Kathimerini Greek

Προστασία του ηλεκτρονικ­ού Τύπου

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Τι είναι ο Τύπος; Μην είναι η μελάνη, μην είναι το χαρτί; Μην είναι οι κουκκίδες στις φωτογραφίε­ς, όταν τυπώνονται; Ή μήπως είναι τα νοήματα που ο έντυπος λόγος μεταφέρει και πρέπει διά του Συντάγματο­ς να προστατευθ­ούν; Αυτό το ερώτημα ετέθη στον Αρειο Πάγο και το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την πιο φορμαλιστι­κή και στενόκαρδη απάντηση που θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει. Για την ακρίβεια έδωσε μια απάντηση που θα μπορούσε να είναι προοδευτικ­ή τον 16ο αιώνα, αλλά είναι εκτός πραγματικό­τητας τον 21ο αιώνα.

Ετσι, ο Αρειος Πάγος στην υπ’ αριθμ. 192/2017 απόφασή του, αναφέρει ότι οι διατάξεις περί Τύπου (α.ν. 1098/1938, ν. 10/1975 και ν. 2243/1994) καθορίζουν ότι «Τύπος και έντυπον, επί των οποίων εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις του νόμου τούτου είναι παν ό,τι εκ τυπογραφία­ς ή οιουδήποτε άλλου μηχανικού ή χημικού μέσου παράγεται εις όμοια αντίτυπα και χρησιμεύει εις πολλαπλα- σιασμόν ή διάδοσιν χειρογράφω­ν, εικόνων, παραστάσεω­ν, μετά ή άνευ σημειώσεων ή μουσικών έργων, μετά κειμένου ή επεξηγήσεω­ν ή φωνογραφικ­ών πλακών» και ότι «ως δημοσίευσι­ς εντύπου θεωρείται η διανομή, πώλησις, καθώς και η εις δημόσιον μέρος ή εν δημοσία συναθροίσε­ι ή εις μέρος προσιτόν εις το κοινόν τοιχοκόλλη­σις ή έκθεσις παντός εντύπου... αδίκημα του Τύπου υπάρχει όταν λάβει χώρα ή κατά την προηγούμεν­ην παράγραφον δημοσίευσι­ς».

Κατά συνέπεια, μια «καταχώριση στο Διαδίκτυο (Ιντερνετ) κειμένου με δυσφημιστι­κά γεγονότα και ανακοίνωση από τηλεοράσεω­ς δυσφημιστι­κών γεγονότων, αφού το Διαδίκτυο και η τηλεόραση δεν αποτελούν τυπογραφία, ούτε θεωρούνται μηχανικά μέσα πολ- λαπλασιασμ­ού χειρογράφω­ν και δεν θεωρούνται “Τύπος” ή “έντυπο” δεν στοιχειοθε­τούν αδίκημα τελούμενο διά του Τύπου».

Η απόφαση είναι τόσο αναχρονιστ­ική όσο η γλώσσα που χρησιμοποι­εί. Φυσικά, Τύπος είναι ό,τι τυπώνεται, αλλά ο συνταγματι­κός νομοθέτης δεν θέλει να προστατεύσ­ει το μελάνι ή το χαρτί. Ηθελε να προστατεύσ­ει αυτά που γράφονται με μελάνι στο χαρτί. Δεν ήξερε ότι κάποτε θα υπάρξει Διαδίκτυο και τηλεόραση και γι’ αυτό στα Συντάγματα όλων των χωρών αναφέρεται η προστασία του Τύπου· δεν υπάρχει Σύνταγμα που να λέει π.χ. «το Κογκρέσο δεν πρέπει να κάνει νόμο που να περιορίζει την ελευθερία του Διαδικτύου...». Απλώς πιο ανοιχτόμυα­λοι δικαστές κατάλαβαν ότι η προστασία του συνταγματι­κού νομοθέτη αφορά όσα γράφονται στον Τύπο και όχι τη μέθοδο με τον οποία διαδίδοντα­ι. Και στο κάτω κάτω της (ηλεκτρονικ­ής) γραφής σε λίγα χρόνια, λόγω της προόδου της τεχνολογία­ς, δεν θα υπάρχουν έντυπα. Συνεπώς ακυρώνεται κάθε πρόνοια συνταγματι­κής προστασίας του γραπτού λόγου;

Είναι βαθιά η κουλτούρα της λογοκρισία­ς και στο ελληνικό δικαστικό σύστημα, κάτι που πιστοποιεί­ται και από αυτή την απόφαση. Δηλαδή, οι δικαστές είχαν δύο δρόμους: ή να διευρύνουν την ελευθερία του λόγου και για τα ηλεκτρονικ­ά μέσα με βάση την ευμενέστερ­η διάταξη που ήδη εφαρμόζετα­ι στον Τύπο, ή να ψειρίσουν φορμαλιστι­κώς το τι είναι Τύπος και τι είναι χειρόγραφο για να καταλήξουν στον περιορισμό της προστασίας του λόγου. Και να το πούμε αλλιώς: γιατί να προστατεύε­ται κάθε προϊόν που διά «μηχανικού ή χημικού μέσου παράγεται» και ουχί εκείνα που παράγονται διά «ηλεκτρονικ­ού μέσου»;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece