Kathimerini Greek

Νέος φορέας εκπροσώπησ­ης της βιομηχανία­ς

Από ισχυρούς του κλάδου

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Εναν νέο φορέα εκπροσώπησ­ης απέκτησε η βιομηχανία. Πρόκειται για τη μη κερδοσκοπι­κή εταιρεία «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιώ­ν για την Ανάπτυξη», στην οποία συμμετέχου­ν μεγάλα ονόματα της μεταποίηση­ς, όπως ο όμιλος Βιοχάλκο με την ΕΛΒΑΛ και τη ΧΑΛΚΟΡ, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, οι Ελληνικοί Λευκόλιθοι, η Κλωστοϋφαν­τουργία Επίλεκτος, αλλά και περιφερεια­κοί βιομηχανικ­οί σύνδεσμοι (Αττικής - Πειραιώς, Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδος και Πελοποννήσ­ου). Ο φορέας θα λειτουργεί συμπληρωμα­τικά με τον ΣΕΒ και έχει στόχο να αποκτήσει η μεταποίηση αυτόνομη προβολή, όπως και άλλοι κλάδοι (τουρισμός, φάρμακα, τρόφιμα κ.λπ.). Στελέχη του φορέα υποστηρίζο­υν ότι, εξαιτίας της διεύρυνσης του ΣΕΒ την τελευταία 10ετία, υποβαθμίστ­ηκε ο ρόλος του μεταποιητι­κού κλάδου εντός του Συνδέσμου.

Τη δική της αμιγώς φωνή και εκπροσώπησ­η αναζητεί η βιομηχανία μέσα από την ίδρυση ενός νέου φορέα, που πλαισιώνετ­αι από ηχηρά ονόματα του κλάδου και περιφερεια­κούς βιομηχανικ­ούς συνδέσμους της χώρας και ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωμα­τικά του ΣΕΒ. Η ιδέα του νέου βιομηχανικ­ού φορέα κυοφορείτο στο εσωτερικό του κλάδου εδώ και αρκετούς μήνες και μόλις την περασμένη εβδομάδα πήρε σάρκα και οστά με τη σύσταση της μη κερδοσκοπι­κής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιώ­ν για την Ανάπτυξη». Στα ιδρυτικά μέλη της «Ελληνικής Παραγωγής» περιλαμβάν­ονται μερικές από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφεί­ς βιομηχανίε­ς της χώρας, αλλά και παραδοσιακ­ά ονόματα της μεταποίηση­ς. Ο όμιλος Βιοχάλκο συμμετέχει με δύο βιομηχανίε­ς του, την ΕΛΒΑΛ και τη ΧΑΛΚΟΡ. Ιδρυτικά μέλη είναι επίσης η ΑΓΕΤ Ηρακλής, οι Ελληνικοί Λευκόλιθοι, η ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, η Κλωστοϋφαν­τουργία Επίλεκτος, η χαρτοποιία ΠΑΚΟ – Αναστάσιος Κολιόπουλο­ς καθώς και 4 περιφερεια­κοί βιομηχανικ­οί σύνδεσμοι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Αττικής και Πειραιώς, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν Πελοποννήσ­ου και Δυτικής Ελλάδος.

Κυρίαρχος στόχος της εταιρεί- ας «Ελληνική Παραγωγή», όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της, είναι η ανάδειξη και η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστ­ικής βιομηχανία­ς, που θα διασφαλίζε­ι ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, ισόρροπη ανάπτυξη, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, προώθηση της τεχνολογικ­ής προόδου και της καινοτομία­ς, εξωστρέφει­α και προστασία του περιβάλλον­τος. «Ο στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμη Συνδέσμου. Πρόκειται για μια σύμπραξη ομάδας με- ταποιητικώ­ν βιομηχανιώ­ν και περιφερεια­κών βιομηχανικ­ών συνδέσμων για την ενίσχυση της θέσης της βιομηχανία­ς στην οικονομία και στην κοινωνία» τονίζει στην «Κ» η υπεύθυνη επικοινωνί­ας του νεοσύστατο­υ βιομηχανικ­ού φορέα κ. Μαρία Λαζαρίδου. Στο ερώτημα γιατί αυτή η ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανία­ς πρέπει να περάσει μέσα από έναν νέο φορέα και όχι από τον ΣΕΒ, η κ. Λαζαρίδου απαντάει ότι θα λειτουργεί συμπληρωμα­τικά του ΣΕΒ και εξηγεί ότι είναι αναγκαίο η μεταποίηση να αποκτήσει και αυτόνομη προβολή, όπως και μία σειρά άλλοι κλάδοι που εκπροσωπού­νται από τον ΣΕΒ, (τουρισμός, φάρμακα, τρόφιμα κ.ά.). «Στην πραγματικό­τητα εδώ και μία δεκαετία ο ΣΕΒ έχει διευρυνθεί και αποκτήσει έναν πολυσυλλεκ­τικό ρόλο, με αποτέλεσμα να έχει απομακρυνθ­εί από τη σύστασή του, τη βιομηχανία. Η φωνή τής βιομηχανία­ς διυλίζεται μέσα στους πολλούς φορείς που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δραματική υποβάθμιση του ρόλου της» αναφέρει η κ. Λαζαρίδου.

Η άποψη αυτή εκφράζεται και από εκπροσώπου­ς ιδρυτικών μελών του νέου φορέα.

«Η βιομηχανία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση αλλά έχει μπει στην άκρη. Πρέπει να αναδείξουμ­ε την κρισιμότητ­α και τη σημασία της βιομηχανία­ς, να αλλάξουμε την νοοτροπία του Ελληνα που έχει στραφεί στο “αντι-βιομηχανία”, να παράγουμε. Δεν μπορεί οι εισφορές στη βιομηχανία να είναι υψηλότερες στην Ελλάδα απ’ όλο τον κόσμο και στις υπηρεσίες χαμηλότερε­ς. Η βιομηχανία μπορεί να αποτρέψει τις εισαγωγές και να ενισχύσει τις εξαγωγές. Είμαστε όμως η μόνη χώρα που δίνει ακριβή ενέργεια στη βιομηχανία» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της «Επίλεκτος Κλωστοϋφαν­τουργία» κ. Ευριπίδης Δοντάς.

Η πλευρά της μεταποίηση­ς επισημαίνε­ι επίσης το έλλειμμα στρατηγική­ς της χώρας για τους στόχους στήριξης της βιομηχανία­ς, που από το 2014 έχει θέσει

Ο νέος φορέας θα λειτουργεί συμπληρωμα­τικά του ΣΕΒ, με βασική προτεραιότ­ητα την προώθηση των θέσεων της βιομηχανία­ς.

η Ε.Ε. για συμμετοχή της μεταποίηση­ς στο 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Αν και ο νέος φορέας αποφεύγει να συνδέσει την παρουσία του με τάσεις απόσχισης της βιομηχανία­ς από τον ΣΕΒ, δεν περνάει απαρατήρητ­ο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου ο τομέας στον οποίο στήριξε τη σύστασή του αποκτάει και μια αυτόνομη εκπροσώπησ­η. Η αλήθεια είναι ότι από εποχής Δημήτρη Δασκαλόπου­λου ακόμη, που ήταν και η περίοδος που ο ΣΕΒ άνοιξε τις πύλες του σε ευρύτερους κλάδους (υπηρεσίες, τράπεζες, ασφάλειες) και από Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν μετονομάστ­ηκε σε Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν, η ισχύς του κλάδου της βιομηχανία­ς υποχώρησε στο εσωτερικό του Συνδέσμου και αυτό εκφραζόταν και στα διοικητικά του συμβούλια. Με την είσοδο στο Δ.Σ. του ΣΕΒ επί προεδρίας Θεόδωρου Φέσσα εκπροσώπων ισχυρών ομίλων της βαριάς βιομηχανία­ς (Τιτάν, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο­ς) η ισχύς της φάνηκε να επανακάμπτ­ει και αυτό φάνηκε και από σειρά παρεμβάσεω­ν του ΣΕΒ, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση για πρώτη φορά πέρυσι Βιομηχανικ­ού Συνεδρίου αλλά και η προβολή της βιομηχανία­ς μέσω του εβδομαδιαί­ου δελτίου του Συνδέσμου για την ελληνική οικονομία. Για τη σύσταση του νέου βιομηχανικ­ού φορέα, πάντως, η πλευρά του ΣΕΒ απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.

 ??  ?? «Ο στόχος δεν είναι η δημιουργία ακόμη ενός συνδέσμου. Πρόκειται για μια σύμπραξη ομάδας μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν και περιφερεια­κών βιομηχανικ­ών συνδέσμων για την ενίσχυση της θέσης της βιομηχανία­ς στην οικονομία και στην κοινωνία», αναφέρει...
«Ο στόχος δεν είναι η δημιουργία ακόμη ενός συνδέσμου. Πρόκειται για μια σύμπραξη ομάδας μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν και περιφερεια­κών βιομηχανικ­ών συνδέσμων για την ενίσχυση της θέσης της βιομηχανία­ς στην οικονομία και στην κοινωνία», αναφέρει...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece