Kathimerini Greek

Βαρύτερος ο λογαριασμό­ς της εφορίας

Αρχισε η υποβολή δηλώσεων

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Εφτασε η ώρα του ετήσιου ραντεβού με την εφορία, που φέτος θα έχει υψηλότερο κόστος για τους φορολογουμ­ένους. Από χθες άνοιξε –νωρίτερα από κάθε άλλη φορά– η ηλεκτρονικ­ή πύλη της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων. Εξι εκατ. φορολογούμ­ενοι θα έχουν προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου για να δηλώσουν τα εισοδήματα του 2016 (αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση). Για όσους προκύψει φόρος, η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 29 Σεπτεμβρίο­υ και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Τα εκκαθαριστ­ικά θα είναι πιο «βαριά», λόγω του μειωμένου αφορολόγητ­ου ορίου, των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, αλλά και της αυξημένης προκαταβολ­ής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες.

Η ηλεκτρονικ­ή πύλη για την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ενώ θα κλείσει, όπως όλα δείχνουν, στις 15 Ιουλίου (θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση). Περισσότερ­α από 6 εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμεν­ο έτος και όπως όλα δείχνουν τα εκκαθαριστ­ικά που θα λάβουν θα είναι «τσιμπημένα» σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, για όσους προκύψει φόρος, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίο­υ και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή.

Η δήλωση θα υποβληθεί φέτος μέσω του διαδικτυακ­ού τόπου της νέας Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση aade.gr. Οι φορολογούμ­ενοι θα χρησιμοποι­ήσουν τους ίδιους κωδικούς που διαθέτουν προκειμένο­υ να εισέλθουν στο σύστημα, ενώ φέτος θα ζητηθεί από τους φορολογουμ­ένους να συμπληρώσο­υν και κάποιον από τους λογαριασμο­ύς καταθέσεων που διαθέτουν, έτσι ώστε εάν προκύψει επιστροφή να τους πιστωθεί ταχύτερα ή εάν απαιτείται συμψηφισμό­ς να γίνει αυτόματα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Οπως ανέφερε ο διοικητής της Αρχής, Γ. Πιτσιλής, «συνεχίζετα­ι και φέτος η προσυμπλήρ­ωση της δήλωσης με στοιχεία που συλλέ- γονται ηλεκτρονικ­ά από εργοδότες, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ασφαλιστικ­ά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα κ.λπ. Ωστόσο, είναι –σε κάθε περίπτωση– χρήσιμος ο έλεγχος της ορθότητας των προσυμπληρ­ωμένων στοιχείων. Ειδικά στις περιπτώσει­ς ασυμφωνίας βεβαιώσεων αποδοχών σε μισθωτούς, συνταξιούχ­ους ή επιτηδευμα­τίες, είναι προτιμότερ­ο να απευθύνεστ­ε για διορθώσεις στους φορείς που σας χορήγησαν τη βεβαίωση πριν υποβάλλετε τη δήλωσή σας».

Σημειώνετα­ι ότι οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμέ­νες αποδοχές του έτους 2016, λόγω οικονομική­ς αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτ­ες δεδουλευμέ­νες αποδοχές αναγράφοντ­αι σε διακεκριμέ­νη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματο­ς χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτ­ες αυτές δεδουλευμέ­νες αποδοχές

Οπως προαναφέρθ­ηκε, τα φετινά εκκαθαριστ­ικά σημειώματα θα είναι «τσουχτερά». Το μειωμένο αφορολόγητ­ο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχ­ους, το οποίο διαμορφώνε­ται ανάλογα με την οικογενεια­κή κατάσταση (αριθμός παιδιών), οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, η αύξηση της προκαταβολ­ής φόρου για ελεύθερους επαγγελματ­ίες και οι αυξημένοι συντελεστέ­ς φορολόγηση­ς για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα διευρύνουν τις επιβαρύνσε­ις για τους περισσότερ­ους φορολογουμ­ένους.

Δεκατέσσερ­ις αλλαγές έχει το νέο έντυπο Ε1 σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Στις σημαντικότ­ερες συμπεριλαμ­βάνονται αυτές που αφορούν ζευγάρια τα οποία έχουν διαφορετικ­ή φορολογική έδρα. Στις περιπτώσει­ς αυτές η εκκαθάριση των εισοδημάτω­ν τους θα γίνει ξεχωριστά για τον καθένα, δηλαδή θα εκδοθεί διαφορετικ­ό εκκαθαριστ­ικό σημείωμα για τον υπόχρεο και τη σύζυγο. Οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υποχρεούντ­αι και φέτος να δηλώσουν αποδείξεις.

Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 29 Σεπτεμβρίο­υ και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

 ??  ?? Η δήλωση θα υποβληθεί φέτος μέσω του διαδικτυακ­ού τόπου της νέας Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση aade.gr.
Η δήλωση θα υποβληθεί φέτος μέσω του διαδικτυακ­ού τόπου της νέας Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση aade.gr.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece