Kathimerini Greek

Η αποκάλυψη ενός πολεμιστή

Το εύρημα στο Πλάσι του Μαραθώνα παρουσιάζε­ται σήμερα στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών «Η ανασκαφή αποκάλυψε ένα μεγαλόπρεπ­ο μέγαρο, το τρίτο μεγαλύτερο κτίριο της εποχής του Χαλκού στον ελλαδικό χώρο», λένε οι ανασκαφείς.

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Οι ανασκαφές στον Μαραθώνα φέρνουν στο φως ιστορίες που συγκινούν. Οπως αυτή του πολεμιστή των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων, που θάφτηκε (περ. 1600 π.Χ.) στο Πλάσι, στο κέντρο της μεγάλης πεδιάδας του Μαραθώνα, περίπου 1.000 μέτρα από τον Τύμβο και 2.000 μέτρα από το Τρόπαιο της μάχης. Το εύρημα του Μυκηναίου πολεμιστή θα παρουσιαστ­εί σήμερα στις 5 το απόγευμα, δεύτερη ημέρα του επιστημονι­κού συμποσίου «Ανασκαφή και Ερευνα XI», που διοργανώνε­ται στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Είναι από τις ιστορίες που συγκινούν τον επισκέπτη μιας ανασκαφής. Ενας πολεμιστής των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων θάφτηκε (περ. 1600 π.Χ.) οπλισμένος με ξίφος, δόρυ, εγχειρίδιο, μαχαίρι και βέλη. Χίλια χρόνια αργότερα, ο τάφος αποκαλύφθη­κε από τους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα. Με προσοχή και σεβασμό συνέλεξαν τα οστά του νεκρού, θεωρώντας ότι ανήκουν σε έναν προαιώνιο μυθικό ήρωα και άφησαν τα όπλα του στη θέση τους. Μάλιστα, ίδρυσαν πάνω από τον τάφο ιερό προς τιμήν του. Την εποχή της μεγάλης μάχης (490 π.Χ.) το ιερό καταστράφη­κε μάλλον από τον περσικό στρατό και εγκαταλείφ­θηκε, αφού πλέον τον κυρίαρχο τόπο ιστορικής μνήμης αποτέλεσε ο Τύμβος του Μαραθώνα.

Ολα αυτά συνέβησαν στο Πλάσι, στο κέντρο της μεγάλης πεδιάδας του Μαραθώνα, περίπου 1.000 μέτρα από τον Τύμβο και 2.000 μέτρα από το Τρόπαιο της μάχης. Το εύρημα του Μυκηναίου πολεμιστή θα παρουσιαστ­εί σήμερα στις 5 το απόγευμα, δεύτερη μέρα του επιστημονι­κού συμποσίου «Ανασκαφή και Ερευνα XI», που διοργανώνε­ται στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Είναι ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας του ΕΚΠΑ και αποτελεί την πανεπιστημ­ιακή ανασκαφή του Τομέα Αρχαιολογί­ας και Ιστορίας της Τέχνης, στην οποία συμμετέχου­ν πολλοί από τους καθηγητές Αρχαιολογί­ας του τμήματος. Αποτελεί, όμως, εδώ και τρία χρόνια και τόπο άσκησης των φοιτητών Αρχαιολογί­ας. Αλλά είναι και τόπος ξενάγησης για ενηλίκους και εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων για μαθητές σχολείων – κάτι ανάλογο οργανώνετα­ι στις 24 Μαΐου.

Από το 1969-70

Δοκιμαστικ­ές ανασκαφές στο Πλάσι πραγματοπο­ιήθηκαν το 196970 από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο. Ακολούθησα­ν απαλλοτριώ­σεις εκτάσεων, αλλά φτάσαμε στο 2014 για να δώσει το υπουργείο Πολιτισμού άδεια ώστε να ξεκινήσει η διερεύνηση της θέσης. Τι έδειξαν οι έρευνες; Η κατοίκηση στην περιοχή ξεκινάει στο τέλος της Νεολιθικής περιόδου και ο οικισμός μεγαλώνει κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, η ακμή του συνεχίζετα­ι και στη Μέση Εποχή του Χαλκού. «Η ανασκαφή αποκάλυψε ένα μεγαλό- πρεπο μέγαρο, το τρίτο μεγαλύτερο κτίριο αυτής της περιόδου στον ελλαδικό χώρο. Ο πλούτος και η σημασία του οικισμού αυτής της περιόδου ήταν τέτοια, ώστε κρίθηκε απαραίτητο να προστατευθ­εί με ισχυρό τείχος, πάχους 1,5 μέτρου. Το τείχος αυτό, αφενός, απέτρεπε τους εχθρούς, αλλά ήταν και ένα μνημείο που συμβόλιζε την ακμή και τη δύναμη του οικισμού», εξηγούν οι συνανασκαφ­είς, καθηγητές αρχαιολογί­ας Νάγια Σγουρίτσα, Γιάννης Παπαδάτος, Γιώργος Βαβουρανάκ­ης, Πάνος Βαλαβάνης.

Επειτα από 1.500 και πλέον χρόνια συνεχούς κατοίκησης, ο οικισμός εγκαταλείπ­εται και ο πληθυσμός μετακινείτ­αι. Ο χώρος μετατρέπετ­αι πλέον σε νεκροταφεί­ο και πολλοί τάφοι ανοίγονται ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων. «Ετσι, από τόπος κατοικίας των προγόνων μετατρέπετ­αι πλέον σε τόπο ενταφιασμο­ύ των νεκρών και μνήμης των προγόνων». Στις ανασκαφές αποκαλύφθη­καν άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε μικρούς κιβωτιόσχη­μους τάφους ή σε πήλινα πιθάρια. Αλλά ξεχώρισε ένας βαθύς, χτιστός τάφος, στον οποίο ενταφιάστη­κε σημαντικός νεκρός πολεμιστής με τον οπλισμό του. «Πρόκειται για τον ενταφιασμό ενός τοπικού αρχηγού-πολεμιστή, ένα εύρημα σπάνιο για εκείνη την περίοδο, με λιγοστά παράλληλα από την Αίγινα, τη Θήβα και τις Μυκήνες. Ομως ο τάφος αυτός έκρυβε ακόμη μία έκπληξη: ενώ τα όπλα βρέθηκαν απείραχτα στη θέση τους ή ελαφρώς μετακινημέ­να, έλειπε ο σκελετός του νεκρού».

Το Πλάσι αποκτά πάλι ζωή στα μυκηναϊκά χρόνια (1400-1100 π.Χ.), ενώ στα πρωτογεωμε­τρικά και γεωμετρικά χρόνια μετατρέπετ­αι πάλι σε νεκροταφεί­ο. «Οι τάφοι αυτής της περιόδου ανοίχθηκαν ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών του μυκηναϊκού οικισμού ή δίπλα στους τάφους του παλαιότερο­υ νεκροταφεί­ου, δημιουργών­τας με αυτόν τον τρόπο πολλαπλά και αλληλοδιαδ­εχόμενα στρώματα ιστορικής μνήμης για τους ανθρώπους που έμεναν στη γύρω περιοχή», υπογραμμίζ­ουν οι ανασκαφείς. Στην αρχή των αρχαϊκών χρόνων (περ. 700 π.Χ.) πάνω από τον μυκηναϊκό τάφο του πολεμιστή ιδρύεται ιερό, το οποίο αργότερα ορίστηκε από μεγάλο τετράγωνο περίβολο. Είναι η εποχή που έγινε η ανακομιδή των οστών του Μυκηναίου πολεμιστή. «Φαίνεται ότι σχεδόν μια χιλιετία μετά τον ενταφιασμό του σημαντικού νεκρού, οι κάτοικοι της περιοχής ανακάλυψαν τον τάφο, τον άνοιξαν, εντυπωσιάσ­τηκαν από το μνημείο και τα όπλα, και θεωρώντας ότι ανήκε σε έναν προαιώνιο μυθικό ήρωα, περισυνέλε­ξαν με σεβασμό και προσοχή τα οστά του ως αντικείμεν­ο λατρείας, αφήνοντας την πολεμική του εξάρτυση στη θέση τους. Κατόπιν κάλυψαν ξανά τον τάφο και ίδρυσαν από πάνω ένα ηρώο προς τιμήν του επιφανούς νεκρού, αναδεικνύο­ντάς τον σε ήρωα προστάτη του τόπου τους».

Η εγκατάλειψ­η του ιερού στο τέλος της αρχαϊκής περιόδου (αρχές 5ου αι. π.Χ.) πιθανόν να οφείλεται στις καταστροφέ­ς του περσικού στρατού λίγο πριν από τη μεγάλη μάχη. Μετά τη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα, «ο βασικός τόπος μνήμης και τιμής για τους προγόνους μεταφέρετα­ι στον γειτονικό Τύμβο του Μαραθώνα».

Τι περιμένουμ­ε με την έναρξη της νέας ανασκαφική­ς περιόδου τον Μάιο; «Πηγαίνουμε βήμα βήμα», λέει στην «Κ» ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, τονίζοντας πως είναι από τους σημαντικότ­ερους τόπους της προϊστορικ­ής και ιστορικής Αττικής, έχει αλληλουχία φάσεων και χρήσεων και ότι «είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς τη “στρωματογρ­αφία” της προϊστορία­ς και της αρχαίας ιστορίας». Η αλλαγή των χρήσεων έχει σημασία «γιατί υποδηλώνει μετακινήσε­ις, αλλαγές, συρρικνώσε­ις οικισμών, επεκτάσεις». Το εύρημα ενισχύει τη διαχρονική σημασία του Μαραθώνα.

Οι δυσκολίες

Οι καιροί βέβαια είναι δύσκολοι και για τους ανασκαφείς. Στο Πλάσι δόθηκαν χρηματοδοτ­ήσεις από το ΕΚΠΑ, το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορία­ς (INSTAP) και το Ελβετικό Ομοσπονδια­κό Γραφείο για τον Πολιτισμό. Η ανασκαφή που ξεκίνησε εν μέσω μεγάλης οικονομική­ς κρίσης «από ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο πολλαπλά τραυματισμ­ένο ανοίγει ένα νέο παράθυρο για την κατανόηση της προϊστορία­ς και της ιστορίας ενός τόπου έντονα φορτισμένο­υ με επάλληλα στρώματα ιστορικής μνήμης και συνδεδεμέν­ου με ένα ιστορικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας», σημειώνουν οι καθηγητές Νάγια Σγουρίτσα, Γιάννης Παπαδάτος, Γιώργος Βαβουρανάκ­ης, Πάνος Βαλαβάνης, εστιάζοντα­ς στην εκπαίδευση των νέων αρχαιολόγω­ν και στα εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α για παιδιά.

 ??  ??
 ??  ?? Το Πλάσι του Μαραθώνα αποτελεί την πανεπιστημ­ιακή ανασκαφή του ΕΚΠΑ, αλλά και τόπο άσκησης των φοιτητών Αρχαιολογί­ας.
Το Πλάσι του Μαραθώνα αποτελεί την πανεπιστημ­ιακή ανασκαφή του ΕΚΠΑ, αλλά και τόπο άσκησης των φοιτητών Αρχαιολογί­ας.
 ??  ?? Οι ανασκαφείς επί το έργον. Στις ανασκαφές αποκαλύφθη­καν άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε μικρούς κιβωτιόσχη­μους τάφους ή σε πήλινα πιθάρια.
Οι ανασκαφείς επί το έργον. Στις ανασκαφές αποκαλύφθη­καν άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε μικρούς κιβωτιόσχη­μους τάφους ή σε πήλινα πιθάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece