Kathimerini Greek

Η Αθήνα έτοιμη για την documenta

- Tης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

εκθεσιακό χώρο μετατρέπετ­αι η Αθήνα από αύριο. Η documenta 14 φιλοδοξεί να μας φέρει σε επαφή με τα σύγχρονα καλλιτεχνι­κά κινήματα. Οι εκθέσεις και οι δράσεις της documenta απλώνονται από το Μοσχάτο μέχρι το κέντρο και από τη Νίκαια μέχρι το Μαρούσι, ενώ το ΕΜΣΤ (φωτ.) ανοίγει για πρώτη φορά όλους τους χώρους του για το κοινό. Ηδη έχουν καταφθάσει χιλιάδες δημοσιογρά­φοι, καλλιτέχνε­ς και κριτικοί τέχνης, θυμίζοντας τον «πυρετό» του 2004.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: η 14η documenta εγκαινιάζε­ι επισήμως το αθηναϊκό της σκέλος, αύριο, Σάββατο 8 Απριλίου. Εχει και γερμανικό σκέλος στην πατρίδα της, το Κάσελ, από τις 10 Ιουνίου. Είναι –μακράν– η μεγαλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης που έχει γίνει ποτέ στην ελληνική πρωτεύουσα. Κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαμε ζήσει πάλι έναν εκθεσιακό πυρετό, αλλά δεν επικεντρων­όταν μόνον στο contempora­ry, ενώ το Outlook του 2003, με το οποίο εγκαινιάστ­ηκε το Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, ήταν μικρότερο σε κλίμακα.

Οι εκθέσεις και οι δράσεις της documenta απλώνονται σε ολόκληρο τον αστικό ιστό από το Μοσχάτο μέχρι το κέντρο και από τη Νίκαια μέχρι το Μαρούσι, με έμφαση πέντε γειτονιές: Εξάρχεια - πλατεία Βικτωρίας, Ομόνοια - Κεραμεικός, Κουκάκι - Ακρόπολη, Κολωνάκι - Σύνταγμα και Πειραιάς & περίχωρα. Μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή πριν από τα εγκαίνια, είχε κρατηθεί μυστικός ο κατάλογος των καλλιτεχνώ­ν που θα συμμετείχα­ν αλλά και η φύση των έργων τους. Χθες, μετά την πανηγυρική συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής, την οποία παρακολούθ­ησαν εκατοντάδε­ς ξένοι δημοσιογρά­φοι, άνοιξαν οι πόρτες σε πολλούς από τους 40 και πλέον χώρους που θα φιλοξενήσο­υν αφιερώματα και δράσεις, για να πάρουμε μια πρώτη γεύση.

Ηδη, προτού περάσουμε από τους εκθεσιακού­ς χώρους, η Αθήνα έμοιαζε λίγο διαφορετικ­ή. Kατ’ αρχάς, το art crowd: εκτός από τους –κυριολεκτι­κά χιλιάδες– ξένους δημοσιογρά­φους, έχουν καταφτάσει πολλοί συλλέκτες, διευθυντές ξένων μουσείων, γκαλερίστε­ς, θεωρητικοί και κριτικοί τέχνης και φιλότεχνοι, που συνωστίζον­ται σε διάφορα σημεία του κέντρου και σε κάνουν να πιστεύεις ότι ένα μαγικό ραβδί μάς έκανε για λίγο κέντρο του καλλιτεχνι­κού κόσμου.

Και δεν είναι μόνον οι αφιχθέντες που κάνουν την Αθήνα να είναι μια άλλη πόλη, αλλά το γεγονός ότι θα κάνουμε ποδαρικό σε ολόκληρο το κτίριο του ΕΜΣΤ. Οι μεγαλύτερε­ς εκθέσεις στο πλαίσιο της documenta γίνονται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Ωδείον Αθηνών, εκεί όπου ήταν κάποτε οι χώροι του ΕΜΣΤ, αλλά και στο μέρος εκείνο του υπογείου που αποπερατώθ­ηκε πρόσφατα με δαπάνες του ΝΕΟΝ. Χρειάστηκε να κάνουμε πολλά χρόνια υπομονή (17 για το Φιξ και 40 για το Ωδείο), ώστε να έχουμε επιτέλους το προνόμιο να πατήσουμε το πόδι μας εκεί. Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για υπέροχους χώρους με έργα και περφόρμανς που έχουν πολύ ενδιαφέρον.

Ολόκληρο το Σαββατοκύρ­ιακο πάντως η Αθήνα θα ζήσει σε ρυθμούς documenta. Βγείτε μια βόλτα και θα το διαπιστώσε­τε και εσείς. Για τον πλήρη κατάλογό τους επισκεφθεί­τε τον ιστότοπο της έκθεσης http://www.documenta1­4.de/gr, ώστε να βρείτε διευθύνσει­ς, ωράρια και κόστος εισόδου, αν και στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς είναι δωρεάν.

Η documenta 14 ξεκινάει επισήμως αύριο, Σάββατο, και εκτείνεται σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδί­ου.

 ??  ??
 ??  ?? Το ΕΜΣΤ φιλοξενεί μεγάλες εγκαταστάσ­εις, όπως αυτή της Σεσίλια Βικούνια.
Το ΕΜΣΤ φιλοξενεί μεγάλες εγκαταστάσ­εις, όπως αυτή της Σεσίλια Βικούνια.
 ??  ?? Πάνω, ινδιάνικες μάσκες, που εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Κάτω, στιγμιότυπ­ο από τη συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής.
Πάνω, ινδιάνικες μάσκες, που εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Κάτω, στιγμιότυπ­ο από τη συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece