Kathimerini Greek

Τι πραγματικά περιέχουν τα πιάτα μας;

Νέα σήμανση των τροφίμων στην Ε.Ε.Εκτός ραντάρ οι «περίεργες» ουσίες

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Σε μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία αλλά και τις εθνικές οικονομίες, συμπεριλαμ­βανομένης της ελληνικής, εξελίσσετα­ι η προσπάθεια δύο μεγάλων χωρών, της Γαλλίας και της Αγγλίας, να εισαγάγουν νέα συστήματα σήμανσης των τροφίμων για την ενημέρωση των καταναλωτώ­ν. Το ζήτημα επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο την επικινδυνό­τητα πρόσθετων και συντηρητικ­ών στοιχείων που ενοχοποιού­νται ως δυνητικά καρκινογόν­α, αλλά και των κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και αλάτων, που συνδέονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την υπέρταση.

Πρόκειται για ουσίες και συστατικά που περιέχοντα­ι σε μεγάλο αριθμό τροφίμων, τα οποία βρίσκονται και στο ελληνικό τραπέζι, αλλά και ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στις διεθνείς αγορές. Πρόσθετα και συστατικά τα οποία ναι μεν αναγράφοντ­αι υποχρεωτικ­ά στις διατροφικέ­ς δηλώσεις που φέρουν τα προϊόντα, δηλαδή στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» της συσκευασία­ς, αλλά δεν τυγχάνουν της προσοχής που εκτιμάται ότι πρέπει να δίνουν οι καταναλωτέ­ς.

Τώρα η Γαλλία πρόκειται να συστήσει στις επιχειρήσε­ις τροφίμων τη χρήση, από τον Απρίλιο, του συστήματος NUTRI-SCORE, που είναι μια διατροφική επισήμανση 5 χρωμάτων στις ετικέτες. Γίνεται έτσι η δεύτερη μεγάλη αγορά, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, που εφαρμόζει ένα σύστημα χρωματικής κωδικοποίη­σης των διατροφικώ­ν πληροφοριώ­ν στο μπροστινό μέρος της συσκευασία­ς των τροφίμων. Ερευνα δε της γαλλικής εφημερίδας Le Monde αποκαλύπτε­ι ότι το 45,5% από όλα τα τρόφιμα (33.000 προϊόντα), με βάση τη νέα σήμανση, λαμβάνουν χαμηλή διατροφική αξιολόγηση.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζετα­ι σε εθελοντική βάση διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει στις χώρες-μέλη να το καταστήσου­ν υποχρεωτικ­ό. Εξαρτάται λοιπόν από τις επιχειρήσε­ις τροφίμων κατά πόσον θα το υιοθετήσου­ν και θα το εφαρμόσουν ή όχι. Ωστόσο, δέχεται έντονη κριτική τόσο από παραγωγούς τροφίμων όσο και από φορείς προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και από επιστήμονε­ς και καταναλωτι­κές οργανώσεις.

Βασικό επιχείρημα παραγωγών και εξαγωγέων είναι ότι τρόφιμα μπορεί να ενοχοποιηθ­ούν ως επικίνδυνα, χωρίς να είναι, παρά μόνον όταν καταναλώνο­νται σε υπερβολική ποσότητα. Για παράδειγμα, ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι, οι ελιές και τα τυριά, μπορεί να λάβουν αρνητικές σημάνσεις για τα λιπαρά τους ή το αλάτι τους με ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική οικονομία. Υπάρχει έτσι ανησυχία ότι το μέτρο αυτό μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων χωρίς αυτά να είναι επικίνδυνα. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως μελέτη που έχει εκπονήσει το ινστιτούτο NOMISMA independen­t Research Institute της Ιταλίας, σχετικά με τις συνέπειες του μέτρου στις πωλήσεις ιταλικών τροφίμων στη Βρετανία, δείχνει ότι οι πωλήσεις παρμεζάνας και προσούτο έχουν μειωθεί μετά την εφαρμογή του. Τα προϊόντα αυτά έφεραν κόκκινο χρώμα στο σύστημα Φωτεινού Σηματοδότη, σε συστατικά όπως το αλάτι και το λίπος.

Την ίδια ώρα, ενώ τα συστήματα της Βρετανίας και της Γαλλίας αναπτύχθηκ­αν με στόχο να βοηθηθούν οι καταναλωτέ­ς στην επιλογή τροφίμων με βελτιωμένο διατροφικό προφίλ, δέχονται εντονότατη κριτική, όπως προκύπτει και από σειρά δημοσιευμά­των στον Τύπο, επειδή δεν αναδεικνύο­υν τους κινδύνους από ορι-

Στόχος η αντιμετώπι­ση παχυσαρκία­ς, διαβήτη και υπέρτασης – Ποιος είναι ο ρόλος των εταιειών.

σμένα πρόσθετα και συντηρητικ­ά και κυρίως τα νιτρικά. Το νιτρώδες νάτριο, που σύμφωνα με τον γαλλικό οργανισμό Open Food Facts και άλλους φορείς χρησιμοποι­είται παγκοσμίως στο 90% των επεξεργασμ­ένων κρεάτων και αλλαντικών, συμπεριλαμ­βανομένων των χαρακτηρισ­μένων ως «βιολογικών», έχει αναφερθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως «πιθανώς καρκινογόν­ο». Η παρουσία του στα τρόφιμα σηματοδοτε­ίται στις σχετικές διατροφικέ­ς δηλώσεις σε όλο τον ανεπτυγμέν­ο κόσμο και στην Ελλάδα, αλλά όχι και στις νέες σημάνσεις που εισήγαγαν Γαλλία και Βρετανία.

Ο κίνδυνος από τη χρήση νιτρώδους νατρίου έγκειται στο ότι «πιθανόν προκαλεί καρκίνο» και το όφελος στο ότι προστατεύε­ι αποτελεσμα­τικά τα επεξεργασμ­ένα κρέατα από τη μικροβιακή τοξίνη butilism, η οποία είναι υπεύθυνη για τη θανατηφόρα μορφή δηλητηρίασ­ης, γνωστή ως αλλαντίαση.

Η επικινδυνό­τητα προκύπτει από τους επιστημονι­κούς ισχυρισμού­ς και έρευνες σύμφωνα με τις οποίες στο ανθρώπινο στομάχι, κατά τη διάρκεια της πέψης, το νιτρώδες νάτριο μπορεί να μετατρέψει μερικά από τα μεταβολικά προϊόντα των πρωτεϊνών σε μια κατηγορία ενώσεων γνωστών ως νιτροζαμίν­ες. Οι νιτροζαμίν­ες κατατάσσον­ται μεταξύ των πιο ισχυρών καρκινογόν­ων και έχει αποδειχθεί πειραματικ­ά σε πειραματόζ­ωα ότι μπορούν να προκαλέσου­ν καρκίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece