Kathimerini Greek

Τραπεζικές προειδοποι­ήσεις για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου διευκόλυνσ­ης των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, στην περίπτωση που το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό τεθεί σε ισχύ με τη σημερινή του μορφή, προειδοποι­ούν οι τράπεζες. Ανάλογη είναι και η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία την προηγούμεν­η εβδομάδα προειδοποί­ησε ότι το νομοσχέδιο, με την προτεινόμε­νη μορφή, όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην αντιμετώπι­ση του μεγάλου προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων, αλλά ενδέχεται να εκτροχιάσε­ι τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των «κόκκινων». Σημειώνετα­ι ότι αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να αντιμετωπί­σουν αποτελεσμα­τικά το «βουνό» των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ., τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επίπτωση στην κεφαλαιακή τους βάση. Και αν απαιτηθεί νέα ανακεφαλαι­οποίηση τότε αυτή θα γίνει με το νέο θεσμικό καθεστώς που περιλαμβάν­ει, υπό προϋποθέσε­ις, και συμμετοχή των καταθέσεων στο «κούρεμα» (bail-in).

Την προηγούμεν­η εβδομάδα, η γενική γραμματέας της Ελλη- νικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χαρίκλεια Απαλαγάκη με άρθρο της στην «Κ», αλλά και με επιστολή που απέστειλε το προεδρείο της ΕΕΤ στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου, χωρίς περιστροφέ­ς προειδοποί­ησαν για τον κίνδυνο ο εξωδικαστι­κός να μετατραπεί σε έναν νέο νόμο Κατσέλη, ο οποίος θεωρείται ότι ενίσχυσε την κουλτούρα αθέτησης και αποτέλεσε καταφύγιο στρατηγικώ­ν επενδυτών.

Δύο είναι τα βασικά σημεία που θέτουν οι τράπεζες: το πρώτο είναι να μη δοθεί η δυνατότητα στον εξωδικαστι­κό να συμπεριληφ­θούν δάνεια που δεν σχετίζοντα­ι με την επιχειρημα­τική ή επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα (στεγαστικά, καταναλωτι­κά κ.ά.), το δεύτερο, και κυ- ριότερο, η λειτουργία του εξωδικαστι­κού να μην ξεκινήσει χωρίς τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικ­ού συστήματος που θα κρίνει αυτόματα αν οι χαμηλού ύψους οφειλές (μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ) εμπίπτουν ή όχι στις διατάξεις του μηχανισμού.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζ­ουν ότι τα ποσά οφειλών μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ αποτελούν λιγότερο από το 5% του συνολικού ύψους οφειλών που μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστι­κό, ωστόσο περιλαμβάν­ουν περισ- σότερες από 100.000 επιχειρήσε­ις (κυρίως ατομικές επιχειρήσε­ις). Ετσι αν οι αιτήσεις κατατεθούν με τον παραδοσιακ­ό τρόπο, και όχι ηλεκτρονικ­ά, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσου­ν διαχειριστ­ικό κομφούζιο μπλοκάροντ­ας τη διαδικασία, όπως συνέβη με τον νόμο Κατσέλη.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2010 η τότε κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου προχώρησε στη θεσμοθέτησ­η ενός νόμου, που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατσέλη, με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Ενώ η στό- χευση του νόμου ήταν σωστή, στην πράξη αποδείχθηκ­ε καταστροφι­κός για τις τράπεζες, καθώς τα κριτήρια ένταξης ήταν ασαφή χωρίς εισοδηματι­κούς ή περιουσιακ­ούς περιορισμο­ύς και χωρίς καμία μέριμνα, ώστε γρήγορα και αποτελεσμα­τικά να μπορεί να κριθεί αν ο δανειολήπτ­ης είχε πραγματικό πρόβλημα ή επιδίωκε να επωφεληθεί. Ετσι σήμερα περισσότερ­ες από 150.000 αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη (πολλές από αυτές αφορούν στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές) περιμένουν τα δικαστήρια ώστε να κριθεί αν μπορούν ή όχι να υπαχθούν στον νόμο με ημερομηνίε­ς εκδίκασης που φτάνουν ακόμα και το 2032!

Η ΕΕΤ με την επιστολή της στον κ. Παπαδημητρ­ίου, ζήτησε διορθωτικέ­ς αλλαγές, υπογραμμίζ­οντας ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που απειλούν να υπονομεύσο­υν την αποτελεσμα­τική εφαρμογή του νέου νόμου και να εντείνουν την αντίσταση των συστημικών κακοπληρωτ­ών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση έχει απορρίψει αλλαγές και φαίνεται αποφασισμέ­νη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίο­υ.

Η ΕΕΤ ζήτησε διορθωτικέ­ς αλλαγές στο νομοσχέδιο – Φόβοι ότι μπορεί να μετατραπεί σε καταφύγιο των κακοπληρωτ­ών, με ό,τι αυτό σημαίνει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece