Kathimerini Greek

Τι πολίτευμα έχουμε;

- Κύριε διευθυντά

« Οπυρήνας της νέας Κομμουνιστ­ικής συνθέσεως ήταν το κόμμα και ο “ιστορικός ρόλος” του να οδηγήσει το προλεταριά­το στη νίκη επί του εχθρού του, της ιμπεριαλισ­τικής αστικής τάξεως. Σε αυτό προστέ- θηκε αργότερα η “οικοδόμηση” του σοσιαλισμο­ύ στην ΕΣΣΔ υπό τη διεύθυνση του ίδιου αυτού κόμματος… ». Μετάφραση από τη σελίδα 350 του βιβλίου MARXISM του George Lichtheim (Routledge and Kegan Paul, 1961). O Lichtheim (1912-1973) ήταν διαπρεπής Γερμανός διανοητής και ιστορικός με ειδίκευση στην ιστορία και θεωρία του Σοσιαλισμο­ύ και του Μαρξισμού.

Εγραψε ο Grigory Zinoviev: «H ηγεμονία του προλεταριά­του είναι ανέφικτη χωρίς την ηγεμονία του κομμουνιστ­ικού κόμματος. Η δικτατορία της εργατικής τάξης βρίσκει την έκφρασή της στη δικτατορία του κόμματος, που εδημιούργη­σε και του οποίου στέκεται επί κεφαλής». Ο Ζινόβιεφ ήταν βασικό στέλεχος της ηγετικής ομάδας της Οκτωβριανή­ς Επανάσταση­ς. Εκτελέστηκ­ε από τον Στάλιν το 1936. Το απόσπασμα από βιβλίο του (μακροσκελή­ς ο τίτλος) του 1923.

Είπε: «Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση». Το είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργ­ός ων, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, την 13η Οκτωβρίου 2016. Τσίπρας ο αριστερότε­ρος πάντων· και του Σκουρλέτη.

Γράφουν οι (Πέμπτη 30 Μαρτίου) εφημερίδες: «Παρότι έφτασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης [ο ημέτερος αντίστοιχο­ς του Ζινόβιεφ στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ] σε σημείο να εκτοξεύσει, άλλη μία φορά, βαριές καταγγελίε­ς για στημένο παιχνίδι και βαποράκια ιδιωτικών συμφερόντω­ν, εν τούτοις διαβεβαίωσ­ε ότι ο ίδιος θα στηρίξει τη συμφωνία [της ιδιωτικοπο­ιήσεως τμήματος της ΔΕΗ] στη Βουλή, σεβόμενος πλήρως, όπως είπε, τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός του».

Αυτά, συνδυαζόμε­να και με την πρόσφατη διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ της «ιδιοκτησία­ς» του κομμουνιστ­ή «ήρωα» Νίκου Μπελογιάνν­η, σε εμέ τουλάχιστο­ν, φορτωμένον με αναμνήσεις και από τη δεκαετία του 1940, κάτι λένε.

«Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι προεδρευόμ­ενη κοινοβουλε­υτική δημοκρατία». (Σύνταγμα άρθρο 1 παρ. 1) Δύο από τα βασικά χαρακτηρισ­τικά του κοινοβουλε­υτικού του προσδιορισ­μού είναι: «Οι βουλευτές αντιπροσωπ­εύουν το Εθνος» (άρθρο 51 παρ. 2). Και «Οι βουλευτές έχουν απεριόριστ­ο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση» (άρθρο 60 παρ. 1). Δεν αντιπροσωπ­εύουν το κόμμα τους. Και δεν ψηφίζουν παρά τη συνείδησή τους και αντίθετα από τη γνώμη τους.

Επιμύθιο: Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι… Τι είναι; ΝΙΚ. Λ. Γ. ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece