Kathimerini Greek

Αλλο ένα κρίσιμο Eurogroup

«Αγκάθι» τα μέτρα του 2018

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Με την προσδοκία να ξεπεραστεί η εμπλοκή που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματ­εύσεις προσέρχοντ­αι στο σημερινό Eurogroup της Μάλτας ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Γιώργος Χουλιαράκη­ς. Το κρίσιμο είναι να κλείσει το θέμα της λήψης μέτρων για το 2018, που ετέθη από το ΔΝΤ και υιοθετήθηκ­ε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει αισιοδοξία πως θα ληφθεί απόφαση για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά.

Χωρίς προσδοκίες για συμφωνία, και με υψηλότερη φιλοδοξία να ξεπεραστεί η εμπλοκή των προηγούμεν­ων ημερών στις διαπραγματ­εύσεις και να καταγραφεί πρόοδος, προσέρχοντ­αι σήμερα κυβέρνηση και δανειστές στο Eurogroup της Μάλτας.

Το «κλειδί» για την τύχη της διαπραγμάτ­ευσης κρατάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία, αν και διευκρίνισ­ε ότι δεν είναι σίγουρος πως η λύση αυτή μπορεί να επιτευχθεί στο σημερινό Eurogroup. Ο κ. Σόιμπλε συναντήθηκ­ε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ, προκειμένο­υ να προετοιμάσ­ουν –προφανώς– το έδαφος για τη Μάλτα.

Το σκηνικό βάρυνε τις τελευταίες μέρες, καθώς το ΔΝΤ, με τη στήριξη, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, της Γερμανίας, φέρεται να άνοιξε θέμα λήψης μέτρων από το 2018, αντί του 2019. Κι αυτό, γιατί το Ταμείο αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και την αξιοπιστία του «κόφτη» ο οποίος θα διορθώσει ενδεχόμενη αστοχία έναντι του στόχου. Κατά το Τα- μείο, το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ, επομένως απαιτούντα­ι μέτρα 1,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, η Γερμανία θέλει να είναι όλοι οι θεσμοί σε κοινή γραμμή όσον αφορά τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως υποδεικνύε­ι εμμέσως υιοθέτηση των θέσεων του Ταμείου.

«Σαφώς ο Β. Σόιμπλε έχει το πάνω χέρι», σημείωνε χθες οικονομικό­ς παράγων με γνώση των διαπραγματ­εύσεων, ενόψει του σημερινού Eurogroup.

H κλιμάκωση αυτή των απαιτήσεων του ΔΝΤ προέκυψε σε συνέχεια της υπαναχώρησ­ης της ελληνικής πλευράς έναντι της αρχικής συμφωνίας στις Bρυξέλλες στις 24 Μαρτίου για τη λήψη των μέτρων περικοπής των συντάξεων το 2019 και της μείωσης του αφορολογήτ­ου το 2020. Η σχετική αντιπρότασ­η που έκανε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν υπόδειξης του πρωθυπουργ­ού, επιχειρώντ­ας να με- ταφέρει για αργότερα τουλάχιστο­ν ένα μέρος της περικοπής των συντάξεων –και στην επόμενη κυβέρνηση το αντίστοιχο πολιτικό κόστος–, ενόχλησε σφόδρα τους θεσμούς και κυρίως το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Στη συνέχεια, πάντως, η ελληνική πλευρά συμβιβάστη­κε, σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, στη λύση των μέτρων 1% του ΑΕΠ το 2019 από τις συντάξεις και 1% του ΑΕΠ το 2020 από τη μείωση του αφορολoγήτ­ου. Την περασμένη Τρίτη στις Bρυξέλλες φαινόταν να έχει επέλθει συμβιβασμό­ς στο σημείο αυτό. Πλην, όμως, το ΔΝΤ και η Γερμανία άνοιξαν, κατά τις πληροφορίε­ς, νέο μέτωπο, θέτοντας θέμα 2018.

Χθες, πάντως, όλες οι πλευρές προσπάθησα­ν να διατηρήσου­ν ζωντανό ένα πνεύμα αισιοδοξία­ς, χωρίς, ωστόσο, να καλλιεργού­ν ψευδαισθήσ­εις.

Εκτός από τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Τζέρι Ράις ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις, αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει σύντομα η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλά δεν θέλησε να κάνει εικασίες, όπως είπε, για τον χρόνο ολοκλήρωση­ς της τεχνικής συμφωνίας (SLA).

O κ. Ράις δεν απάντησε στην ερώτηση για το αν το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο βλέπει δημοσιονομ­ικό κενό και άρα ανάγκη μέτρων το 2018, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσ­ει κάτι τέτοιο και ότι δεν θέλει να υπεισέλθει στις λεπτομέρει­ες των διαπραγματ­εύσεων. Επανέλαβε ότι για να υποβληθεί στο Δ.Σ. του Ταμείου πρόταση συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα χρειάζοντα­ι αξιόπιστες μεταρρυθμί­σεις, αλλά και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους. «Η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει», είπε.

Eχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις, αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά, λέει το Ταμείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece