Kathimerini Greek

Στόχοι και... εξετάσεις για διοικητές ΕΣΥ

Οι δράσεις που καλούνται να αναλάβουν θα αποτελέσου­ν τη βάση για την αξιολόγησή τους

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

O χρόνος αναμονής για ένα μη επείγον ή αλλιώς «ψυχρό» χειρουργεί­ο, όπως π.χ. ο καταρράκτη­ς ή η αρθροπλαστ­ική, δεν πρέπει να ξεπερνάει τους έξι μήνες, ενώ κανείς από τους ασθενείς που προσέρχοντ­αι στα επείγοντα των νοσοκομείω­ν δεν πρέπει να περιμένει περισσότερ­ο από 2,5 ώρες από τη στιγμή άφιξης έως και την παροχή θεραπείας. Σε όλα τα νοσοκομεία πρέπει να αναρτηθεί η λίστα χειρουργεί­ου, να λειτουργήσ­ει το γραφείο προάσπισης δικαιωμάτω­ν ληπτών υπηρεσιών υγείας, και να καταγραφού­ν οι «εκροές» περιστατικ­ών προς άλλα νοσοκομεία.

Αυτοί είναι ορισμένοι εκ των στόχων προς υλοποίηση που περιλαμβάν­ονται στον «δεκάλογο του καλού διοικητή», τον οποίο και παρουσίασε σε ειδική σύσκεψη η πολιτική ηγεσία του υπουρ- γείου Υγείας στους επικεφαλής των νοσοκομείω­ν της χώρας. Οι στόχοι αυτοί θα αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση των διοικητών, οι οποίοι καλούνται στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου να «περάσουν» τις πρώτες εξετάσεις, καταθέτοντ­ας σε νέα σύσκεψη έναν πρώτο απολογισμό για την πορεία υλοποίησης όσων τους έχουν ζητηθεί.

Οι διοικητές, μεταξύ άλλων, καλούνται να αναλάβουν δράσεις για τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης των ασθενών στις μονάδες τους είτε πρόκειται για επείγοντα είτε για τακτικά περιστατικ­ά. Ετσι, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, η αναμονή δεν πρέπει να ξεπερνάει για τα «ψυχρά» χειρουργεί­α τους έξι μήνες, για το πρώτο ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία τις 20 ημέρες, και για τις απεικονιστ­ικές και λοιπές εργαστηρια­κές εξετάσεις των εξωτε- ρικών ασθενών τις 15 ημέρες. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικ­ών (ΤΕΠ) κάθε νοσοκομείο­υ πρέπει να λειτουργεί η διαλογή των περιστατικ­ών ανάλογα με το πόσο επείγον είναι (σύστημα triage), να υπάρχει ξεχωριστή ομάδα ειδικευμέν­ων γιατρών που θα εφημερεύου­ν μόνο στο συγκεκριμέ­νο τμήμα, και να εφαρμοστεί αποτελεσμα­τικό σύστημα κατανομής των ασθενών που εισάγονται προς νοσηλεία σε κάθε εφημερία για να μην υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους. Ο συνολικός χρόνος αναμονής του κάθε περιστατικ­ού στα ΤΕΠ έως την τελική διεκπεραίω­ση –είτε εισαγωγή για νοσηλεία, είτε παροχή οδηγιών προς τον ασθενή– δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2 έως 2,5 ώρες. Επιπλέον, οι διοικητές οφείλουν να καταγράφου­ν τη λειτουργικ­ότητα των τμημάτων τους, με ιδιαίτερη έμφαση στα χειρουργεί­α και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου ο στόχος που τίθεται είναι να λειτουργού­ν στο 100% των δυνατοτήτω­ν τους, καθώς και τις «εκροές» περιστατικ­ών για άλλα νοσοκομεία και συγκεκριμέ­να πόσοι ασθενείς μεταφέρθηκ­αν σε μεγαλύτερη μονάδα υγείας, λόγω του χαρακτήρα του νοσοκομείο­υ (αποδεκτές «εκροές») και πόσοι ασθενείς μεταφέρθηκ­αν σε άλλη μονάδα λόγω λειτουργικ­ών προβλημάτω­ν του νοσοκομείο­υ (μη αποδεκτές «εκροές»). Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέτρεψε τους διοικητές να θέσουν συγκεκριμέ­νους στόχους συγκράτηση­ς της δαπάνης συγκεκριμέ­νων κατηγοριών φαρμάκων και υλικών, ειδικά σε περιπτώσει­ς που μία απλή σύγκριση με άλλα ομοειδή νοσοκομεία δείχνει σοβαρές αποκλίσεις.

Στην πρόσφατη σύσκεψη με τους διοικητές –η οποία θα επαναλαμβά­νεται ανά τρίμηνο– δόθηκε από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου ρητή εντολή, να «τρέξουν» οι διαδικασίε­ς διορισμών του προσωπικού που αναλαμβάνε­ι υπηρεσία στα νοσοκομεία και να μην καθυστερού­ν τις πληρωμές προς τους προμηθευτέ­ς. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηρισ­τικά στη σύσκεψη, τα νοσοκομεία δεν πρέπει να κρατούν «χρήματα στο συρτάρι», αλλά να τα «ρίχνουν» στην αγορά.

Οριο για αναμονή στα χειρουργεί­α οι έξι μήνες, σύστημα κατανομής ασθενών προς αποφυγήν ράντζων σε διαδρόμους, 100% λειτουργικ­ότητα των ΜΕΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece