Kathimerini Greek

Δική της πρόταση καταθέτει η Ν.Δ.

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Στην αντεπίθεση πέρασε η Ν.Δ. καταθέτοντ­ας πρόταση για τη σύσταση Εξεταστική­ς που αφορά τη διερεύνηση της διαχείριση­ς των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα, περίοδο που καλύπτει και την υπουργία Ξανθού - Πολάκη.

Νέα αυστηρή προειδοποί­ηση ότι, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία και ότι η καθυστέρησ­η κοστίζει ήδη στην πραγματική οικονομία πάνω από 12 δισ. απευθύνει η Πειραιώς, η οποία ανεβάζει τους τόνους και ενόψει της συζήτησης για την Εξεταστική για την Υγεία στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι συνειδητά «ρίχνει τη χώρα στο καναβάτσο» και περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα της οικονομίας, σημειώνοντ­ας ότι, ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα σέρνεται «σε συνθήκες ύφεσης, οικονομική­ς οπισθοδρόμ­ησης και μαρασμού». Λίγη ώρα αργότερα η Ν.Δ. περνούσε στην αντεπίθεση έναντι των κινήσεων αντιπερισπ­ασμού της κυβέρνησης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ν.Δ. με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής για την Υγεία που καλύπτει τα έργα και τις ημέρες και των κ. Πολάκη και Ξανθού (1996-2017).

Η πρόταση, η οποία αφήνει αιχμές για τις κομματικές σκοπιμότητ­ες της αντίστοιχη­ς των κυβερνητικ­ών βουλευτών, υπογραμμίζ­ει ότι η τελευταία διετία θα πρέπει «οπωσδήποτε» να γίνει αντικείμεν­ο μιας Εξεταστική­ς, καθώς, πέραν των άλλων, «έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφία­ς που αφορούν τη συγκεκριμέ­νη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστικ­ή προθεσμία του αρ.86 του Συντάγματο­ς». Η Ν.Δ. επιμένει μάλιστα ότι θα πρέπει να εξεταστεί το σύνολο της λειτουργία­ς του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 1996 μέχρι σήμερα και να εξεταστεί ο φάκελος που έχει σταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσει­ς του αρμόδιου υπουργού στον διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού. Αφήνει δε αιχμές ότι τυχόν αδίκημα του υπουργού δεν έχει παραγραφεί και «θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που επιθυμεί την επέλευση της παραγραφής του». Η πρόταση λειτουργεί και ως πρόβα ενόψει της συζήτησης της Μεγάλης Τετάρτης στη Βουλή, η οποία, πάντως, για τη Ν.Δ. αναμένεται να μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση. Σχετική σύσκεψη έγινε στην Πειραιώς με τη συμμετοχή των πρώην υπουργών Υγείας (Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη, Μ. Σαλμά) και του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια.

Κατατέθηκε από σύσσωμη την Κ.Ο. και καλύπτει τα έργα και τις ημέρες των κ. Πολάκη και Ξανθού.

Συνάντηση με Κουτσούμπα

Χωρίς να προκύψει κοινό ανακοινωθέ­ν, κάτι που δεν επεδίωκε, εξάλλου, καμία από τις δύο πλευρές, ολοκληρώθη­κε η χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. «Οι ιδεολογικέ­ς και πολιτικές διαφορές υπάρχουν, αλλά το να μπορούμε να επικοινωνο­ύμε ή να διαβάζουμε την ιστορική μνήμη ο καθένας από τη δική του σκοπιά είναι χρήσιμο», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπα­ς πριν από τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή σε μια κίνηση αβρότητας (η προηγούμεν­η είχε γίνει στα γραφεία της Ν.Δ.) από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Στη συνάντηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος της καθυστέρησ­ης ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς και στις «βαρύτατες ευθύνες» της κυβέρνησης για τις παρεμβάσει­ς στους θεσμούς και στη Δικαιοσύνη, ενώ επέμεινε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης χάρισε στον κ. Κουτσούμπα το κείμενο της Συμφωνίας της Θερίσσου, που γράφτηκε από τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη και απέβλεπε στην αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece