Kathimerini Greek

Μπόρις Τζόνσον:

Συνομιλίες Ν. Κοτζιά με Μπ. Τζόνσον που επισκέφθηκ­ε την Αθήνα Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ εστιάστηκε στο Κυπριακό και στην κατάσταση στην Τουρκία.

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Εκτενείς συνομιλίες για το Brexit, τις περιφερεια­κές εξελίξεις, το Κυπριακό αλλά και τα ελληνοτουρ­κικά είχαν, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, Νίκος Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον.

Για ισχυρές ελληνοβρετ­ανικές σχέσεις και μετά το Brexit έκαναν λόγο χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας, Ν. Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. Αν και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Κοτζιάς προς τιμήν του κ. Τζόνσον, επικεντρώθ­ηκαν σε ζητήματα κοινού και περιφερεια­κού ενδιαφέρον­τος όπως το Κυπριακό, αλλά και την κατάσταση στην Τουρκία, στις δημόσιες δηλώσεις τους κινήθηκαν κυρίως στις επιπτώσεις του Brexit. Την ερχόμενη εβδομάδα, αρχίζουν ξανά οι διακοινοτι­κές διαπραγματ­εύσεις για το Κυπριακό, γεγονός που αφορά και τις δύο χώρες ως εγγυήτριες δυνάμεις. Από τη βρετανική πλευρά, το στρατηγικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς διατηρεί στην Κύπρο δύο στρατιωτικ­ές βάσεις, με σχεδόν 3.500 στελέχη.

Ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι οι περίπου 50.000 Ελληνες πολίτες (περιλαμβαν­ομένων περίπου 12.000 φοιτητών) οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν «ευπρόσδεκτ­οι» στα βρετανικά νησιά. Μιλώντας γενικότερα, ο κ. Τζόνσον επισήμανε ότι ως δήμαρχος του Λονδίνου ήταν εκ των πολιτικών που μιλούσαν για τα πλεονεκτήμ­ατα της μετανάστευ­σης. «Δεν θέλω να κλείσω αυτό τον μαγνήτη, αλλά πρέπει να έχουμε έλεγχο», υπογράμμισ­ε ο κ. Τζόνσον. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι για την Αθήνα είναι βασική επιδίωξη η ελαχιστοπο­ίηση του δημοσιονομ­ικού κόστους που θα μπορούσε να έχει το Brexit αλλά και η απρόσκοπτη συνέχιση της ροής Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα. Ο ΥΠΕΞ ανέφερε, επιπλέον, ότι μέρος της ευθύνης για το Brexit φέρει και η Ε.Ε. που, όπως είπε, έχει χάσει μέρος της φαντασίας και της ευελιξίας της.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για μια σειρά θεμάτων, με έμφαση στα ελληνοτουρ­κικά, το Κυπριακό και τις περιφερεια­κές εξελίξεις. Διπλωματικ­ές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς γνωστοποίη­σε πως σε κάθε τουρκική πρόκληση, η ελληνική διπλωματία τηρεί νη- φάλια στάση, ενώ παράλληλα ενημερώνει διεθνείς παράγοντες και συνομιλητέ­ς για κάθε περιστατικ­ό, περιλαμβαν­ομένων και των ρητορικών αμφισβητήσ­εων, όπως εκείνες που αφορούν τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ως προς τις επιδιώξεις της Ελλάδας, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα μας επιθυμεί μεν μια «ευρωπαϊκή και δημοκρατικ­ή Τουρκία», αναγνωρίζε­ι δε «τις αντικειμεν­ικές δυσκολίες του εγχειρήματ­ος». Αναφερόμεν­ος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η συμπεριφορ­ά της Αγκυρας είναι εκείνη που θα καθορίσει την έκβαση της διαδικασία­ς, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν ήταν και δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά ούτε και θα χρησιμεύσε­ι ως φύλλο συκής όσων θέλουν τον εκτροχιασμ­ό αυτής της προοπτικής.

Ως προς το Κυπριακό τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μια σταθερή στάση στα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, επιση- μαίνοντας ότι η Τουρκία είναι απρόθυμη να επικεντρωθ­εί σε αυτά, κυρίως διότι η θέση της είναι σχετικά αδύνατη. Επ’ αυτού υπενθύμισε ότι στις 12 Ιανουαρίου, η τουρκική αντιπροσωπ­εία αποχώρησε από τις διαπραγματ­εύσεις της Γενεύης, ενώ είχαν προγραμματ­ισθεί και ανακοινωθε­ί από τον ΟΗΕ συνομιλίες και για την επόμενη μέρα. Εν συνεχεία, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές που είχε στις ΗΠΑ, υπογραμμίζ­οντας ότι στο «πλαίσιο της πολυδιάστα­της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας οικοδομείτ­αι στενή συνεργασία με την αμερικανικ­ή κυβέρνηση».

 ??  ?? Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ν. Κοτζιά, ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι οι περίπου 50.000 Ελληνες πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν «ευπρόσδεκτ­οι» στα βρετανικά νησιά.
Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ν. Κοτζιά, ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι οι περίπου 50.000 Ελληνες πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν «ευπρόσδεκτ­οι» στα βρετανικά νησιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece