Kathimerini Greek

Το «θαύμα» του Πανιωνίου

- ΓΝΩΜΗ TΟ Υ ΔΗ ΜΗΤΡΗ ΡΗ ΓΟΠΟΥΛΟΥ

Στο πιο μονότονο, ίσως, πρωτάθλημα της Ευρώπης, όπου ο πρωταθλητή­ς είναι τα τελευταία χρόνια λίγοπολύ γνωστός... μετά τις γιορτές των Χριστουγέν­νων, το γεγονός ότι φέτος μια «μικρομεσαί­α» ομάδα βρίσκεται τις τελευταίες αγωνιστικέ­ς σταθερά στη δεύτερη θέση της Super League προσθέτει κάποιο ενδιαφέρον σε ένα κατά τ’ άλλα απαξιωμένο προϊόν.

Η ομάδα είναι ο Πανιώνιος και τα τελευταία χρόνια διαθέτει όλα τα χαρακτηρισ­τικά για μια πορεία εκ διαμέτρου αντίθετη από τη φετινή. Με τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου, ο Πανιώνιος θα έπρεπε κάθε χρόνο να είναι υποψήφιος για υποβιβασμό στη Football League/Β΄ Εθνική.

Και όμως· συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Παρά τις παλαιότερε­ς διαδοχικές αποτυχίες να λάβει άδεια από την αντίστοιχη Επιτροπή Αδειοδότησ­ης της Ελληνικής Ομοσπονδία­ς Ποδοσφαίρο­υ εξαιτίας οικονομικώ­ν υποχρεώσεω­ν και το περυσινό «χαστούκι» της UEFA, που απαγόρευσε για τον ίδιο λόγο στον σύλλογο της Νέας Σμύρνης να αγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσε­ις (δικαίωμα που ο αποψιλωμέν­ος, οικονομικά, Πανιώνιος είχε κερδίσει με το σπαθί του στο γήπεδο), οι άνθρωποι της ομάδας δεν το έβαλαν κάτω.

Δίνοντας προτεραιότ­ητα στην οικονομική εξυγίανση, συνέχισαν έναν αγώνα που αρχικά έδειχνε μάταιος και καταδικασμ­ένος. Και πιστεύω ότι το τελευταίο που είχαν στο μυαλό τους ήταν ο Πανιώνιος να διεκδικεί τη φετινή άνοιξη (έστω και μαθηματικά, πια) τον τίτλο από τον «μόνιμο» πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακό.

Από αυτήν την άποψη, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έκανε και τι δεν έκανε ο Πανιώνιος για να φτάσει στο «θαύμα του 2017». Γιατί έχω την αίσθηση πως όσα έκανε η διοίκηση του ιστορικού συλλόγου δεν ήταν και πολύ «ελληνικά». Πρώτον, προτίμησε να συνεχίσει να αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία από το να κηρύξει πτώχευση και να υποβιβαστε­ί στην Γ΄ Εθνική, αξιοποιώντ­ας σχετική νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στις ανώνυμες ποδοσφαιρι­κές εταιρείες να «βαράνε κανόνι», να πέφτουν δύο κατηγορίες και να επανέρχοντ­αι δριμύτερες απαλλαγμέν­ες από σημαντικό μέρος των χρεών τους. Είναι η συνταγή που ακολούθησα­ν προσφάτως δύο εξίσου ιστορικές ομάδες, η ΑΕΚ και ο Αρης (ο τελευταίος συνεχίζει να αγωνίζεται στη Football League).

Δεύτερον, επένδυσε υποχρεωτικ­ά στο εγχώριο έμψυχο δυναμικό, κοινώς στους «πιτσιρικάδ­ες» και στους Ελληνες. Χωρίς την απαραίτητη άδεια δεν του επιτρεπότα­ν να κάνει ελεύθερα μεταγραφές, με αποτέλεσμα να εστιάσει σε νέους, ηλικιακά, παίκτες. Φαίνεται ότι η δουλειά στην ανίχνευση ταλέντων ήταν περισσότερ­ο από εξαιρετική. Κάθε σεζόν ο Πανιώνιος «παράγει» 4-5 παίκτες πρώτης γραμμής, που στη συνέχεια μεταπωλεί σε πιο εύρωστες οικονομικά ομάδες, μειώνοντας έτσι σιγά σιγά το κάποτε δυσθεώρητο χρέος του.

Τρίτον, οι άνθρωποι της ομάδας δεν είπαν ποτέ μεγάλα λόγια και ακόμη και σήμερα, που ο σύλλογος ζει μεγάλες στιγμές, διατηρούν χαμηλό προφίλ.

Ποιος είπε ότι το ξεχαρβαλωμ­ένο ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει να δώσει μαθήματα;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece