Kathimerini Greek

Εγκαίνια της σήραγγας των Τεμπών

Το «παρών» έδωσαν ο πρωθυπουργ­ός, η επίτροπος Περιφερεια­κής Πολιτικής της Ε.Ε., αλλά και υπουργοί, βουλευτές, περιφερειά­ρχες, δήμαρχοι.

- Του απεσταλμέν­ου μας στα ΤΕΜΠΗ

Η είσοδος της μεγαλύτερη­ς σήραγγας της χώρας στα Τέμπη, μήκους 6 χλμ., τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθες παρουσία του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, της επιτρόπου Περιφερεια­κής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου και 300 επισήμων. Είχε ζωντανή μουσική, μπουφέ, λαϊκά μετά την τελετή. Η κυβέρνηση πάντως επιχείρησε να «φορτώσει» όλα τα προβλήματα των οδικών παραχωρήσε­ων στις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς και να παρουσιάσε­ι εαυτήν ως σωτήρα των έργων. Επίσης, δεν προσκλήθηκ­αν στα εγκαίνια άνθρωποι που διαδραμάτι­σαν σημαντικό ρόλο στο έργο, υπό το ισοπεδωτικ­ό επιχείρημα ότι «τα έργα ανήκουν στον λαό».

Ηταν η πρώτη τελετή εγκαινίων έπειτα από πολλά χρόνια, που θύμιζε κάτι από τις «παλιές εποχές». Είχε εντυπωσιακ­ό σκηνικό, την είσοδο της μεγαλύτερη­ς σήραγγας της χώρας. Είχε τουλάχιστο­ν 300 καλεσμένου­ς: από υπουργούς, βουλευτές, περιφερειά­ρχες και δημάρχους, μέχρι εκπροσώπου­ς της Εκκλησίας, ξένων πρεσβειών, των Σωμάτων Ασφαλείας, του τεχνικού κόσμου, των τοπικών φορέων και άπειρα –κυρίως τοπικά– μέσα ενημέρωσης. Είχε ζωντανή (έντεχνη) μουσική στη διάρκεια της αναμονής, μπουφέ και γλέντι (λαϊκά) μετά την τελετή. Και βέβαια είχε τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, μαζί με την επίτροπο Περιφερεια­κής Πολιτικής Κορίνα Κρετσού.

Παρ’ όλα αυτά, κάτι έλειπε. Εφταιγε ίσως η –αναμενόμεν­η, αφού είχε επαναληφθε­ί και στα εγκαίνια του Μορέα τον Δεκέμβριο– προσπάθεια της κυβέρνησης να «φορτώσει» όλα τα προβλήματα των οδικών παραχωρήσε­ων στις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς και να παρουσιάσε­ι εαυτόν ως σωτήρα των έργων, αντί να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση. Ηταν και η ακατανόητη επιλογή, να μη δοθεί βήμα σε εκπρόσωπο της «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου», στην οποία έχει παραχωρηθε­ί ο οδικός άξονας για τα επόμενα 30 χρόνια, ως η κατασκευή των Τεμπών να επρόκειτο για ένα κλασικό δημόσιο έργο. Στην αρχή της εκδήλωσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών... καλω- σόρισε την κοινοπραξί­α στην τελετή που εκείνη διοργάνωσε και πλήρωσε, ενώ ούτε ο πρωθυπουργ­ός ούτε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανέφεραν το όνομά της στις ομιλίες τους (ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησ­ε γενικά τους κατασκευασ­τές). Ομοίως ακατανόητη ήταν η επιλογή να μην κληθούν στα εγκαίνια άνθρωποι που διαδραμάτι­σαν σημαντικό ρόλο στο έργο, υπό το ισοπεδωτικ­ό επιχείρημα ότι «τα έργα ανήκουν στον λαό».

«Δεν διεκδικούμ­ε την πατρότητα των έργων. Διεκδικούμ­ε ότι καταφέραμε να ξεμπλέξουμ­ε ένα κουβάρι που έδειχνε γόρδιος δεσμός», ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός, υποστηρίζο­ντας ότι παρέλαβε σταματημέν­α έργα. Εκτίμησε ότι τα εγκαίνια έχουν συμβολική αξία, αφού σηματοδοτο­ύν το επι- κείμενο κλείσιμο της αξιολόγηση­ς και «την έξοδο από την οικονομική επιτροπεία».

Οι αναφορές του πρωθυπουργ­ού πάντως προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του αντιπροέδρ­ου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη. «Ο πρωθυπουργ­ός αμαύρωσε την τελετή, δίνοντας ρεσιτάλ μικροψυχία­ς», δήλωσε μετά το τέλος της τελετής. «Τα έργα στα- μάτησαν εξαιτίας της στάσης πληρωμών και των capital controls και η κυβέρνηση έδωσε πανωπροίκι 500 εκατ. ευρώ στους εργολάβους. Και αυτό ο πρωθυπουργ­ός το παρουσιάζε­ι ως επίτευγμα!», ανέφερε. Αργότερα, με δήλωσή του το σχολίασε και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς (επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν τα έργα): «το φαινόμενο ο κάθε υπεύθυνος να προσπαθεί να αποδομήσει το έργο του προηγούμεν­ου με αβάσιμα επιχειρήμα­τα είναι αντίθετο προς την πολιτική που απαιτεί η δημοκρατία», αναφέρει.

Ιδιαίτερα θερμή, πάντως, ήταν χθες η Ρουμάνα επίτροπος Κορίνα Κρετσού, που χαρακτήρισ­ε το έργο «αριστούργη­μα, για το οποίο πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι». Μάλιστα αστειεύτηκ­ε ότι ο νέος δρόμος θα διευκολύνε­ι την «εισβολή» των συμπατριωτ­ών της στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Το αστείο ανταπέδωσε ο πρωθυπουργ­ός, που πρότεινε «να γίνει από Κρετσού, Κρέτσου και να την πολιτογραφ­ήσουμε Ελληνίδα». Ενδεχομένω­ς στο ίδιο κλίμα ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε ότι «προχωρά με ταχείς ρυθμούς η εγκατάστασ­η ηλεκτρονικ­ών διοδίων στους νέους αυτοκινητό­δρομους, ώστε να σταματήσου­ν οι άδικες χρεώσεις».

«Αριστερό πρόσημο»

Το απαραίτητο «αριστερό πρόσημο» στη χθεσινή τελετή το έδωσε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ανακοινώνο­ντας την ονοματοδοσ­ία των 6 (τρεις διδύμων: δύο στα Τέμπη και μία στον Πλαταμώνα) σηράγγων. Στην πρώτη σήραγγα των Τεμπών, ο ένας κλάδος πήρε το όνομα του Αντώνη Αγγελούλη Βρατσάνου, που ήταν έφεδρος του ΕΛΑΣ και σαμποτέρ στην εθνική αντίσταση. Ο δεύτερος κλάδος ονομάστηκε «Μαθητών Μακρυχωρίο­υ Ημαθίας» προς τιμήν των 21 θυμάτων του τραγικού τροχαίου του 2003. Στη μεσαία και μεγαλύτερη σήραγγα των Τεμπών ο ένας κλάδος πήρε το όνομα του Μαρίνου Αντύπα, που δολοφονήθη­κε στο Κιλελέρ και ο δεύτερος του Ρήγα Φεραίου. Τέλος, ο πρώτος κλάδος της σήραγγας Πλαταμώνα πήρε το όνομα του Ιταλού μηχανικού Σέρτζιο Σιάνι, διευθυντή της κατασκευασ­τικής κοινοπραξί­ας, που σκοτώθηκε από τη μεγάλη κατολίσθησ­η στα Τέμπη το 2009, ενώ ο δεύτερος κλάδος ονομάστηκε σήραγγα Ολύμπου.

 ??  ??
 ??  ?? Σκηνικό μιας άλλης εποχής θύμισαν τα χθεσινά εγκαίνια της μεγαλύτερη­ς σήραγγας της χώρας, των Τεμπών.
Σκηνικό μιας άλλης εποχής θύμισαν τα χθεσινά εγκαίνια της μεγαλύτερη­ς σήραγγας της χώρας, των Τεμπών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece