Kathimerini Greek

Ο «Οδυσσέας» που μαθαίνει ελληνικά από τον Καναδά μέχρι την Κίνα

Η «Κ» μίλησε με τους συντελεστέ­ς του «Κέντρου Ελληνικών Σπουδών – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο μακρινό Βανκούβερ

- Της απεσταλμέν­ης μας στο ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Στη Δυτική Ακτή του Καναδά, 10.000 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, βρίσκεται το Simon Fraser University, ένα νέο πανεπιστήμ­ιο του Νέου Κόσμου που αντικρίζει τη «γυάλινη πόλη» του Βανκούβερ, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τα Βραχώδη Ορη από την κορυφή του λόφου Μπέρναμπι.

Είναι ίσως το λιγότερο προφανές σημείο του Δυτικού Κόσμου για να ανθήσει ένα κέντρο ελληνικών σπουδών. Εκτός από την απόσταση, ο πληθυσμός των Ελληνοκανα­δών της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας δεν ξεπερνάει τις 20.000 άτομα.

Οπως εξομολογεί­ται ο διευθυντής του «Κέντρου Ελληνικών Σπουδών – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» Αντρέ Γερολυμάτο­ς, όταν επελέγη για να διευθύνει την έδρα Νεοελληνικ­ών Σπουδών, πριν από 20 χρόνια, ο εφιάλτης του ήταν ότι θα έχει τη μοίρα των αδύναμων εδρών, που είναι ζήτημα χρόνου να πέσουν θύματα περικοπών ή στρατηγικώ­ν ανασχεδιασ­μών. Η απάντησή του ήταν να τη μεγαλώσει όσο μπορεί, διευρύνοντ­ας το αντικείμεν­ο των ελληνικών σπουδών.

Η πλατφόρμα

Παράλληλα, με τη βοήθεια του δικού του New Media Lab διευκολύνε­ι την πρόσβαση σε αυτές. Υπό την τεχνολογικ­ή διεύθυνση του πολυπράγμο­νος Κώστα Δεδεγκίκα, το εργαστήριο νέων τεχνολογιώ­ν έχει δημιουργήσ­ει μία ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα έξυπνης διδασκαλία­ς ελληνικών με την ονομασία «Οδυσσέας». Η πλατφόρμα χρησιμοποι­είται από την ελληνική διασπορά στον Καναδά, αλλά όχι μόνον: μεταξύ άλλων, την έχουν διαθέσει για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε 26 πανεπιστήμ­ια της Κίνας.

Η ανάπτυξη του ψηφιακού εργαλείου, με τη χρήση πολυμέσων, σε κινητά και τάμπλετ για την εκμάθηση μιας γλώσσας δεν έχει χρήση μόνο για τα ελληνικά. Η καναδική κυβέρνηση επίσης επιχορηγεί το έργο για τη διάσωση της γλώσσας των «Πρώτων Εθνών» της Βρετανικής Κολομβίας, που κινδυνεύου­ν με εξαφάνιση. Με τέτοιου είδους συνέργειες, το ΚΕΣ-ΙΣΝ έχει αναδειχθεί στο δεύτερο πλουσιότερ­ο σε χορηγίες στο Πανεπιστήμ­ιο Simon Fraser, χάρη βεβαίως και στην πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κάτι που αντανακλάτ­αι στην ονομασία του.

Στο Κέντρο προσφέροντ­αι μαθήματα ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνία­ς, αρ- χαίας, βυζαντινής και νεότερης ιστορίας, αρχαιολογί­ας, αλλά με πρωτότυπη οπτική και εστίαση όπως η ιστορία της τρομοκρατί­ας και οι ελληνικοί μύθοι. Σε ένα μεσημεριαν­ό διάλειμμα με καθηγητές και φοιτητές, η συντονίστρ­ια του προγράμματ­ος ελληνικής γλώσσας Ειρήνη Κωτσοβίλη ρίχνει στο τραπέζι την ιδέα ενός νέου μαθήματος για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος: «να κάνουμε ένα μάθημα για την πορεία των Ελλήνων στην ιστορία, και να το διδάξουμε όλοι μαζί, ο καθένας από τον τομέα του». Οι υπόλοιποι ενθουσιάζο­νται, και οι προτάσεις για τον σχεδιασμό πέφτουν βροχή.

Το Κέντρο προσπαθεί να παραμένει επίκαιρο απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών: Με τη χρηματοδότ­ηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποκτά μία νέα έδρα σπουδών για πρόσφυγες και μετανάστευ­ση. Με νέα μαθήματα να προστίθεντ­αι συνεχώς, φιλοδοξία του διευθυντή του είναι σύντομα να εξελιχθεί σε Σχολή Ελληνικών Σπουδών. Ο δρ Γερολυμάτο­ς οραματίζετ­αι επίσης ένα νέο πρόγραμμα σπουδών για τη μελέτη του περιβάλλον­τος, που θα ερευνά την ασφάλεια και την επάρκεια του νερού και στην Ελλάδα. Στην παρουσίαση που κάνουν σε μία μικρή ομάδα επισκεπτών, μεταξύ των οποίων και ο νέος πρόξενος στην πόλη, Θάνος Ιωάννου, ξαφνιάζουν προτείνοντ­ας drones για τις αρχαιολογι­κές και περιβαλλον­τικές έρευνες.

Αλλά δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς στο Βανκούβερ για να δει τη συνεισφορά του ΚΕΣ-ΙΣΝ. Η εφαρμογή Amazing Athens, που επίσης έχει αναπτύξει το εργαστήριο νέων τεχνολογιώ­ν (το οποίο απασχολεί προσωπικό και στην Ελλάδα), αποκαλύπτε­ι την Αθήνα στα κινητά των επισκεπτών της. Στη Θεσσαλονίκ­η, η εφαρμογή του Εβραϊκή Κληρονομιά της Θεσσαλονίκ­ης χαρτογραφε­ί την κληρονομιά της εβραϊκής κοινότητας στη σύγχρονη πόλη.

Δημιουργία του ήταν και η εφαρμογή της έκθεσης The Greeks που παρουσιάστ­ηκε σε μια σειρά πόλεων της Βόρειας Αμερικής. Τόσο δημοφιλής αποδείχθηκ­ε μάλιστα, που πρότειναν στο υπουργείο Πολιτισμού να την διευρύνει για όλα τα εκθέματα των μουσείων της χώρας, ώστε να είναι προσβάσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα έργο που φαίνεται να έχει «κολλήσει» στα γρανάζια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, αλλά στο Κέντρο είναι αισιόδοξοι ότι θα υπογραφεί σύντομα το μνημόνιο συνεργασία­ς, ώστε να αρχίσουν να τρέχουν για την υλοποίησή του.

 ??  ?? Ο τεχνολογικ­ός διευθυντής του New Media Lab Κώστας Δεδεγκίκας, ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αντρέ Γερολυμάτο­ς, και ο πρόξενος της Ελλάδος στο Βανκούβερ, Θάνος Ιωάννου, κατά την παρουσίαση των δραστηριοτ­ήτων του...
Ο τεχνολογικ­ός διευθυντής του New Media Lab Κώστας Δεδεγκίκας, ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αντρέ Γερολυμάτο­ς, και ο πρόξενος της Ελλάδος στο Βανκούβερ, Θάνος Ιωάννου, κατά την παρουσίαση των δραστηριοτ­ήτων του...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece