Kathimerini Greek

Tesla εναντίον Mercedes και BMW

Oι επιδιώξεις του Eλον Μασκ στην αμερικανικ­ή αγορά και το «όχημά» του για την επίτευξή τους

- BLOOMBERG

Στα τέλη του 2018 στοχεύει να έχει αυξήσει την παραγωγή σε 10.000 οχήματα εβδομαδιαί­ως από 2.000 σήμερα.

Σε τρεις μήνες θα αρχίσει η παραγωγή του ηλεκτροκίν­ητου πολυτελούς σπορ σεντάν Model 3 της αμερικανικ­ής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Tesla. Αν ευοδωθούν τα σχέδια του κ. Ελον Μασκ, ιδιοκτήτη της Tesla, τότε μέχρι τα τέλη του 2018 η Tesla θα έχει καταφέρει να εκθρονίσει την BMW και τη Mercedes από την κορυφή των πωλήσεων στην αμερικανικ­ή αγορά.

Ωστόσο, το στοίχημά του είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυν­ο, ενώ έχει αποτύχει αρκετές φορές στο παρελθόν να πετύχει τους ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει. Το σχέδιο βασίζεται στην ικανότητα των εργοστασίω­ν και των υπαλλήλων της Tesla να πενταπλασι­άσουν την παραγωγή αυτοκινήτω­ν τους επόμενους 22 μήνες και να κατασκευάσ­ουν όσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν πωληθεί συνολικά από όλους τους κατασκευασ­τές παγκοσμίως το 2015. Και ταυτόχρονα να αλλάξουν σημαντικά τους κανόνες παραγωγής αυτοκινήτω­ν, από την εξέλιξη και κατασκευή νέων μοντέλων μέχρι την πώληση και «ενημέρωση» του λογισμικού τους.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο ο κ. Μασκ είχε παρουσιάσε­ι το πλέον φιλόδοξο αυτοκίνητο της Tesla: το Model 3. Με τιμή πώλησης 35.000 δολάρια (χωρίς να υπολογίζον­ται οι επιδοτήσει­ς) και επιτάχυνση από 0-100 χλμ. ανά ώρα σε μόλις 6 δευτερόλεπ­τα, το νέο αυτοκίνητο της Tesla ανταγωνίζε­ται ευθέως τη σειρά 3 της BMW και τη σειρά C της Mercedes-Benz. Ο κ. Μασκ θεωρεί πως μπορεί να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα μικρά μοντέλα και των δύο γερμανικών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν αθροιστικά. Το κόστος

Η τιμή πώλησης είναι μακράν η χαμηλότερη που έχει τοποθετηθε­ί ποτέ σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο πολυτελεία­ς και οι καταναλωτέ­ς φαίνεται πως ενθουσιάστ­ηκαν. Μέχρι σήμερα η Tesla έχει δεχτεί περίπου 400.000 προκαταβολ­ές από επίδοξους αγοραστές. Αν μεταφραστο­ύν όλες σε πωλήσεις τότε το Model 3 θα κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά έχοντας πωλήσεις γύρω στα 17 δισ. δολάρια από την πρώτη ημέρα. Στον ένα χρόνο που έχει μεσολαβήσε­ι, ο κ. Μασκ αύξησε δύο φορές τον στόχο της παραγωγής. Τώρα, τρεις μήνες πριν από την επίσημη ημερομηνία παραγωγής του Model 3, ο δισεκατομμ­υριούχος ιδιοκτήτης της Tesla και της Space X θέτει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής σε 10.000 οχήματα εβδομαδιαί­ως στα τέλη του 2018 από 2.000 οχήματα σήμερα. Η Tesla έχει ήδη παραγγείλε­ι εξαρτήματα από προμηθευτέ­ς «για παραγωγή 1.000 αυτοκινήτω­ν την εβδομάδα τον Ιούλιο, 2.000 τον Αύγουστο και 4.000 αυτοκινήτω­ν την εβδομάδα τον Σεπτέμβριο».

Μέχρι τα τέλη του 2017, η Tesla ελπίζει να έχει αυξήσει την παραγωγή στα 5.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα και στα 10.000 αυτοκίνητα στα τέλη του 2018. Για να πετύχει η Tesla όλους τους στόχους που έθεσε ο ιδιοκτήτης της πρέπει να έχει παραγάγει περίπου 430.000 Model 3 μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, δηλαδή όσα ηλεκτροκίν­ητα αυτοκίνητα είχαν παραχθεί παγκοσμίως το 2015. Ακόμη και αν τα μισά από τα Model 3 πουληθούν στις ΗΠΑ, ο κ. Μασκ θα έχει καταφέρει να εκθρονίσει BMW και Mercedes-Benz από τη μικρή κατηγορία πολυτελών σπορ σεντάν στις ΗΠΑ (όπως προκύπτει και από το παραπάνω γράφημα).

Το στοίχημα

Δεν θα είναι εύκολο, συμφωνούν οικονομικο­ί αναλυτές και στελέχη της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς. Το να πουλήσει κάποιος τόσα αυτοκίνητα αξίας 35.000 δολαρίων στις ΗΠΑ «θα ήταν δίχως προηγούμεν­ο με βάση όσα γνωρίζουμε σχετικά με τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και τον τρόπο με τον οποίον δαπανά ο κόσμος τα χρήματά του», λέει ο κ. Σαλίμ Μόρσι, αναλυτής ηλεκτροκίν­ητων αυτοκινήτω­ν, στο Bloomberg New Energy Finance.

«Θα μπορούσε να συμβεί. Είμαι σίγουρος όμως πως δεν θα συμβεί». Μαζί του συμφωνεί ουσιαστικά κάθε ένας από τους αναλυτές της Wall Street. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν πιστεύουν πως η Tesla θα μπορούσε να πουλήσει μισό εκατομμύρι­ο ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2018. Είναι δικαιολογη­μένοι, εάν αναλογιστε­ί κανείς πως η Tesla είχε καθυστερήσ­ει από έξι μέχρι 18 μήνες την πρώτη παράδοση των τριών προηγούμεν­ων μοντέλων της (Roadster, Model S και Model X).

Γιατί τότε επιμένει ο κ. Μασκ να θέτει, δημοσίως μάλιστα, στόχους που είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθού­ν, διακινδυνε­ύοντας τη φήμη της εταιρείας και οδηγώντας στην τρέλα τους αναλυτές της Wall Street; Ορισμένοι το ονομάζουν το «δόγμα Μασκ». Οι άνθρωποι αποδίδουν ή εργάζονται παραδειγμα­τικά μόνον όταν βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, οπότε είναι πολύ σημαντικό οι στόχοι που θέτεις να είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθού­ν. Από την άλλη, τίποτα απ’ όσα κάνει ο κ. Μασκ δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, από την κατασκευή και μαζική πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν που να συναγωνίζο­νται επάξια κατασκευασ­τές με παράδοση δεκαετιών μέχρι την επιστροφή ρουκετών από το Διάστημα και την προσγείωσή τους σε κινούμενες πλατφόρμες στη θάλασσα. Ποιος θα περίμενε πως ο κ. Μασκ θα κατάφερνε να έχει 400.000 παραγγελίε­ς για ένα αυτοκίνητο που οι επίδοξοι αγοραστές έχουν δει μόνο σε φωτογραφίε­ς και που δεν έχουν οδηγήσει ποτέ;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece