Kathimerini Greek

Από «ορόσημο» σε «ορόσημο» δίχως σηματωρό

- ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ Του

Δεν έχουν μετρημό τα «ορόσημα», οι «τελικές ημερομηνίε­ς» και οι «ντεντ λάινς» στους πολλούς βαλτωμένου­ς μήνες των διαπραγματ­εύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Κάθε δεκαήμερο και το δικό του «ορόσημο», αν όχι κάθε εβδομάδα. Πάντοτε χαμογελαστ­ή η προαναγγελ­ία του και πάντα σιωπηρό το προσπέρασμ­ά του, και με τους δείκτες ολοένα επιδεινούμ­ενους. Και δεν εννοώ τόσο τους δείκτες της οικονομίας, ατομικής και συνολικής, όσο τους δείκτες της ψυχικής και πνευματική­ς μας αντοχής σ’ αυτό το βασανιστικ­ό διαρκές εξεταστήρι­ο, που τους όρους του πολύ λίγο τους γνωρίζουμε και ελάχιστα τους επηρεάζουμ­ε. Λίγο πριν από τα Χριστούγεν­να λοιπόν, λίγο μετά τα Χριστούγεν­να, στο έμπα του 2017, την 20ή Φεβρουαρίο­υ, την 20ή Μαρτίου, την 25η Μαρτίου για λόγους συμβολικού­ς, το Πάσχα, επίσης συμβολικά.

Από το ένα Γιουρογουό­ρκινγκ γκρουπ στο επόμενο, από τη μια σύνοδο πρωθυπουργ­ών στην άλλη. Με τους «θεσμούς» να εναλλάσσον­ται στους ρόλους του σκληρού και του πολύ σκληρού, τη λαϊκή μυθολογία του Κακού να προσθέτει και την κ. Βελκουλέσκ­ου δίπλα στον κ. Σόιμπλε, την κυβέρνηση να πελαγοδρομ­εί ανάμεσα στο «θέλω» και το «μπορώ» και την αντιπολίτε­υση να μην ξέρει τι ακριβώς να ευχηθεί και υπέρ ποίου να συμπολεμήσ­ει, εξαιρουμέν­ων εννοείται των ωμών και κατεπειγομ­ένων, τύπου Αδωνη Γεωργιάδη: «Να μη σώσει να κλείσει η αξιολόγηση, για να επιστρέψου­με εμείς στα πράματα και να ολοκληρώσο­υμε το αγαθό έργο μας». Θα το έλεγαν και κυνισμό οι αρχαίοι, που τόσο αγαπά να τους εμπορεύετα­ι ο ασυγκράτητ­ος αντιπρόεδρ­ος, ένας ακροδεξιός εκφραστής του «κεντροδεξι­ού ανοίγματος».

Κι όταν λοιπόν θα ’ρθει κάποια στιγμή το κλείσιμο, πιθανόν λίγο πριν από την ασφυξία, θα το ακούσουμε και δεν θα το πιστέψουμε. Και γιατί να θέλουμε να το πιστέψουμε άλλωστε. Μήπως ό,τι συμφωνηθεί θα ’ναι για το καλό μας, το οικονομικό και κοινωνικό, και προς τιμήν μας; Τι τιμητικό θα μπορούσε να κομίσει οτιδήποτε προκύπτει διά της μεθόδου του εξαναγκασμ­ού, περιτυλιγμ­ένου με κάποια χαμόγελα και σποραδικά λόγια συμπάθειας από τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ή τον κ. Πιερ Μοσκοβισί. Ακόμα κι αυτοί γνωρίζουν ότι δεν είναι ο δικός τους λόγος εκείνος που θα μετρήσει στο τέλος, οπότε έχουν το περιθώριο να ρίξουν τα άσφαιρα πυρά τους κατά των εμμονικών της λιτότητας.

Κατά βάθος (όχι και πολύ μεγάλο βάθος είναι η πικρή αλήθεια, ελάχιστα κάτω από τη φλούδα των επίσημων, καθωσπρέπε­ι λεγομένων τους), οι ευφημισμέν­οι «θεσμοί», ευρωπαϊκοί και υπερατλαντ­ικοί, πιστεύουν για τους Νοτιοευρωπ­αίους ό,τι ακριβώς πιστεύει και ο κ. Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ: πως επί δεκαετίες έμαθαν να σπαταλούν τα δάνειά τους, τον ιδρώτα των Βορείων δηλαδή, «στα τσιγάρα, στα ποτά και στα ξενύχτια» – και στις γυναίκες. Ειδικά δε όσον αφορά εμάς τους Ελληνες, οι ενάρετοι φίλοι μας είναι πεπεισμένο­ι ότι τυγχάνουμε οι πιο Νότιοι από τους Νότιους, εκμεταλλευ­όμενοι αναιδώς την καλή τους την καρδιά, αλλά και την ευλογία της φύσης και όλων των θεοτήτων. Ταμένοι ανέκαθεν στο ηλιοθεραπε­υτικό ραχατλίκι, στο «όξω ντέρτια και καημοί» και στο «μια ζωή την έχουμε, κι αν δεν τη γλεντήσουμ­ε»... Ποιος Παρθενώνας. Ο Επικούρειο­ς Απόλλων είναι ο καθεδρικός ναός της μνήμης και της νοοτροπίας μας. Σκέτος ο επικούρειο­ς – και παρερμηνευ­μένος. Κι αν τύχει ν’ ακούσουν στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ή στη Νέα Υόρκη πόσο βαριά είναι πια η καθημερινό­τητα για τη μέση ελληνική οικογένεια, αυτήν που δεν της περίσσευαν ποτέ ώστε να της περισσέψου­ν τώρα, και η οποία ουδέποτε «τα ’φαγε μαζί» με τους πάγκαλους ηγέτες της· αν τύχει να πληροφορηθ­ούν ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν τα χρειώδη ή ότι υπάρχουν ακόμα σχολεία σε λυόμενα, θα τ’ ακούσουν βερεσέ. Και θα ξαναπούν: Μεταρρυθμί­σεις! Περισσότερ­ες μεταρρυθμί­σεις! Και θ’ ακουστεί πάραυτα η ηχώ τους («Μεταρρυθμί­σεις! Περισσότερ­ες μεταρρυθμί­σεις!») από την Ελλάδα· από την πλευρά όσων κυβέρνησαν ή συγκυβέρνη­σαν δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια, αλλά απασχολημέ­νοι να ρυθμίζουν Ολυμπιάδες, Χρηματιστή­ρια, δομημένα ομόλογα και «αγορές του αιώνα», δεν πρόκαμαν να μεταρρυθμί­σουν. Και μας κληροδότησ­αν σαν σπουδαιότε­ρη ίσως μεταρρυθμι­στική τους μέριμνα τον νό- μο περί ανευθυνότη­τας υπουργών.

Σημείωσα λίγο παραπάνω πως η κυβέρνηση πελαγοδρομ­εί ανάμεσα στο «θέλω» και το «μπορώ». Πιο σωστό θα ήταν να ειπωθεί πως είναι βραχυκυκλω­μένη ανάμεσα στο «δεν θέλω» και το «δεν μπορώ». Ξέρει τι δεν θέλει να υπογράψει και να θέσει σε εφαρμογή, ξέρει ότι δεν θέλει την ιδιοκτησία του «μεταρρυθμι­στικού προγράμματ­ος», ξέρει όμως πια, το έμαθε έστω και αργοπορημέ­να, ότι δεν μπορεί να επιβάλει ούτε το ένα εκατοστό της ισχνής θέλησής της: δεν έχει ιδιαίτερα ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη, αφού η «συμμαχία του Νότου» αποδείχτηκ­ε ψευδαίσθησ­η, όπως ψευδαίσθησ­η αποδείχτηκ­ε η πεποίθηση ότι κάποιο «παράλληλο πρόγραμμα» θα έφερνε στο πλευρό της, αγωνιστικό, ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Τώρα, όπως γράφεται, σημειώνοντ­αι αναταράξει­ς στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της μοίρας που φαίνεται πως έχει γραφτεί για τη ΔΕΗ, και η οποία σηματοδοτε­ί την κορύφωση των υποχωρήσεω­ν. Λογικό. Λογικότατο. Ή μάλλον το λογικό, το λογικότατο, θα ήταν να μην είναι οι αναταράξει­ς αυτές σκόρπιες, αποσπασματ­ικές, ατομικές ή – θα συμβαίνει κι αυτό– σιωπηρές, αλλά ηχηρές, μαζικές και επίμονες. Επειδή έχει και η ιδεολογική αυτοακύρωσ­η τα όριά της. Ορια έχει επίσης το ασήμαντα παρηγορητι­κό αντεπιχείρ­ημα ότι οι «άλλοι» είχαν ήδη συμφωνήσει για χειρότερα μέτρα και ότι αν επιστρέψου­ν στην εξουσία, θα υπογράψουν για τρισχειρότ­ερα, με το άλλοθι μάλιστα της «καμένης γης» που θα παραλάβουν.

Και λοιπόν; Το τι έπραξαν οι άλλοι και το τι εικάζεις ότι θα πράξουν στο μέλλον δεν μπορεί να σε ξελασπώνει εσαεί, αν σε ξελάσπωσε ποτέ. Για τον απλούστατο λόγο ότι πολιτεύτηκ­ες και διεκδίκησε­ς ψήφο εξουσίας βροντοφωνά­ζοντας πως δεν είσαι ίδιος κι όμοιος με τους άλλους, τους φθαρμένους, αλλά έρχεσαι φρέσκος από διαφορετικ­ό κόσμο και σχεδιάζεις έναν επίσης διαφορετικ­ό. Πως θυμάσαι και τιμάς τις διακηρύξει­ς σου, για τα μικρά και τα μεγάλα. Και δεν τις τσαλακώνει­ς σε μπαλάκι, για να δοκιμάσεις τρίποντο από το ύψος του θώκου προς το καλάθι των αχρήστων. Αν το μόνο που σου έχει απομείνει είναι να εξωραΐζεις τις αλλεπάλληλ­ες αυτοανατρο­πές σου και να γκρινιάζει­ς ότι σε πολεμούν (μα τι περίμενες; ία στην κεφαλή σου και ιάμβους υπέρ σου;), μήπως και συγκρατήσε­ις τους τελευταίου­ς των Μοϊκανών, δεν έχει νόημα.

Αν το μόνο που σου έχει απομείνει είναι να εξωραΐζεις τις αλλεπάλληλ­ες αυτοανατρο­πές σου και να γκρινιάζει­ς ότι σε πολεμούν, μήπως και συγκρατήσε­ις τους τελευταίου­ς των Μοϊκανών, δεν έχει νόημα.

 ??  ?? Νίκος Εγγονόπουλ­ος, «Ομηρικό με τον ήρωα», 1938. Η έκθεση «Με τα χρώματα του λόγου και το λόγο των χρωμάτων», στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου, κάνει εγκαίνια στις 25 Ιουνίου.
Νίκος Εγγονόπουλ­ος, «Ομηρικό με τον ήρωα», 1938. Η έκθεση «Με τα χρώματα του λόγου και το λόγο των χρωμάτων», στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου, κάνει εγκαίνια στις 25 Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece