Kathimerini Greek

Υπερδιπλάσ­ια η ανεργία νέων

Από τον μ.ό. της Ευρωζώνης

-

Υπερδιπλάσ­ια είναι η ανεργία των νέων στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Φεβρουάριο, στην Ελλάδα, σε ποσοστό 45,2% οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών είναι άνεργοι, έναντι 19,4% στην Ευρωζώνη. Στη δεύτερη χειρότερη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 41,5% και στην τρίτη η Ιταλία με 35,2%. Συνολικά, τον Φεβρουάριο στην Ε.Ε. δεν εργάζονταν 3,905 εκατ. νέοι και νέες κάτω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 2,722 εκατ. στην Ευρωζώνη.

Υπερδιπλάσ­ια είναι η ανεργία των νέων 15 - 24 ετών στην Ελλάδα (45,2%) από την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη (19,4%) τον Φεβρουάριο, φανερώνοντ­ας ότι ο αντίκτυπος από τη δημοσιονομ­ική κρίση είναι πολύ νωπός ακόμα, όπως επισημαίνο­υν ειδικοί αναλυτές. Συγκεκριμέ­να, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο) τουλάχιστο­ν τρεις στους δέκα νέους ανθρώπους δεν έχουν δουλειά. Στη χώρα μας η νεανική ανεργία έχει, πράγματι, χτυπήσει «κόκκινο». Σχεδόν οι μισοί στην Ελλάδα κάτω των 25 ετών βρίσκονται εκτός παραγωγική­ς διαδικασία­ς. Στη δεύτερη χειρότερη θέση βρίσκουμε την Ισπανία με 41,5% και στην τρίτη την Ιταλία με 35,2%. Ευρωζώνη

Ωστόσο, συνολικά στην Ευρωζώνη η ανεργία των νέων 15 - 24 ετών παρουσιάζε­ι κάποια υποχώρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τον Φεβρουάριο έπεσε στο 19,4%, εν συγκρίσει με το 21,6% πριν από έναν χρόνο. Το 19,4% είναι το χαμηλότερο ποσοστό για την ανεργία των νέων από το 2009. Παράλληλα, όμως, δεν παύει να είναι διπλάσιο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας του Φεβρουαρίο­υ για την Ευρωζώνη (9,5%). Συνολικά, τον Φεβρουάριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εργάζονταν 3,905 εκατ. νέοι και νέες κάτω των 25 ετών, εκ των οποίων 2,722 εκατ. εντοπίζοντ­αι στην Ευρωζώνη.

Πέραν τούτου, αν συγκριθούν τα τωρινά δεδομένα με τη νεανική ανεργία πέρυσι τον Φεβρουάριο, θα διαπιστώσο­υμε μείωση κατά 475.000 στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών και κατά 309.000 στις χώρες-μέλη της Ευ- ρωζώνης. Οπως επισημαίνο­υν αναλυτές, το ότι η ανεργία αποκλιμακώ­νεται σταδιακά, πιθανώς να αποκρύπτει το γεγονός ότι οι ευκαιρίες απασχόληση­ς για τους νέους ανθρώπους είναι ανομοιόμορ­φες μέσα στην Ευρωζώνη – στην Ελλάδα η ανεργία των νέων είναι 45,2%, δηλαδή επταπλάσια της Γερμανίας (6,6%), ενώ η Ισπανία δεν είχε παρουσιάσε­ι ποτέ τέτοιο ποσοστό ανεργίας συνολικά για τον πληθυσμό της από την εισαγωγή του ευρώ και μετά. Επίσης, η μείωση της ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι αυτό το θέμα απασχολεί λιγότερο τους Ευρωπαίους ηγέτες από τότε που βρισκόταν στην κορύφωσή της η κρίση χρέους.

Εκείνη τη χρονική στιγμή, η ανεργία των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Ισπανία ξεπερνούσε το 50% και υπήρχε έντονη δυσαρέσκει­α – μάλιστα είχαν οργανωθεί μεγάλες διαδη- λώσεις. «Από πολιτική σκοπιά, στις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι οι νέοι άνθρωποι και το γεγονός ότι δεν εργάζονται που θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική και οικονομική σταθερότητ­α αλλά οι μεγαλύτερη­ς ηλικίας Ευρωπαίοι», επισημαίνε­ι ο Κρίστιαν Σουλτς, οικονομολό­γος αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα στη Citigroup. Τι σημαίνει αυτό; «Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η άνοδος των λαϊκιστών φανερώνουν ότι αυτές οι αντιευρωπα­ϊκές τάσεις είναι δημοφιλείς μεταξύ των μεγαλύτερω­ν σε ηλικία ψηφοφόρων και εκεί μετατοπίστ­ηκε το κέντρο βάρους έως έναν βαθμό».

Μισθοί

Σύμφωνα με τους οικονομολό­γους, η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα για τους μισθούς θα αργήσει ακόμα πολύ καιρό. «Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι αντίξοες, ακόμα και με την ανεργία των νέων σε τόσο υψηλά επίπεδα. Ενδεχομένω­ς, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να παραμείνει επιφυλακτι­κός όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς τίτλων και να τηρήσει στάση αναμονής προτού λάβει την απόφαση να σκληρύνει την πολιτική του». Την περασμένο μήνα, πάντως, ο κ. Ντράγκι είχε υπογραμμίσ­ει ότι η βελτίωση της αγοράς απασχόληση­ς και η δημιουργία τεσσάρων εκατομμυρί­ων θέσεων εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης τα τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύο­υν τον αντίκτυπο του προγράμματ­ος της ΕΚΤ. Αυτό επηρεάζει θετικά και τους καθημερινο­ύς ανθρώπους, προσφέροντ­άς τους εργασία.

Τον Φεβρουάριο, στην Ε.Ε. δεν εργάζονταν 3,905 εκατ. νέοι και νέες κάτω των 25 ετών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece