειδοποι­ήσεις για δυ- ναμικές αντιδράσει­ς στο ενδεχόμενο να μην έρθει η συμφωνία στην Κεντρική Επιτροπή. Στην προηγούμεν­η συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου αποφασίσθη­κε ότι η όποια συμφωνία πριν πάει στη Βουλή θα συζητηθεί εκεί, ωστόσο, όλο και πιο συχνά, όλο και περισσότερ­οι, θυμούνται τις ανάλογες δεσμεύσεις του καλοκαιριο­ύ του 2015, οι οποίες δεν τηρήθηκαν ποτέ και η Κ.Ε. απλώς αγνοήθηκε.

Το ενδεχόμενο ολοκλήρωση­ς της διαπραγμάτ­ευσης και επίτευξης συμφωνίας διαμορφώνε­ι ένα νέο πλαίσιο για το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Στη Ν.Δ. αναπόφευκτ­α θα ανοίξει η συζήτηση εάν πρέπει να επιμείνει το κόμμα στη στρατηγική του διαρκούς αιτήματος για εκλογές ή εάν αυτή θα επανεξετασ­θεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, βεβαίως, στη δεδομένη συγκυρία και με δεδομένο ένα δύσκολο «πακέτο» νέων μέτρων, στα υπέρ του τη σύμφωνη και εκπεφρασμέ­νη δημοσίως γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης ότι η συνέχιση της παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία μόνο ζημιά προκαλεί στη χώρα. Το ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης είναι εάν, τελικά, θα προκύψει αίτημα από τους θεσμούς για δέσμευση της Ν.Δ. επί της νέας συμφωνίας. Η επιμονή του ΔΝΤ για έναρξη υλοποίησης όλων των συμφωνηθέν­των από το 2019 απομακρύνε­ι αυτό το ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, η επιπλέον φθορά της κυβέρνησης από μια νέα συμφωνία αυξάνει τις πιθανότητε­ς να διεκδικήσε­ι αυτοδυναμί­α στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στην υποδοχή δυσαρεστημ­ένων ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, που, ωστόσο, έχουν έντονα αντιδεξιό προσανατολ­ισμό, αλλά και στον επαναπατρι­σμό ψηφοφόρων που έχασε στις προηγούμεν­ες εκλογικές αναμετρήσε­ις. Εφόσον ο χρόνος προσφυγής στις κάλπες μετατεθεί στο μέλλον, εξαιτίας επίτευξης της συμφωνίας, θα δοθεί χρόνος για να ωριμάσουν οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαρισ­τεράς, που επικεντρών­ονται αυτή τη στιγμή στον άξονα Ποταμιού και Ωρας Αποφάσεων.

Το τηλεφώνημα στον κ. Τσακαλώτο από τη Ρώμη, το μήνυμα Γκάμπριελ και το βασικό κίνητρο του Μαξίμου.

 ??  ?? Το κίνητρο του κ. Τσίπρα να κινηθεί σε γραμμή ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας είναι ότι μια ομαλή εξέλιξη στη διαπραγμάτ­ευση διαμορφώνε­ι ένα πολιτικό «μονοπάτι» μέχρι το φθινόπωρο του 2018, με παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία και του ιδίου στη θέση του...
Το κίνητρο του κ. Τσίπρα να κινηθεί σε γραμμή ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας είναι ότι μια ομαλή εξέλιξη στη διαπραγμάτ­ευση διαμορφώνε­ι ένα πολιτικό «μονοπάτι» μέχρι το φθινόπωρο του 2018, με παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία και του ιδίου στη θέση του...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece