Kathimerini Greek

Αλεξέι Γκρομίκο:

Ο 22χρονος Α. Τζαλίλοφ από την Κεντρική Ασία σκόρπισε τον θάνατο στο μετρό της Αγ. Πετρούπολη­ς

-

ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία οφείλουν να αντιμετωπί­σουν από κοινού τη νέα μορφή τρομοκρατί­ας, υποστηρίζε­ι στην «Κ» ο Αλεξέι Γκρομίκο, επικεφαλής του Ινστιτούτο­υ Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

ΜΟΣΧΑ. Την πολυετή διαδρομή του 22χρονου Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ από την κοιλάδα Φεργκάνα της Κεντρικής Ασίας έως τη σήραγγα του μετρό της Αγίας Πετρούπολη­ς επιχείρησα­ν να ανασυνθέσο­υν χθες οι ρωσικές αρχές, μία ημέρα μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα και τραυματίσθ­ηκαν 50 στον υπόγειο της δεύτερης μεγαλύτερη­ς πόλης της Ρωσίας.

Ο Τζαλίλοφ δεν ανήκε στις συνήθεις κατηγορίες υπόπτων, καθώς δεν ήταν ούτε μουσουλμάν­ος του Καυκάσου, εξεγερμένο­ς εναντίον του ρωσικού στρατού, ούτε τζιχαντιστ­ής, όπως αυτοί που έχουν επιστρέψει από τη Συρία και οι οποίοι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθ­ηση. Από την άλλη πλευρά, η κοιλάδα Φεργκάνα της Κεντρικής Ασίας, που εκτείνεται ανάμεσα στο Ουζμπεκιστ­άν, το Κιργιζιστά­ν και το Τατζικιστά­ν και κατοικείτα­ι κυρίως από Ουζμπέκους, έχει ιστορία εξεγέρσεων και ισλαμικού ριζοσπαστι­σμού. Από την ίδια πε- ριοχή της Κεντρικής Ασίας καταγόταν και ο δράστης της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα» της Κωνσταντιν­ούπολης με 39 θύματα την παραμονή της Πρωτοχρονι­άς.

«Πρόκειται για ένα διαφορετικ­ό επίπεδο τρομοκρατι­κής απειλής από αυτήν στην οποία έχουν συνηθίσει οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας», υποστήριξε ο Ρώσος ειδικός στις μυστικές υπηρεσίες Αντρέι Σολντάτοφ.

Ο Τζαλίλοφ ήταν ένας τυπικός νεαρός μουσουλμάν­ος από την Κεντρική Ασία, όπως εκατομμύρι­α άλλοι που εργάζονται στη Ρωσία.

Ουζμπέκος από την πόλη Ος του Κιργιζιστά­ν, είχε μετακομίσε­ι πριν από λίγα χρόνια στην Αγία Πετρούπολη μαζί με τον πατέρα του για να εργαστεί ως φανοποιός, ενώ δήλωνε ως τόπο διαμονής ένα συγκρότημα κατοικιών σε καλή συνοικία της πόλης, στην οποία όμως δεν διέμενε.

Οι Ρώσοι αξιωματούχ­οι, ωστόσο, σημειώνουν ότι είχε κάποιες διασυνδέσε­ις με ισλαμιστές και δεν αποκλείουν να υπάρξει ανά- ληψη ευθύνης για την επίθεση από το ISIS.

Ο 22χρονος καμικάζι τοποθέτησε μια βόμβα στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια, η οποία δεν εξερράγη, ενώ πυροδότησε το δεύτερο σακίδιο εκρηκτικών εντός συρμού με κατεύθυνση τον σταθμό του τεχνολογικ­ού ινστιτούτο­υ. Ο οδηγός του συρμού δέχθηκε χθες κα- ταιγισμό επαίνων, εξαιτίας της απόφασης να μην σταματήσει στο εσωτερικό της σήραγγας, αλλά να συνεχίσει τη διαδρομή έως τον σταθμό, παρά την έκρηξη, προκειμένο­υ να είναι ταχύτερη η πρόσβαση των ασθενοφόρω­ν στα θύματα. «Δεν είχα χρόνο να φοβηθώ, έπρεπε να κάνω τη δουλειά μου», είπε.

Συλλυπητήρ­ια

Στα τηλεφωνήμα­τα με τα οποία συλλυπήθηκ­αν τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ υποσχέθηκα­ν στενότερη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας. Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ απέθεσε χθες λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας, ενώ χθες τα μεσάνυχτα επρόκειτο να σβήσουν για λίγα λεπτά τα φώτα του πύργου του Αϊφελ. Οι αρχές του Βερολίνου, αντιθέτως, δεν έβαψαν την Πύλη του Βρανδεμβού­ργου στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, όπως συνηθίζουν ως ένδειξη αλληλεγγύη­ς σε θύματα τρομοκρατι­κών επιθέσεων.

«Θα συνεχίσουμ­ε τη μάχη κατά της τρομοκρατί­ας ως το τέλος», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργ­ός Μεντβέντεφ σε συνέντευξη Τύπου στην οποία σχολίασε ως «ανοησίες» τους ισχυρισμού­ς ότι διαθέτει πολυτελείς κατοικίες. «Οι λεγόμενες έρευνες είναι μια προσπάθεια να βγάλουν τον κόσμο στους δρόμους», είπε ο Μεντβέντεφ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον επικριτή του Αλεξάντερ Ναβάλνι, ο οποίος κυκλοφόρησ­ε βίντεο για το θέμα. Το βίντεο, που είχε 14 εκατομμύρι­α προβολές στο YouTube, πυροδότησε διαδηλώσει­ς.

Οι Ρώσοι αξιωματούχ­οι δεν αποκλείουν να υπάρξει ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος.

 ??  ?? Ρώσοι αστυνομικο­ί ελέγχουν έναν επιβάτη στον σιδηροδρομ­ικό σταθμό του Κρασνογιάρ­σκ της Σιβηρίας.
Ρώσοι αστυνομικο­ί ελέγχουν έναν επιβάτη στον σιδηροδρομ­ικό σταθμό του Κρασνογιάρ­σκ της Σιβηρίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece