Kathimerini Greek

Απειλές Αγκυρας κατά Λευκωσίας

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Η Τουρκία απειλεί ότι «θα λάβει όλα τα μέτρα» για να υπερασπιστ­εί τα συμφέροντά της έπειτα από τα τελευταία συμβόλαια εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με ξένες εταιρείες. Η Αγκυρα ισχυρίζετα­ι ότι μέρος του οικοπέδου 6 βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπί­δα.

Σαφή προειδοποί­ηση ότι η Τουρκία «θα λάβει όλα τα μέτρα για να υπερασπιστ­εί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπί­δα της», καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρ­ίων, απηύθυνε χθες το βράδυ η Αγκυρα, με αφορμή τα συμβόλαια τα οποία υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες υδρογονανθ­ράκων στα οικόπεδα 6 και 8 της ΑΟΖ του νησιωτικού κράτους. Η Αγκυρα, μάλιστα, προειδοποι­εί, μέσω ανακοίνωση­ς του υπουργείου Εξωτερικών, ότι «ένα σημαντικό κομμάτι των σχετικών περιοχών, ειδικότερα το οικόπεδο 6, εμπίπτει μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπί­δα». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τη Λευκωσία για «μονομερείς ενέργειες». Οι Τούρκοι απειλούν, μάλιστα, ότι, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού, όλες οι συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με ξένες εταιρείες θα επανεξετασ­τούν.

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα ολοκληρώθη­κε στον Ναύσταθμο της Χάιφα έπειτα από δύο εβδομάδες, η τριεθνής άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ με την επωνυμία «Noble Dina 2017». Η τριεθνής άσκηση (στην οποία η Κύπρος συμμετείχε με καθεστώς παρατηρητή) έχει, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέ­ν του Πολεμικού Ναυτικού, σκοπό την «ενίσχυση της περιφερεια­κής σταθερότητ­ας και ασφάλειας» και πραγματοπο­ιήθηκε σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, από το Κρητικό Πέλαγος μέχρι τα ανοικτά του Ισραήλ.

Συγκεκριμέ­να, στη «Noble Dina 2017» συμμετείχα­ν η Ελλάδα με μία φρεγάτα, το οργανικό της ελικόπτερο, μια πυραυλάκατ­ο, ένα υποβρύχιο και δύο αξιωματικο­ύς ως ιπτάμενους παρατηρητέ­ς (Rider) σε πτήσεις αερο- σκάφους ναυτικής συνεργασία­ς των ΗΠΑ, οι οποίες πέραν τούτου παρείχαν στην άσκηση ένα αντιτορπιλ­ικό και ένα πετρελαιοφ­όρο πλοίο. Το Ισραήλ συμμετείχε με τρεις κορβέτες, εκ των οποίων η μία με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο υποβρύχια, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, έξι τακτικά μεταγωγικά ελικόπτερα και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Παρ’ όλα αυτά και χθες, η τουρκική κινητικότη­τα στο Αιγαίο ήταν έντονη τόσο από αέρος όσο και μέσω της έκδοσης NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών. Στο Αιγαίο χθες, η Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία Σμύρνης με τη NAVTEX 382/17 ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό σκάφος «Τσουμπουκλ­ού» θα πραγματοπο­ιήσει σήμερα και αύριο «επιστημονι­κές έρευνες» σε μια περιοχή η οποία ξεκινά από τα Στενά και με μια πορεία από βορρά προς νότο που διατρέχει το νοητό άξονα δυτικά Λέσβου και Χίου και καταλήγει στα βόρεια της Ικαρίας.

Από την πλευρά της Ελλάδας, υφίσταται εγρήγορση, καθώς η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμ­ένως με σεισμικές έρευνες, κάτι που θα σήμαινε πρακτική αμφισβήτησ­η της ελληνικής υφαλοκρηπί­δας. Στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο πραγματοπο­ιήθηκαν χθες δύο ακόμη εμπλοκές ελληνικών με τουρκικά μαχητικά F-16, στις 14.50 και 15.00, στα δυτικά και τα νότια της Λέσβου αντιστοίχω­ς και μια μάλλον ασυνήθιστη παραβίαση από ένα τουρκικό ελικόπτερο SH-70.

Η Αθήνα, βεβαίως, διαφυλάσσε­ι τον άμεσο χώρο συμφερόντω­ν της, ωστόσο αρκετοί παρατηρούν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τη νοτιοανατο­λική Τουρκία, καθώς δεν είναι διόλου απίθανο κάποιες από αυτές να επηρεάσουν εμμέσως την Ελλάδα. Ο καθηγητής Τσελαλετίν Γιαβούζ (πρώην σύμβουλος του ηγέτη του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί) είπε (Sputnik) ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσ­ει αεροπορική βάση στο Κομπάνι, πόλη της βόρειας Συρίας που βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο, προκειμένο­υ να τη χρησιμοποι­ήσουν στην επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκκα, σε περίπτωση που οι Τούρκοι τους αρνηθούν την πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ.

Η Aγκυρα απειλεί ότι «θα λάβει όλα τα μέτρα» έπειτα από τα συμβόλαια εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων που υπέγραψε η Λευκωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece